Tokat İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Mustafa Türker, 18 Nisan günü gecesi gerçekleşen Tokat Sulusaray Merkezli Depremin Durum Tespit Raporunun çıktığını duyurdu. Peki bakın neler olmuş, hasarlar nerede? İşte o rapor. 

"18 Nisan 2024 Tokat Sulusaray Merkezli Depremi Durum Tespit Raporu

Eklenme Tarihi: 20/04/2024

18.04.2024 günü saat 18.11'de Tokat İli, Sulusaray İlçesi, Tekkeyeni Köyü merkezli, 5.99 km derinliğinde, 5.6 büyüklüğünde meydana gelen deprem sonucu İMO Samsun Şube Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Talak ve Tokat Temsilcisi Mustafa Türker‘in koordinasyonu ile bölgeye Tokat Temsilcimiz ve 3 inşaat mühendisinden oluşan tespit heyeti gönderilmiştir.

Heyet bölgeye 18 Nisan günü saat 19.00’da ulaşmıştır. Sulusaray Devlet Hastanesi’nde yapılan incelemede hastane binasında herhangi bir hasar meydana gelmediği bilgisine ulaşılmıştır. Hastane acil servis doktorlarından alınan bilgiler doğrultusunda hastaneye deprem sonrası travmaya bağlı olarak 6 hasta geldiği, bunların hayati tehlikelerinin olmadığı ve üçünün taburcu edildiği ifade edilmiştir.

Sulusaray İlçe merkezinde yapılan tespitler sonucunda;

Hükümet binası, Belediye Hizmet binası, Jandarma binası gibi kamu binalarında ve okullarda herhangi bir hasarın olmadığı, Müftülük binasında sıva çatlaklarının oluştuğu gözlemlenmiştir. Yine ilçe merkezinde bulunan spor salonu, kütüphane ve Ziraat Bankası binalarında hasar olmadığı, hastane yakınında bulunan Fatih Camii’nin minaresinin yıkıldığı gözlenmiş,

Karaçay, Balıkhisar, Ballıkaya, Ilıcak, Uylubağı köylerinde bulunan binaların bazılarında çatlamalar olduğu, Tekkeyeni köyünde ise ahır ve samanlıklardan birkaçının yıkıldığı bilgisine ulaşılmış,

Sulusaray ilçesinde 16 köyde bulunan 6 camii, 139 konut ve 75 ahırda hasar olduğu bilgisine ulaşılmış veya tespit edilmiş,

Yeşilyurt ilçesinde 12 köyde bulunan 45 konut ve 20 ahırda hasar olduğu bilgisine ulaşılmış veya tespit edilmiş,

Artova ilçesinde 2 köyde bulunan 7 konut ve 1 camide hasar olduğu tespit edilmiş,

Fırat Kalkanı'nda 5 terörist etkisiz Fırat Kalkanı'nda 5 terörist etkisiz

Malum Seyit Tekke Köyünde camii minaresinin yıkılmış, bazı evlerin hasar gördüğü tespit edilmiş,

Buğdaylı köyünde yapılan tespitte, ahşap ve kerpiç yapıların haricinde köyde bulunan 5 katlı betonarme yapıda kesme çatlakları ve sıva çatlakları gözlemlenmiştir.

SONUÇ OLARAK;

Deprem bölgesinde yapılan incelemede; gerek ilçe merkezi gerekse köylerde bulunan ve hasar alan yapıların tamamına yakını mühendislik hizmeti almamış, çoğunlukla 1-2 katlı ahşap taşıyıcı sistemli ve kerpiç dolgulu yapılardır. Betonarme yapılarda önemli derecede hasarlar oluşmamıştır.

Depremde can kaybı olmaması sevindiricidir. Meydana gelen depremden etkilenen yurttaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, yaralanan vatandaşlarımıza da acil şifalar diliyoruz."