Doğanın dengesini bozan küresel iklim değişiklikleri, bu yıl Tokatlılara sıradışı bir kış mevsimi yaşattı. Normalde Şubat ayında beyaz örtüsüyle kaplanan şehir, bu yıl sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesiyle beraber kar yağışından mahrum kaldı.  Peki, Tokat’a kar yağmadan bahar mı gelecek? 

Tokat, kar yağışından mahrum kaldı

Tokatlılar kış mevsimini yaşamadan bahar mevsimine hazırlanıyor.  Gelecek günlerde Tokat’ta kar yağışının olup olmayacağı merak konusu oldu. Karasal iklimin etkisiyle tipik olarak soğuk geçen kış aylarında beyaza bürünen Tokat, bu sefer beklenen kar manzarasını göremedi. Küresel ısınmanın etkisiyle iklimdeki dengesizlik, artan sıcaklık dalgalanmaları, kar yağışlarını olumsuz etkiledi. Tokatlılar, bu yıl kış mevsimini yaşamadan doğrudan bahar mevsimine adım atmanın hazırlıklarını yapıyor. Normalde kışın soğuk ve karlı günlerine alışkın olan şehir sakinleri, beklenen soğuk hava ve kar yağışının olmamasıyla birlikte bahara daha erken bir geçiş yapmanın hazırlığında. İlk cemrenin düşmesiyle beraber doğanın uyanışı kendini göstermeye başladı.

Beşiktaş 3 - 2 Çaykur Rizespor maç özeti ve golleri Bein Sport BJK Ç. Rize maçı özet seyret linki Beşiktaş 3 - 2 Çaykur Rizespor maç özeti ve golleri Bein Sport BJK Ç. Rize maçı özet seyret linki

Tokat'ta ilk cemre düştü!

Cemrelerin düşme sırası havanın, suyun ve toprağın ısınmasına dayanıyor. Baharla özdeşleşen bu olayın ilk cemresi, 19-20 Şubat tarihlerinde havaya düşecek. Ardından, ikinci cemre 27 Şubat'ta suya, üçüncü ve son cemre ise 6 Mart'ta toprağa düşecek.


Cemrelerin düşmesiyle birlikte baharın geldiği kabul edilirken, bu olayın kökeni halk kültürüne ve mitolojisine dayanır. Türk ve Altay halk kültüründe, cemrelerin İmre adı verilen cinin etkisiyle ortaya çıktığına inanılır.

İlkbaharda göğe yükselip buzları eriterek baharı müjdelediği düşünülen bu cin, birçok kültürde farklı adlarla anılır.