Haber-Foto: Mustafa Işık

Baştek Tokat kıymetlilerini Ankara'da buluşturdu Baştek Tokat kıymetlilerini Ankara'da buluşturdu

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Mücadelesini başlatmak için 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkışının 105. yılı, yurt genelinde olduğu gibi Tokat’ta da çeşitli etkinliklerle kutlandı. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri çerçevesinde Gençlik Spor İl Müdürlüğü tarafından Cumhuriyet Meydanında tören düzenlendi. 

Törene, CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, Gençlik Spor İl Müdürü Haşim Eger, Gençlik Merkezi Müdürü Kazım Elmas, İyi Parti Tokat İl Başkanı Erkan Er, kurum müdürleri, öğrenci ve vatandaşlar katıldı. Gençlik Spor İl Müdürü Eger’in Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasıyla başlayan tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti. Sonrasında Gençlik ve Spor İl Müdürü Haşim Eger konuşma yaptı.

“Bu şerefli bayramın sahibi olan gençlerimizin bayramını onlarla aynı heyecanla kutlamaktayız”
Eger, “Bir destanın ilk adımlarının atıldığı, kurtuluş meşalesinin yakıldığı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkarak milletin kaderini değiştirmeye başladığı 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramını kutlamak  ve aziz Atatürk’ün manevi huzuruna çelenk sunmak için toplanmış bulunuyoruz. Saygıdeğer katılımcılar; milletinden güç almadan hiçbir devlet, hiçbir ordu zafere ulaşamaz; ulaşsa dahi kalıcı olamaz. Bu sebeple özellikle İzmir’in işgaliyle başlayan yıkıcı Yunan istilasına karşı mücadele ruhunun Anadolu’dan canlandırılması gerekmekteydi.  Zira Doğu Anadolu Ermeni, güneydeki topraklarımız İtalyan ve Fransız, Ege bölgemiz Yunan hatta başkent İstanbul bile İngiliz işgali altındayken henüz işgal görmemiş vilayetlerde mücadele zeminini hazırlamak gerekirdi. Mustafa Kemal Atatürk Samsun’da başladığı istiklal yolculuğuna Havza, Amasya, Tokat, Erzurum, Sivas’ta devam etti ve halkın tam desteğini alarak tarihin en şerefli kurtuluş mücadelesini sürdürdü.  “Milletin istikbalini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır.” diyen Mustafa Kemal, milletinin onayını ala ala ve “Ya istiklâl ya ölüm.” kararlılığıyla yüce Türk Milletini zafere kavuşturmuştur. 19 Mayıs 1919’da başlayan Milli Mücadelede Tokat’ın önemi oldukça büyüktür. Mustafa Kemal’in zafere olan inancını pekiştiren en önemli şehirlerden biri 26 Haziran 1919’da geldiği Tokat olmuştur.  Tokat halkı vatanı ve milleti için öteden beri hiçbir fedakârlıktan kaçınmayan, barışta mutedil ve uyumlu savaşta her biri kahramana dönüşebilen ve Milli Mücadelede kilit rol onayabilecek bir halktı. Mustafa Kemal, bu bilinçle Tokat’a geldi ve Tokatlının tam desteğini aldı. Danişmentlilerden beri hiç değişmeyen milli ruh Tokat halkında 1919’da da bugün de varlığını sürdürmektedir. Atatürk’ün “Benim doğum günüm” dediği 19 Mayıs, bayram olarak gençlere hediye edilmiştir.  Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutladığımız bu anlamlı günde gençliğe olan inancımız tamdır. Bugün teröre karşı verilen mücadelede gerek sınırlarımız içinde gerekse sınır ötesinde kahramanca savaşan ve yeri geldiğinde şehadet şerbeti içen gençlerimiz Türk istiklâlinin teminatı olmaya devam etmektedir. Bu şerefli bayramın sahibi olan gençlerimizin bayramını onlarla aynı heyecanla kutlamaktayız. Bağımsızlığımızı ve yüce Türkiye Cumhuriyetini borçlu olduğumuz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının, vatanın ve milletin istikbali için canlarını feda eden şehitlerimizin ruhları şad olsun. Onlara ve şerefli gazilerimize karşı minnet borcumuz ebedidir.  Varlığını vatanın, milletin ve Türkiye Cumhuriyetinin varlığına adayan gençlerimizin ve tüm halkımızın 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramını en kalbî duygularla kutluyorum.
Bayramınız kutlu olsun.” dedi.

Müdür Eger’in konuşmasının akabinde, Cumhuriyet Meydanından Hüseyin Akbaş Spor Salonunu’na kadar Belediye Bandosu eşliğinde kortej yürüyüşü gerçekleşti. 

HÜSEYİN AKBAŞ SPOR SALONUNDA GÖSTERİLER YAPILDI
19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında Tokat Hüseyin Akbaş Spor Salonunda çeşitli etkinlikler düzenlendi. Açılış konuşması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan gösterilere Vali Numan Hatipoğlu ve Vali Yardımcıları, Anayasa Komisyonu Başkanı ve Milletvekili Yusuf Beyazıt, Tokat Milletvekilleri Mustafa Arslan, Cüneyt Aldemir, Kadim Durmaz, Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Çoban, Gençlik ve Spor İl Müdürü Haşim Eger, İl Emniyet Müdürü Armağan Erdoğan, Tokat İl Jandarma Komutanı  J. Kd. Albay Sabri Küyük, Tokat Gaziosmanpaşa Rektörü Prof. Dr. Fatih Yılmaz, il protokolü, öğretmenler, öğrenciler ve veliler katıldı. Günün anlam ve önemini anlatan konuşmayı Milli Sporcumuz Rabia İçli gerçekleştirdi. İçli’nin konuşmasının ardından halk oyunları, özel çocukların hazırlamış olduğu gösteriler, jimnastik gösterileri, dans gösterileri ile diğer etkinlikler program sona erdi.

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik Ve Spor Bayramı Coşkuyla Kutlandı (12)19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik Ve Spor Bayramı Coşkuyla Kutlandı (11)19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik Ve Spor Bayramı Coşkuyla Kutlandı (9)19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik Ve Spor Bayramı Coşkuyla Kutlandı (7)19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik Ve Spor Bayramı Coşkuyla Kutlandı (8)19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik Ve Spor Bayramı Coşkuyla Kutlandı (6)19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik Ve Spor Bayramı Coşkuyla Kutlandı (5)19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik Ve Spor Bayramı Coşkuyla Kutlandı (4)19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik Ve Spor Bayramı Coşkuyla Kutlandı (3)19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik Ve Spor Bayramı Coşkuyla Kutlandı (2)19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik Ve Spor Bayramı Coşkuyla Kutlandı (1)

Editör: Mustafa Işık