Şubat ayının son günlerine yaklaşırken, insanlar merakla ilk cemrenin düşme zamanını bekliyor. Peki, Cemre nedir, Tokat'ta llk cemre düştü mü, ne zaman düşecek? 2024 cemre düşme tarihleri ne? İşte detaylar...

Tokat'ta llk cemre düştü mü, ne zaman düşecek?

Cemrelerin düşme sırası havanın, suyun ve toprağın ısınmasına dayanıyor. Baharla özdeşleşen bu olayın ilk cemresi, 19-20 Şubat tarihlerinde havaya düşecek. Ardından, ikinci cemre 27 Şubat'ta suya, üçüncü ve son cemre ise 6 Mart'ta toprağa düşecek.

Cemrelerin düşmesiyle birlikte baharın geldiği kabul edilirken, bu olayın kökeni halk kültürüne ve mitolojisine dayanır. Türk ve Altay halk kültüründe, cemrelerin İmre adı verilen cinin etkisiyle ortaya çıktığına inanılır. İlkbaharda göğe yükselip buzları eriterek baharı müjdelediği düşünülen bu cin, birçok kültürde farklı adlarla anılır.

Cemre nedir?

Cemre düşme olayıyla ilgili olarak Arapça kökenli bir sözcük olan "cemre", ateş anlamına gelir ve İlkbahar başlangıcında sıcaklık artışını temsil eder. Türk mitolojisinde ise İmre veya Emire olarak adlandırılan cinin etkisiyle baharın müjdelendiği kabul edilir.

Cemrelerin düşme tarihleriyle ilgili bu gelenek, yaratılışla ilgili eski inançlara dayanır ve birçok kültürde çeşitli ritüellerle kutlanır. Azerbaycan Türklerinin Nevruz Bayramı'ndan önce gerçekleştirdiği "boz ayın dört çarşambası" uygulaması da bu geleneğe örnektir.

İlker Ayrık öldü mü? İlker Ayrık kimdir, şu anda ne yapıyor? İlker Ayrık öldü mü? İlker Ayrık kimdir, şu anda ne yapıyor?

2024 yılında da cemrelerin düşme tarihleri insanların merakla beklediği bir olay olarak karşımıza çıkıyor. Geleneksel inançlar ve mitoloji, bu doğa olayının kökenini açıklarken, insanlar baharın yaklaştığına dair umutla doluyor.