Eski muhtarı öldüren yeni muhtar ve oğlu tutuklandı Eski muhtarı öldüren yeni muhtar ve oğlu tutuklandı

Haber-Foto: Mustafa Işık (Özel Haber)

16 Haziran'da başlayacak olan Kurban Bayramı nedeniyle çiftçiler kurbanlıklarını hayvan satış noktalarına götürmeye başladı. Özellikle büyükbaşlarda ihtiyaç olan yularları almak için besiciler, urgancıların yolunu tutuyor. Fiyatları 10 TL'den başlayarak 80 TL'ye kadar satış yapan Tokat'ta son Urgan Ustası olan Kağan Darende, "Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarımızla, kurban talebi mutlaka oluyor. Kesimhaneye, mezbahaya ya da şehirler arası mal pazarlarına götürürken yulara ihtiyaç duyuluyor. Bu nedenle, biz urgancılar olarak Kurban Bayramı nedeniyle siparişlere yetişmeye çalışıyoruz ve satışlarımız iyi gidiyor." dedi.Urgancılar Kurban Bayramı'na Yetişmeye Çalışıyor (2)Darende, eskiden bir köyde yüz hanenin seksen hanesi kurban keserken, şu an ekonomik durum nedeniyle kırk veya elli hane kesim yapabildiğini ve bunun da satışlarında düşüşe neden olduğunu söyledi. Ancak Türkiye genelinde toptancı olduğunu için bu durumun kendisini fazla etkilemediğini belirten Darende, esnafa toptan satış yaptığını ve kendi imalat yaparak urganları toptan sattığı için bu durumun onu etkilemediğini dile getirdi.

Darende, eski bayramlarda insanların telaş içinde olduğunu ve besicilerin elli üç hayvan alanların şimdi yirmi, otuz, kırk veya altmış hayvan alabildiğini ifade etti. Adetlerin düştüğünü ve doğal olarak fiyatlarının arttığını söyleyen Darende, büyükbaş hayvan fiyatlarını pahalıya aldıklarını ve bunun da satışlarını düşürdüğünü belirtti.Urgancılar Kurban Bayramı'na Yetişmeye Çalışıyor (4)Darende, yine de şükürler olsun karnımızın doyduğunu ve bu bayramın da güzel geçtiğini ifade etti. Darende, "Satışımız oldu, karnımız doydu, yine kendi emeğimizle yaptığımız urganları sattık. Allah'a çok şükür." dedi.

Darende, fiyatlarının en ucuz yularlarının kesimhanede kullanılanlar olduğunu ve 10 liradan başlayıp yetmiş, seksen liraya kadar çıkabildiğini söyledi. Yetmiş, seksen liralık olanların bir tonluk hayvanlar için verdikleri yularlar olduğunu belirten Darende, gelin evine giden kurbanların yularlarında özel boncuk kullanıldığında fiyat boncuk ve işçilik masrafları nedeniyle 100 liraya, 150 liraya kadar çıkabildiğini ifade etti. Darende, normal yularların ise 10 lira ile 80 lira arasında değiştiğini söyledi.Urgancılar Kurban Bayramı'na Yetişmeye Çalışıyor (3)

Editör: Mustafa Işık