ABD'de dün açıklanan Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), nisanda aylık bazda yüzde 0,5 artarak beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Yıllık bazda ise yüzde 2,2'lik bir yükseliş kaydedildi. Ancak, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, verinin yüksek olduğunu ancak önceki verilerin aşağı yönlü revize edildiğini belirterek, "karışık" olarak nitelendirdi ve enflasyonu hedefe düşürmenin sorunsuz olmayabileceğini ifade etti.

Powell, kısıtlayıcı para politikasının enflasyonu düşürmesinin zaman alabileceğini ve faiz artırımı gibi önlemlerin şu anda gündemlerinde olmadığını vurguladı. Bu açıklamalar, piyasalarda Fed'in temkinli yaklaşımını pekiştirdi.

Piyasalarda enflasyon ve resesyon endişelerinin sınırlı da olsa azaldığı gözlenirken, pay piyasaları rekor seviyelerde seyrediyor. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi ise dün yaklaşık 4 baz puan gerileyerek yüzde 4,45'e indi.

Niksar'da "Yöresel Lezzetler Şenliği" başladı Niksar'da "Yöresel Lezzetler Şenliği" başladı

Emtia tarafında ise bakır fiyatları dikkat çekiyor. Bakırın libresi dün rekor seviyeye yükselerek yükseliş eğilimini sürdürdü. Ancak analistler, artışın ekonomik aktivitedeki güçlenmeye işaret ettiğini ancak arz endişeleriyle de ilişkili olabileceğini belirtiyorlar.

ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşlarının yeniden hızlanabileceği endişesi piyasalarda dikkatle izleniyor. ABD'nin, kritik endüstrilerde yerli üretimi desteklemek amacıyla Çin'den ithal edilen ürünlere yönelik gümrük vergilerini artırma kararı alması bu endişeleri körüklüyor.

Borsalarda, ABD'den gelen olumsuz haberlerin etkisi sınırlanmaya çalışılırken, piyasalarda hareketlilik sürüyor. Yurt içinde BIST 100 endeksinde ise yatırımcılar, bugün bütçe dengesi verisinin yanı sıra yurt dışında Avro Bölgesi'nde büyüme ve sanayi üretimi, ABD'de TÜFE ve perakende satışları verilerini takip edecekler.

Kaynak: aa