Kendi kendini tüketen roket teknolojisi, İngiltere'de başarıyla ateşlendi. Bu inovasyon, roketin yapısal parçalarını yakıt olarak kullanabilme özelliği sayesinde yörünge fırlatma çalışmalarında önemli avantajlar sunabilir.

Geliştirilen roket, İngiliz ve Ukranyalı bilim adamlarının 2018'deki ortak çalışması sonucunda ortaya çıkan bir teorik tasarım olan kendini yakıt olarak tüketen roket (autophage) fikrini temel alıyor. Glaskov ve Kingston Üniversiteleri iş birliğiyle geliştirilen Ouroborous-3 adlı motor, Mısır mitolojisindeki kendi kuyruğunu yiyen yılandan esinlenerek adlandırıldı.

Roketin motoru, ateşlendikten sonra ürettiği ısı ile plastik gövdesini eritip yakarak enerji üretiyor. Bu sayede roketin ağırlığı azalıyor ve daha fazla yük taşıma kapasitesi sağlanıyor. Ayrıca, bu teknolojiyle uzaya gönderilen roketlerin oluşturduğu uzay çöpü miktarının azaltılması hedefleniyor.

Roketin yapısal parçalarının yakıt olarak kullanılabilmesi, genellikle roketlerin toplam ağırlığının %5 ile %12 arasında olan gövde kısmının artık yakıta dönüştürülebileceği anlamına geliyor. Bu rokette kullanılan yakıt Sıvı Propan ve Oksijen Gazı, gövde ise yüksek yoğunluklu polietilenden yapılmış.

Teknolojik ilerleme, roketin gövdesini yakıt olarak kullanırken deformasyon olmadan sorunsuz çalışmasını sağlama odaklanmış. Bilim insanlarının gelecekteki hedefi ise motor gücünü arttırarak mini uyduları doğrudan uzaya gönderebilen bir roket tasarlamak olarak açıklanmıştır.