Google yazılım geliştiricisi Osvaldo Doederlein'e göre, yapay zeka destekli bilgisayarlar yaygınlaşırken bile birçoğumuzun bu teknolojiye ihtiyacı olmayabilir. Doederlein, bu tür cihazların pazarlama stratejilerinin bir sonucu olarak ortaya çıktığını ve gerçek bir talepten ziyade üreticilerin yeni ürünler sunma isteğinden kaynaklandığını iddia ediyor.

Yapay zeka, dil modelleri veya görüntü jeneratörleri gibi yerel uygulamalarla ilgilenen teknik meraklılar için bu tür bilgisayarlar elbette önemli olabilir. Ancak, çoğu yapay zeka işlemi bulut tabanlı olduğundan, büyük şirketlerin sunucularında işleniyor. Bu durumda, genel tüketici kitlesi için yerel yapay zeka destekli bilgisayarların gereksiz olduğunu belirtiyor.

ChatGPT-4o ücretsiz mi, nasıl ve ne zaman kullanılabilecek? ChatGPT-4o ücretsiz mi, nasıl ve ne zaman kullanılabilecek?

Doederlein'e göre, yeni nesil çiplerin piyasaya sürülmesi gerçek ihtiyaçlara yanıt vermemesi durumunda tüketicilere dezavantajlar sağlayabilir. Bu çiplerin, NPU'ya odaklanarak diğer önemli özellikleri dışlayabileceği ve güvenlik, gizlilik gibi konularda eksiklikler yaşatabileceği belirtiliyor.

Çoğu yapay zeka uygulamasının bulutta çalıştığı göz önüne alındığında, daha az güçlü cihazlarda bile bu teknolojinin kullanılabileceği ifade ediliyor. Yerel yapay zeka uygulamalarının daha fazla gizlilik sağlayabileceği ancak genel ilginin düşük olduğu belirtiliyor.

Sonuç olarak, Doederlein'e göre, donanım kaynaklı sorunlarla birleşen yerel yapay zeka uygulamalarının ihtiyacı daha da azaltabileceği öne sürülüyor. Ancak, bu konuda siz ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmına yazabilirsiniz.