Ayşen Gruda, Türk sinemasının unutulmaz isimleri arasında yerini aldı

Türk sinemasının en sevilen isimlerinden biri olan Ayşen Gruda, 23 Ocak 2019'da hayatını kaybettiğinde 74 yaşındaydı. Erman ailesinin ortanca kızı olarak 1944'te İstanbul Yeşilköy'de dünyaya gelen sanatçı, henüz 14 yaşındayken Tevfik Bilge'nin turne tiyatrosunda oyunculuğa başladı.

Gruda, 1965'te tiyatro oyuncusu Yılmaz Gruda ile evlendi ve çiftin Elvan ismini verdikleri kızları dünyaya geldi. Kızı Elvan'ın doğumundan sonra bir süre tiyatroya ara vererek kızıyla ilgilenen sanatçı, 1977'de bir televizyon skecinde oynadığı "Domates Güzeli Nahide Şerbet" karakterinin ardından "Domates Güzeli" olarak anılmaya başlandı.

Türk sinemasının az sayıdaki kadın komedyeninden biri olan ve Ertem Eğilmez filmlerinin ana kadrosunda yer alan Gruda, kariyeri boyunca Kemal Sunal, Münir Özkul, Tarık Akan ve Adile Naşit'in de aralarında bulunduğu pek çok ünlü oyuncuyla başrolü paylaştı. 
Gruda, tiyatro eğitimi almadan başladığı oyunculuk hayatı boyunca onlarca filmde rol aldı. 1974'te "Hababam Sınıfı", 1975'te "Bizim Aile", "Delisin", "Bitirimler Sınıfı", "Bir Araya Gelemeyiz" ve "Hanzo", 1976'da "Öyle Olsun", "Aile Şerefi", "Güngörmüşler", "Süt Kardeşler" ve "Tosun Paşa", 1977'de "Çöpçüler Kralı", "Gülen Gözler", "Hababam Sınıfı Tatilde", "İbo ile Gülşah", "Şabanoğlu Şaban" ve "Sarmaşdolaş", 1978'de "Avanak Apti" ile "Neşeli Günler", 1979'da "Doktor", "Şark Bülbülü", 1980'de "Renkli Dünya", 1981'de "Gırgıriyede Şenlik Var", "Davaro", "Gırgıriye" ve "Hababam Sınıfı Güle Güle" gibi yapımlarda yer aldı.

Gruda, oynadığı karakterlerle Türk halkının gönlünde taht kurdu. Özellikle "Hababam Sınıfı" filmlerinde canlandırdığı "Domates Güzeli Nahide Şerbet" karakteri, onun en unutulmaz rolleri arasında yer aldı. Gruda, oyunculuğuyla olduğu kadar renkli kişiliğiyle de Türk sinemasına damga vurdu. Oyunculuğuyla olduğu kadar güler yüzlülüğü ve yardımseverliğiyle de sevilen Gruda, Türk sinemasının unutulmaz isimleri arasında yerini aldı.

AYŞEN GRUDA’NIN UNUTULMAZ FİLMLERİ
Gruda, 1982'de "Çiçek Abbas", "Doktor Civanım", "Dolap Beygiri", "Görgüsüzler", 1983'te "Şekerpare", 1984'te "Gırgıriyede Büyük Seçim", 1985'te "Aşık Oldum", "Uyanıklar Dünyası", "Namuslu", "Fakir Milyoner", "Şendul Şaban", 1986'da "Ağa Bacı", 1987'de "Aile Pansiyonu", "Seyyar Kamil", 1988'de "Süper Baba", 1993'te "Rumuz Sev Beni", 1994'te "Şenlik Var", 2003'te "Hababam Sınıfı Merhaba", 2006'da "Dünyayı Kurtaran Adamın Oğlu", "İlk Aşk", "Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü?" ve "Keloğlan Karaprens'e Karşı" filmlerinde oynadı.