Türkiye ve İsrail arasındaki gerilim, İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı hedef alan açıklamalarıyla tırmandı. Peki, Yisrael Katz kimdir? İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz Cumhurbaşkanı Erdoğan için ne dedi? İşte detaylar...

Azerbaycan Başbakanı Külliye'de Azerbaycan Başbakanı Külliye'de

Yisrael Katz kimdir?

Yisrael Katz 21 Eylül 1955'te Aşkelon'da doğdu. İsrailli siyasetçi ve bakan. Likud partisinden milletvekili seçilen Katz; daha önce ülkesinin İstihbarat ve Atom Enerjisi Bakanlığı ile Ulaştırma ve Yol Güvenliği Bakanlığı koltuklarında oturdu.

Yisrael Katz Katz Ebeveynleri Meir Katz ve Malka Katz'dır. Moshav Kfar Ahim'de büyüdü. 1973'te İsrail Savunma Kuvvetleri'ne alındı ​​ve Paraşütçüler Tugayı'nda asker ve takım lideri olarak görev yaptı . 1976'da Subay Aday Okulunu tamamladı ve takım lideri olarak Paraşütçüler Tugayına döndü . 1977'de terhis olduktan sonra Kudüs İbrani Üniversitesi'nde okudu ve lisans ve yüksek lisans dereceleriyle mezun oldu . 1980'lerin başında öğrenci birliğinin başkanıydı. Mart 1981'de, kampüsteki Arap şiddetine karşı, rektör Raphael Mechoulam'ın odasına kilitlenmesini de içeren bir protestoya katıldığı için bir yıl uzaklaştırma cezası aldı. 
1 Ocak 2024'te Katz, Knesset'in Eli Cohen'in değiştirilmesine yol açan bir güç paylaşımı anlaşmasını onaylamasının ardından ikinci kez Dışişleri Bakanı rolünü üstlendi.
Katz evli ve iki çocuk babasıdır.

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz Cumhurbaşkanı Erdoğan için ne dedi?

Dolmabahçe'de Hamas lideri İsmail Heniyye ile görüşen Erdoğan'ı  "Recep Tayyip Erdoğan, utanmalısın" sözleri ile eleştiren Katz'a Türkiye'den sert yanıt geldi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, Katz'ın çirkin açıklamalarını kınadı ve İsrail'in Filistinlilere yönelik işlediği suçları gündeme getirdi. Türkiye'nin önceliğinin Gazze'deki katliamın sona erdirilmesi ve Filistin devletinin kurulması olduğunu vurgulayan Keçeli, İsrail'in girişimlerinin sonuçsuz kalacağını belirtti.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de İsrail'in katliamlarını örtbas etme çabalarını eleştirdi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın barış çabalarını desteklediğini ifade etti. Türkiye, İsrail'in Filistinlilere yönelik saldırgan politikalarına karşı mücadelesini sürdürmeye kararlı olduğunu ve insanlık adına hukuk önünde hesap vereceklerini belirtti. Bu gelişmeler, Türkiye-İsrail ilişkilerindeki gerilimin arttığını ve bölgesel barışın sağlanması için daha fazla çaba gerektiğini gösteriyor.