Temmuz ayının yaklaşmasıyla birlikte, emekli ve memur maaş zamları merak konusu oldu. Merkez Bankası'nın enflasyon tahminini %38 olarak 2 puan yukarı çektiği açıklaması, memur ve emekli zamlarına odaklanılmasına neden oldu. Önceki yıllardan farklı olarak, bu yıl asgari ücrete yalnızca bir kez zam yapılacağı daha önce belirtilmişti. TÜİK, Nisan ayı enflasyonunu %3,18 olarak duyurdu ve yılın ilk dört ayında toplam enflasyon %18,70 olarak gerçekleşti. Bu oran, memur ve emekli maaş hesaplamaları için temel alındı. Mayıs ve Haziran aylarında açıklanacak enflasyon verileri, memur ve emekli maaşlarında belirleyici olacak. Peki, emekli ve memur maaşlarına ne kadar zam yapılacak? İşte, en son yapılan maaş hesaplamalarına göre durum…

EMEKLİ VE MEMUR MAAŞLARI TEMMUZ 2024 NE KADAR OLACAK?

TÜİK'in açıkladığı verilere göre Nisan ayında enflasyon %3,8 olarak gerçekleşti. Yılın ilk ayında enflasyon %6,70 iken, Şubat'ta %4,53, Mart'ta ise %3,6 oldu. İlk dört ayın toplam enflasyonu %18,70'e ulaştı.

Mayıs ve Haziran aylarının enflasyon verileri açıklandıktan sonra, emeklilerin ve memurların zam oranları kesinleşecek. Toplu sözleşmeye göre, memur ve memur emeklileri 2024'ün ilk yarısında %15, ikinci yarısında ise %10 zam alacaklar.

Eğer bu zam oranları enflasyonun gerisinde kalırsa, enflasyon farkı maaşlara ek olarak yansıtılacak. Nisan ayı itibarıyla memur ve memur emeklileri %13,56 zam almaya hak kazandı.

Başkan Çolakbayrakdar: “Kayseri’mizin en eşsiz kütüphanesi, gençlerimize armağan olsun” Başkan Çolakbayrakdar: “Kayseri’mizin en eşsiz kütüphanesi, gençlerimize armağan olsun”

Ayrıca, toplu sözleşmeden kaynaklanan ikinci altı ay için memur ve memur emeklilerinin %10'luk bir zam hakkı daha bulunuyor.

En düşük memur maaşı 32 bin 900 lira iken, %13,56'lık bir zam uygulanması durumunda, Temmuz ayından itibaren en alt sınırdan maaş alan memurların geliri 4 bin 461 lira artarak 37 bin 361 lira olacak.

İşçi emeklilerinin maaş zammı ise ilk dört ayın enflasyonu baz alındığında %18,70 olarak belirlendi.

ASGARİ ÜCRETE TEMMUZ AYINDA ZAM YAPILACAK MI?

2024 yılı için asgari ücret 17 bin 2 lira olarak belirlendi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Temmuz ayında yapılacak zam hakkında konuştu.

Temmuz'da herhangi bir artış olmayacağını belirten Işıkhan, Ocak ayında yapılan artışın bu beklentiyle gerçekleştirildiğini ifade etti. "Ekonomi, denge üzerine kuruludur ve bu dengeyi korumamız şart. Biz sürekli bir refah artışı hedefliyoruz. Şu anda istihdamı koruyarak büyümeyi başarıyoruz. Bu süreçte, Bakanlık olarak işçilerimize, memurlarımıza ve emeklilerimize yönelik desteğimizi kesintisiz sürdüreceğiz," dedi.