İstanbul'un Eyüpsultan ilçesinde görev yapan okul müdürü İbrahim Oktugan, bir öğrenci tarafından silahla vurularak hayatını kaybetti. Bu acı olay, eğitim camiasını derin bir yasa boğdu. Türk Eğitim-Sen Tokat Şube Başkanı Hakan Akkaya, Tokat İl Milli Eğitim Müdürlüğü binası önünde yaptığı açıklamada Oktugan'a Allah'tan rahmet dileyerek, ailesine ve yakınlarına başsağlığı dileklerini iletti. Akkaya, son yıllarda okullarda yaşanan öğretmenlere yönelik şiddet, mobbing, taciz ve itibarsızlaştırma gibi vakaların arttığını ve bu durumun kabul edilemez olduğunu belirtti.Whatsapp Image 2024 05 10 At 13.12.13

Akkaya, disiplin yönetmeliklerinin yetersizliği, öğretmenleri itibarsızlaştıran şikâyet hatları, öğretmenlik mesleğinin rencide edilmesi gibi unsurların şiddet olaylarına zemin hazırladığını ifade etti. Ayrıca, güvenlik görevlisi eksikliği ve kamera sistemi bulunmamasının da şiddet olaylarına davetiye çıkardığını vurguladı. 

Akkaya Açıklamasının devamında; “Çoğu okulumuzda güvenlik görevlisinin bulunmaması, güvenliğin sadece nöbetçi öğretmenler eliyle sağlanmaya çalışılması, kamera sisteminin olmaması şiddet olaylarına zemin hazırlamaktadır. Oysa her okulumuza güvenlik görevlisi alımı yapılması ve okullarımızın tamamında kamera bulundurulması hayati bir zorunluluktur. MEB’in bu konuda okullara bütçe tahsis etmesi, fedakârlıktan kaçınmaması çok önemlidir. Ayrıca, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda eğitim çalışanlarına yönelik şiddet ile ilgili yasal düzenlemenin yer alması için de büyük mücadele veriyoruz. Eğitimde şiddetin önlenmesi için yasal düzenlemenin yer almadığı bir ÖMK’yı hiçbir surette kabul etmiyoruz!  Üstelik bu da yetmez! diyoruz.  Milli Eğitim Bakanlığı mutlaka kamu/özel ayrımı yapmadan eğitimde şiddete yönelik özel bir politika geliştirmesini istiyoruz. Okullarda rehberlik birimleri daha etkin hale getirilmeli, rehber öğretmen sayıları artırılmalıdır.” dedi.

Türk Eğitim-Sen Tokat Şube Başkanı Hakan Akkaya, şiddetin önlenmesi için şu önlemlerin alınmasını talep etti:

•    Disiplin yönetmeliklerinin güçlendirilmesi
•    Eğitimcilerin itibarını zedeleyen uygulamaların sonlandırılması
•    Öğretmenlik mesleğinin itibarının geri kazanılması
•    Eğitimcilerin özlük haklarının iyileştirilmesi
•    Tüm okullara güvenlik görevlisi ve kamera sistemi yerleştirilmesi
•    Eğitimde Şiddet Yasası'nın çıkarılması
•    Meclis Araştırma Komisyonu kurulması
•    Türk Ceza Kanunu'nda eğitim çalışanlarına yönelik şiddetin ayrı bir suç tipi olarak düzenlenmesi
•    Okullarda rehberlik birimlerinin daha etkin hale getirilmesi ve rehber öğretmen sayısının artırılması
•    Eğitim çalışanlarına yönelik itibar suikastlarının sonlandırılması
•    Siyasilerin, sanatçıların ve sporcuların eğitim çalışanlarına desteğinin artırılması
•    Yazılı, görsel ve sosyal medya haberlerinde kullanılan dile özen gösterilmesi
•    Eğitimde şiddeti önlemeye yönelik kamu spotları hazırlanması
•    Öğrencilerde çeteleşme ve madde bağımlılığı gibi şiddeti tetikleyen davranışlar için önlem alınması
•    100 öğrenciye bir rehber öğretmen düşmesi sağlanması

Türk Eğitim-Sen Tokat Şube Başkanı Hakan Akkaya, eğitim camiasına ve tüm topluma, "Eğitim çalışanlarımıza yönelik şiddet, aslında geleceğimize sıkılan kurşundur! Bu nedenle geleceğimizin karartılmasına müsaade etmeyeceğiz, şiddete müsamaha göstermeyeceğiz. Türk eğitimcileri olarak şiddetle sonuna kadar mücadele edeceğiz. Vandallara teslim olamayacak, bu vahşet olaylarının önüne geçilmesi için gerekli tedbirler alınana kadar konuyu gündemde tutmayı ve farkındalık oluşturmayı sürdüreceğiz. Eğitimcilerimizin can güvenliğinin sağlandığı çalışma ortamlarına kavuşması en büyük temennimizdir." çağrısında bulundu.

Bakan Uraloğlu: İran'a koşan ilk ülke olduk Bakan Uraloğlu: İran'a koşan ilk ülke olduk

Akkaya, şuurlu nesiller yetiştirmenin sadece eğitimcilerin değil, ailelerin ve tüm toplumun görevi olduğunu da sözlerine ekledi. Akkaya, “Öğretmenlere verilen değer, çocuklarımızın geleceğine yönelik verilen kıymettir. Bu bilinçle hareket etmek Milli Bir Ödevdir!” açıklamasında bulundu.Whatsapp Image 2024 05 10 At 13.12.10