CANiK’ten genç Türk robot tasarımcılarına dünya şampiyonasında destek CANiK’ten genç Türk robot tasarımcılarına dünya şampiyonasında destek

Dünyanın en kurak sıcak çölü olan Atacama Çölü'nde, araştırmacılar Dünya'nın en yaşanılmaz bölgelerinden 4 metre derinlikte mikrobiyal yaşam keşfettiler. Araştırma, PNAS Nexus dergisinde yayımlandı.

Kuzey Şili'deki Atacama Çölü, neredeyse tamamen yüksek yaşam formlarının yok olduğu, ancak tuzlar ve sülfatlar bakımından zengin hiper-kurak bir toprağa sahiptir.

Toprağın ilk 80 santimi, sert UV ışığından bir sığınak olabileceği, bazı suyun bulunabileceği bir yer olarak düşünülüyor. Peki ya daha derin horizontlar? Dirk Wagner ve meslektaşları, çöl biyotasının derin yeraltı dünyasına uzanan anlayışını genişletmeyi amaçladılar. Yazarlar, Yungay Vadisi'nin bir oyun alanında dört metreden daha fazla derine kazarak toprak örnekleri topladılar.

Yazarlar, örneklenen DNA'nın canlı organizmalardan olduğundan emin olmak için yeni bir çıkarma yöntemi geliştirdiler.

Gevşek DNA önce yıkanmış, ardından sağlam hücrelerdeki DNA dizilimi için çıkarılmıştır. Oyun alanının üst 80 cm'lik kumul sedimanlarında, mikrobiyal topluluklar Firmicutes tarafından domine edilmiştir. 200 cm'den aşağıda, farklı bir mikrobiyal topluluk keşfedildi ve bu topluluk, Actinobacteria tarafından domine ediliyordu.

Bazı bakteriler, Geodermatophilus pulveris ve Modestobacter caceresii'ye genetik benzerlik gösterdi. Yazarlar, bu topluluğun toprağı 19.000 yıl önce işgal etmiş olabileceğini, sonra da oyun alanı birikintileri tarafından gömüldüğünü öne sürüyor ve bu topluluğun hiper-kurak çöl topraklarının altında daha önce bilinmeyen bir derin biyosferi temsil edebileceğini hipotez ediyorlar. Derin bakteriyel topluluğun muhtemelen su için alçı taşına güvendiğini öne sürüyorlar.

Yazarlar, Mars'ın da alçı taşı birikintilerine sahip olduğunu, bu birikintilerin teorik olarak mikrobiyal yaşam için bir su kaynağı olarak hizmet edebileceğini belirtiyorlar.