ABD'de nitrojen gazıyla ilk idam! Kenneth Eugene Smith kimdir, suçu ne?

ABD'de ilk kez nitrojen gazı kullanılarak bir mahkum idam edildi. Kenneth Eugene Smith isimli mahkum önce iğne ile idam edilmek istendi ancak ölmedi. İdamın bu kez farklı yöntemle yapılması kararlaştırıldı. Alabama'nın Colbert County bölgesinde, 1988 yılında işlenen bir cinayetle bağlantılı olarak mahkum edilen Kenneth Eugene Smith'in idamı, yaşanan olağanüstü gelişmelerle gündeme gelmeye devam ediyor. Peki, Kenneth Eugene Smith kimdir, suçu ne? Kenneth Eugene Smith neden idam edildi?

Alabama'nın Colbert County bölgesinde 1988 yılında işlenen Elizabeth Sennett cinayetiyle ilgili olarak mahkum edilen Kenneth Eugene Smith'in trajik hikayesi, geçtiğimiz aylarda yaşanan ve nitrojen hipoksi kullanılması planlanan idam girişimi ile gündeme gelmişti. Bu olay, 2022 yılında planlanan idamın başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından, eyaletin idam sürecine dair ciddi soru işaretleri ortaya çıkarmıştı. Peki, Kenneth Eugene Smith kimdir, suçu ne? Kenneth Eugene Smith neden idam edildi? İşte, Kenneth Smith'in yaşamı ve yaşanan bu olayların detayları.

Kenneth Eugene Smith kimdir?

Kenneth Eugene Smith (d. 4 Temmuz 1965), Alabama, Colbert County'de 18 Mart 1988 tarihinde işlenen Elizabeth Sennett'in cinayeti için mahkum edilen bir Amerikalı suçludur. Charles Sennett Sr., Elizabeth'in kocası, eşi Elizabeth'i öldürmesi için Billy Gray Williams'ı tuttu. Williams da Kenneth Smith ve John Forrest Parker'ı cinayete yardım etmek için tuttu. Smith ve Parker, Colbert County'deki evlerinde Elizabeth Sennett'i bıçaklayarak öldürdüler.

Kenneth Eugene Smith neden idam edildi?

Elizabeth Sennett'in cinayetinden bir hafta sonra, Charles Sennett Sr., cinayet şüphelisi olduğunu öğrenince intihar etti. Billy Gray Williams ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı ve 2020 yılında bir hastalık nedeniyle hapiste öldü. Smith ve John Forrest Parker ölüme mahkum edildiler. Parker, Haziran 2010'da ölüm cezası ile idam edildi. 

2022 yılında Smith'in idamı, idam ekibinin Alabama Yüksek Mahkemesi tarafından verilen idam kararının süresi dolmadan Smith'e intravenöz hatları bağlayamaması nedeniyle durduruldu. Devletle Smith arasında yapılan bir anlaşmanın bir parçası olarak, devlet Smith'in idamını intravenöz enjeksiyon yerine ikincil bir yeni idam yöntemi olan azot hipoksi kullanma konusunda anlaştı. Smith dünyada azot hipoksi kullanılarak idam edilen ilk kişi oldu. 

Şekip Mosturoğlu kimdir, kaç yaşında, nereli, mesleği ne? Şekip Mosturoğlu evli mi, eşi kim? Şekip Mosturoğlu kimdir, kaç yaşında, nereli, mesleği ne? Şekip Mosturoğlu evli mi, eşi kim?

Kasım 2022 İdama Teşebbüs

Smith, başlangıçta 17 Kasım 2022 tarihinde ölüme mahkum edilmesi için planlanmıştı. Smith'in idamını durdurma talebi, Onbirinci Devre Temyiz Mahkemesi'nde beklerken, 17 Kasım 2022 tarihinde saat 19:45'te Alabama Ceza İnfaz Dairesi avukatı, Smith'in avukatlarına onu idam için hazırladıklarını bildiren bir e-posta gönderdi. Smith, eşiyle konuştu ve saat 19:57'de onunla telefon görüşmesini sona erdirdi. Smith kelepçeli ve zincirle bağlı bir şekilde alındı ve idam odasına götürüldü. Bu olaydan kısa bir süre sonra, Onbirinci Devre'nin idamı durdurma kararı vermesine rağmen, Smith'in avukatlarına hemen bildirdikleri bir durum olmadı. Ceza İnfaz Dairesi, durma bildirimini aldıklarını, ancak Smith'i bilgilendirmediğini ve ona avukatlarıyla konuşma izni vermediğini bildirdi; bunun yerine onu idam odasındaki bir sedyeyle bağlı tuttular. Saat 22:00'de idam ekibi içeri girdi ve Smith'in kollarına bir IV yerleştirmeye çalıştı. Saat 22:20 civarında Amerika Birleşik Devletleri Yüksek Mahkemesi, Onbirinci Devre'nin idamı durdurma kararını kaldırdı. Smith, idam ekibine bir üye tarafından iğnenin kasına yerleştirildiğini söyledi, ancak ekibin üyesi ona bunun doğru olmadığını söyledi. Takım, ardından Smith'i ters çarmıha benzer bir pozisyona yerleştirdi ve odadan çıktı, birkaç dakika sonra ona bilinmeyen bir madde enjekte etmek için geri döndüler. Başka bir kişi, Smith'in klavikulasını tekrar tekrar bir iğne ile delmeye çalışarak merkezi bir IV hattı yerleştirmeye çalıştı. Sonuçlar başarısız oldu ve saat 23:20 civarında Smith'in idamı iptal edildi. Smith, kendi başına yürüyemiyor ve kollarını kaldıramıyordu, terliyordu ve aşırı derecede nefes alıyordu. Bu, Alabama eyaletinin üçüncü üst üste başarısız idam girişimini işaret etti. Olayın ardından, Vali Kay Ivey, Alabama'nın idam sürecini gözden geçirmesini istedi. Vali Ivey ayrıca Alabama Yüksek Mahkemesi'nden idam emirlerini gerçekleştirmek için Ceza İnfaz Dairesi personeline ek süre tanıyan eyalet mahkeme kurallarını değiştirmesini istedi. Alabama Yüksek Mahkemesi, 12 Ocak 2023'te değişikliği onayladı. 

Ocak 2024 Planlanan İdam

Kenneth Eugene Smith, 25 Ocak 2024 tarihinde azot hipoksi kullanılarak idam edildi. 10 Ocak 2024'te bir federal hakim, Alabama'nın Smith'in idamını azot gazı kullanarak gerçekleştirmesine devam edebileceğine karar verdi. Smith, hem Amerika Birleşik Devletleri'nde hem de dünyada bu yöntem kullanılarak idam edilen ilk kişi olarak tarihe geçti.