DİL BAYRAKTIR

Ekmekle kitabı bir tutan toplumlar kalkınmayı hak ederler.

         Atatürk dil bağımsızlığını siyasal bağımsızlığın bir parçası saymış. Bunun için dil işine devlet işleri arasında önemli bir yer vermiştir. Türkçe terimlerle ders yapılmasını buyurmuştur... Türk diline armağan ettiği sözcükler az değildir. Bunlardan bazıları şunlardır; “ Açı, uzay, gerekçe, kesit, konum, üçgen, dikey, dörtgen, artı, eksi, çap, yarıçap, eşit, çarpı, bölü, oran vb...”  Düşünüp, sözcüklerle karşıya anlatılan organ dildir.  Düşünüp, yazıya dökülüp, okuyanda dildir. Bir ulusun dili zayıfsa milli duyguları zayıf, başka düşüncelerin baskısı altında kalır.

          Günümüzden iki bin yıl önce yaşayan Seneca “ Kitapsız yaşayanların kör, sağır, dilsizdir.”  Bir ulusun dilini yazılı hale getirip kitaplar oluşturmak gerekir. Sonrada okuyup, dilimizle anlatmamız gerekir.  Konfüçyüs’e ; “ Bir ülkeyi yönetmeye çağrılsaydınız yapacağınız ilk iş ne olurdu?” Diye sormuşlar. Konfüçyüs ; “ Hiç kuşkusuz dili gözden geçirmekle işe başlardım” demiş.  Dil kusurlu olursa sözcükler düşünceyi iyi anlatamaz. Düşünce iyi anlatılamazsa yapılması gerekenler doğru yapılamaz. Ödevler gereği gibi yerine getirilemez. Kültür, töre bozulur. Töre, kültür bozulursa ahlak, adalet yanlış yola sapar. Töre yoldan çıkarsa, şaşkınlığa düşen halk ne yapacağını, işlerin nereye varacağını bilemez. Bunun içindir ki hiçbir şey dil kadar değerli, önemli olamaz.

          “ Benim gerçek yurdum Fransızcadır, anadilimdir.” Demiş ünlü yazar Albert Cam us.  “ Ülkesini, yüksek istiklalini korumasını bilen Türk Milleti, dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır.” 2-Eylül-1930 Gazi Mustafa Kemal Atatürk.  “  ... Türk dilinin, kendi benliğine, aslında ki güzellik ve zenginliğine kavuşması için, bütün devlet kuruluşlarımızın özenli, ilgili olmasını isteriz.”

      “  Bundan böyle divanda, dergâhta, bargâhta, çarşıda ve meydanda Türkçeden başka dil kullanılmayacaktır.” 04-05-1278 Karaman oğlu Mehmet Bey.

          “  Arapça isteyen urbana gitsin.

              Acemce isteyen İnan’a gitsin.

               Frengiler, Frengistan’a gitsin.

              Bunu fehim etmeyen cahiller demektir.

               Ki biz Türk’üz bize Türkî gerektir.”   Kemal paşazade Sait Bey’dir.

        Dil bir ulusun tutkalıdır, mayasıdır. Diline hor bakan milletler geleceğini yok ederler. Dilimize sahip çıkarak her yerde öz Türkçe cümleler kurmaya özen göstermeliyiz. Her bir gününüz dil bayramınız olsun. Ne mutlu, güzel dilimiz Türkçeyi kullananlara.

         Süleyman Erkan 14-Şubat-2024 Çarşamba Bedesdenlioğlu-Tokat