(Haber-Fotoğraf: Fatih Kılıç)

 

Tokat’ımızda yerel esnafın, el sanatkârının kendisini göstereceği, satışını yapabileceği bir ortam oluşuyor. Esnaf Odalarının talebine destek veren Tokat Belediyesi’nin katkılarıyla 1. Tokat Esnaf Şenliği bugün akşam başlayacak ve tam 8 gün boyunca, Tokat Yeşilırmak Kanal Tokat güzergahında konuşlanan 76 dükkanda esnafımız, el sanatkârımız kendi dükkanındaki gibi üretip, satışını yapacak. Her gün akşamı canlı müzik konseri, halk oyunları, yarışlar ile halkın cazibe merkezi olarak görüp toplanacağı bir ortamda esnaf ile halkın buluşması sağlanacak.

            Tokat Belediye Başkanlığı makamında dün bir basın toplantısı tertip edilerek 1. Esnaf Şenliği hakkında kamuoyuna açıklamalarda bulunuldu. Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, TESOB Başkanı Fehmi Çankaya, Bakkallar Manifaturacılar Tuhafiyeciler Odası Başkanı Şaban Kaya, Tokat Pazarcılar Derneği Başkanı Kadir Bozdemir yaptıkları açıklamalarda halkı şenliğe davet ettiler. Oda Başkanları, esnafları adına Başkan Eroğlu’na destekleri için teşekkürlerini dile getirdiler.

            TESOB Başkanı Fehmi Çankaya yaptığı açıklamasında “bu şenlikte büyük emeği olan sayın Belediye Başkanımız Eyüp Eroğlu ve ekibine çok teşekkür ediyorum. Kadirşinaslık gösterdi. Esnaf ve sanatkârımızın yanında olduğunu gösterdi. Ne zaman başımız sıkışsa, ihtiyacımız olsa sağ olsun Belediye Başkanımız kendisi de esnaf çocuğu olması nedeniyle yanımızda oldu. Kendisine sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum, büyük emeği oldu. İnşallah esnaf şenliğimiz esnafımıza, halkımıza, Tokat’ımıza hayırlara vesile olur.” Dedi.

            Manifaturacılar Tuhafiyeciler Odası Başkanı Şaban Kaya yaptığı açıklamada “Tokat’ımızda ‘Bizim Şehrimiz Bizim Esnafımız’ sloganı ile her sokağında, her caddesinde büyük emeği olan Belediye Başkanımız sağ olsun bu esnaflarımızla halkımızı bir araya getirmekte çok büyük önderlik yaptı. Tokat’ta bir aile havasıyla şenliğimize hazırlanıyoruz. Esnafımız adına sayın Başkanımıza çok teşekkür ediyoruz.” Dedi.

            Tokat Pazarcılar Derneği Başkanı Kadir Bozdemir yaptığı açıklamada “Sayın Belediye Başkanımıza göreve geldiği günden buyana esnafımıza verdiği destekten ötürü çok teşekkür ederiz. Esnafa olan değeri, desteğini esirgememiştir. Bundan sonra da esirgemeyecektir. İnşallah daha güzel günler de görecektir esnaflar. Teşekkür ediyorum.” dedi.

8 GÜN BOYUNCA ŞENLİK VAR

            Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu da şenlik için yaptığı açıklamada şu bilgileri aktardı.

            “Sabah bir esnaf kahvaltısında, sonrasında esnaf ziyaretinde bulunan birisi olarak sıcağı sıcağına esnafımıza selam verip, istek ve taleplerine kulak kesilmiş olarak şuanda bu basın toplantısını yapmaktayız.

            Her zaman diyorum, biz esnaflarımızla büyüyeceğiz ve esnaflarımızla Tokat’ı büyüteceğiz. Esnaf olmadan bu şehir büyümez, gelişmez. Onun için de dünün ahisi bugünün esnafı için, temsilcileri için teşekkürleri sunuyorum.

            Bizim derdimiz buradaki Başkanlarımızla beraber şehrimizde neler yaparız, şehrin insanlarına nasıl dokunabiliriz, ilimizin insanlarına nasıl fayda olabiliriz, esnaf kategorisinde önemli işler yapan hemşehrilerimize nasıl destek olabiliriz diye düşünüyoruz. Yeri geldiğinde pandemide verilen desteklerle yeri geldiğinde katkılarla, belediye anlamında almamız gerekenlerden yaptığımız indirimlerle, yeri geldiğinde bir çay içmekle hep onların yanında olmaya çalışıyoruz.

1. Esnaf Şenliği de bunların bir tezahürüdür. Burada biz şunu arzu ettik, dışarıdan hiçbir başka esnafı almadan, tamamen Tokat’ın esnafı, özellikle sanatkârını, kendi el becerileri ile bir şeyler yapan, Tokat’ın el sanatlarını yapıp satan sanatkarlarımız, yöresel ürünlerini yapıp satan esnaflarımızı önceleyerek onlarla birlikte 8 gün sürecek bir şenliği başlatıyoruz.

18 Ağustos 2022 günü saat 18.00’da DSİ Parkı önünden başlayacak esnaf kortej yürüyüşü ile Kanal Tokat alanına geçeceğiz. Toplam 76 dükkan var ve 76 ayrı esnafın Kanal Tokat güzergahında konuşlanması sağlandı. İş yerlerini açar gibi 8 gün boyunca burada kendilerine tahsis edilen dükkanı açıp, üretecekler, satacaklar. Demirköprü’den Hıdırlık Sosyal Tesislerine kadar karşılıklı bir çarşı oluştu. Yazma esnafından yöresel gıda satan esnafımıza kadar, el sanatlarını yapan sanatkârından tutun da bireysel üretimiyle satışını yapan isimler orada bulunacak.

Her akşam Hıdırlık Meydanında konser, yarışma, oyunlar gibi sosyal etkinlikler olacak. Şenlik havasında 8 gün etkinlikler olacak. İlk gün KOLPA sanatçı grubu konser verecek. Urfa sıra geceleri, Tokat yöresel sanatçılar, Irmak Arıcı konser verecekler. Yeşilırmak’ta kano yarışları, flybird gösterileri, ok atışları gibi birçok etkinliklerle akşamları oraları çok keyifli hale büründürerek çok güzel bir esnaf şenliğini gerçekleştireceğiz.

Esnafımıza desteğimiz olsun, işleri daha da tanıtılsın. Sanatkarlarımız tanınsın, nasıl ürettikleri görülsün istiyoruz. Sabah saat 09.30’da açılıp gece 24.00’e kadar devam edecek.

İlçelerimizde de bu şenlik duyuruluyor, yayılıyor. İlçe ve il dışından da gelenlerin olacağı bir çekim merkezi haline gelecek.

Tüm Oda Başkanlarımıza teşekkür ediyorum. Fehmi beye, Şaban beye, Kadir beye çok teşekkür ediyorum.”