Ubisoft, Tom Clancy's The Division Heartland Projesini Durdurdu: İşte Detaylar Ubisoft, Tom Clancy's The Division Heartland Projesini Durdurdu: İşte Detaylar

NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu (JWST), Avcı Takımyıldızı'nda yer alan ve Atbaşı Bulutsusu olarak bilinen Barnard 33'ün en detaylı görüntülerini çekti. Bu bulutsu, Dünya'dan 1300 ışık yılı uzaklıkta, yıldız oluşumuna uygun bir moleküler bulut olan Orion B'nin batı tarafında yer alıyor. Bulutsunun görüntüsü, başını geriye atan bir kısrağı andırıyor ve yükselen türbülanslı gaz dalgalarından oluşuyor.

Bulutsu, yakınında bulunan sıcak bir yıldız tarafından aydınlatılarak parlıyor ve yoğun, soğuk gaz ve tozdan oluşan kavisli bir duvara benziyor. Astronomlar, bu sütunun 5 milyon yıl içinde yok olacağını tahmin ediyorlar.

JWST'nin Yakın Kızıl Ötesi Kamerası (NIRCam) ve Orta Kızılötesi Aygıtı (MIRI) ile çekilen görüntüler, bulutsunun üzerinde uzak yıldızlar ve galaksilerin görüldüğü, kalın ve dumanlı gaz ve tozdan oluşan üst bölümüne odaklanıyor. Uluslararası bir gökbilimci ekibi, aydınlatılmış kenarda küçük ölçekli yapılar tespit etti.

Morötesi (UV) ışık, toz bulutunu buharlaştırarak toz parçacıklarını ısıtılmış gazla birlikte uzaklaştırıyor ve benzer şekilde hareket eden yapılar oluşturuyor. Atbaşı Bulutsusu, genç ve büyük yıldızlardan gelen morötesi ışıkla ısınan, büyük yıldızların çevresindeki iyonize gazlardan ayırt edilebilen ve "ışıl çözüşüm bölgesi (PDR)" olarak adlandırılan nötr, sıcak bir gaz ve toz alanı olarak biliniyor.

Bu bulutsudan gelen ışığın incelenmesi, bilim insanlarına yıldız oluşumunu ve evrendeki yıldızlararası maddenin evrimini yönlendiren fiziksel ve kimyasal süreçleri inceleme imkanı sağlıyor. NASA'nın bu detaylı görüntüleri, evrenimizin karmaşık yapılarını anlama yolunda önemli bir adım olarak kabul ediliyor.