Döviz kurundaki artışın maliyetleri yükseltmesiyle birlikte, su sektörü temsilcileri damacana fiyatlarına zam yapılacağına dikkat çekiyor. Geçtiğimiz yıl ikiye katlanan su fiyatları, bu yılın başında da damacana bazında 5 ila 8 TL arasında artmıştı. Ancak son zamanlarda bazı markalar, geçtiğimiz ay içerisinde damacana fiyatlarına 7,5 TL zam yapmıştı.

Türkiye'de 300'den fazla markanın faaliyet gösterdiği paketli su pazarında, ortalamaya bakıldığında damacana su fiyatları 35 ile 50 TL arasında değişiyor. Sektör temsilcileri, su fiyatlarındaki artışın tüketicinin tercihlerini etkilediğini ve yüksek fiyatlı markalardan düşük fiyatlı su satan markalara yönlendiğini belirtiyor. Türkiye genelinde kişi başına yıllık ambalajlı su tüketimi 130 litre olarak bilinirken, 2022 yılında ambalajlı su pazarının yüksek fiyat artışları nedeniyle yüzde 4 küçüldüğü ifade ediliyor.

Sektör temsilcileri, tüketici taleplerindeki değişimin, fiyat artışlarından kaynaklandığını vurgularken, su sektörünün rekabetçi yapısının da bu durumu tetiklediğini belirtiyor. Fiyatların artmasıyla birlikte tüketicilerin, daha ekonomik seçeneklere yönelmesi sektördeki markaları farklı stratejiler geliştirmeye zorluyor. Ambalajlı su pazarının daralmasıyla birlikte markalar arasındaki rekabetin arttığı ve daha cazip fiyatlar sunmanın önem kazandığı gözlemleniyor.

Damacana fiyatlarındaki zam beklentisiyle birlikte tüketicilerin su alışverişlerinde daha dikkatli davrandığı ve alternatif çözümler aradığı gözlemleniyor. Bu durum, su sektörünün gelecekteki fiyat politikalarının şekillenmesinde etkili olabilir.