Tokat`ın Turhal İlçesi`nde, Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığı (KOAH) teşhisi konulan ve malulen emeklilik başvurusunda bulunmasına rağmen, engellilikanı belirtilmediği için SGK`dan olumsuz yanıt alan yatalak hasta 66 yaşındaki Mehmet Çubuk evinde vefat etti. Oğlu Medet Çubuk, babasının en büyük hayalinin emeklilik olduğunu ama bunu göremeden öldüğünü söyledi.

Tokat`ın Turhal İlçesi`nde oturan 4 çocuk babası Mehmet Çubuk, uzun yıllar kahvecilikle uğraştıktan sonra 2006 yılında emeklilik başvurusunda bulundu. Ödenmiş 12 yıllık Bağ-Kur primi bulunan Çubuk`un başvurusu, prim günü eksik olduğu için reddedildi. Çubuk, daha sonra askerlik borçlanmasına karşılık 5 bin TL yatırdı, ancak yine emekli olamadı.

İlerleyen dönemde hastalanan ve Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi`ne giden Çubuk`a burada 6 Mart 2012 tarihinde KOAH teşhisi konularak, evde günde 20 saat oksijen tedavisi görmesi kararlaştırıldı.

Emekli olamadı

Mehmet Çubuk`un İstanbul`da oturan en küçük oğlu 22 yaşındaki Medet Çubuk, hastaneden aldığı raporla babasının malulen emekliliği için İstanbul SGK İl Müdürlüğü`ne başvurdu. Hastalıkla ilgili raporda herhangi bir özüranı belirtilmedi. Aileye 7 Mayıs 2012 tarihinde SGK, `Düzenlenen raporlar ve tüm dosyanız bölge sağlık kuruluna intikal ettirilmiş olup, yapılan tetkik neticesinde çalışma gücünüzün en az yüzde 60`ını kaybetmediğiniz kararına varıldığından malullük sigortası yönünden talebiniz reddedilmiştir` yazısını gönderdi. Çubuk`a daha sonra 6 Aralık 2012 tarihinde tedavi için gittiği Sivas`ta ise Numune Hastanesi Sağlık Kurulu`nca kalp yetmezliği, akciğer rahatsızlığı ve kas iskelet sisteminde sıkıntı olduğu gerekçesiyle yüzde 97 özürlü raporu verildi. Aile bu kez, hastaneden alınan yüzde 97 özürlü raporunu SGK`ya gönderdi. Son gönderilen rapve malulen emeklilik başvurusuna ise henüz cevap verilmedi.

`Emekli olamadan gideceğim bu dünyadan`

SGK`den yeni rapiçin cevap bekleyen Mehmet Çubuk, tedavisini sürdürdüğü evinde dün sabah saatlerinde yaşamını yitirdi. Kılınan cenaze namazının ardından Çubuk, ilçede bugün toprağa verildi. Cenazede gözyaşlarını tutamayan Mehmet Çubuk`un oğlu Medet Çubuk şunları söyledi:

``Sabah ilaçlarını içirmek istedim. `Oğlumtada kalacaksınız` dedi. Ben de, `Baba niyetada kalalım, senin canın sağ olsun` dedim. `Yok oğlum, emekli olamadım. Yatalağım, devlet beni emekli yapmadı. Emekli olamadan gideceğim bu dünyadan` dedi. Söylediği son söz buydu. Emekli olması için çok uğraştık, 6 sene oldu. Her türlü mücadeleyi verdik ama olmadı. Güzel günleri görmedi.``