Haber-Fotoğraf: Fatih Kılıç 

Tokat’a Gastronomi Festivali vesilesiyle kazandırılan “Bereket Hasadı ve Tokat Tarım Kültür Bahçesi” bu kez Tokat’ın yöresel tatlarını ve tarım ürünlerini sergilemeye ev sahipliği yaptı. Endiz mevkiinde Tokat merkeze 20 km. mesafedeki tarlanın içinde Tokat Kebabı Ocakları, yöresel malzemelerle donatılmış alanda sebze, meyve bahçesinin orta yerine hazırlanmış Bereket Hasadı ve Tokat Tarım Kültür Bahçesi ilk kez Cumhurbaşkanının eşi Emine Erdoğan’ın Gastronomi Festivali için Tokat’a gelişinde kullanılmıştı.

GASTRONOMİ YAZARLARI VE UNFLUENCERLAR TOKAT’TA AĞIRLANDI

            Tokat Belediyesi’nin davetlisi olarak İstanbul ve İzmir’den ilimize gelen gastronomi yazarları ve influencerler Bereket Hasadı ve Tokat Tarım Kültür Bahçesi ağırlandı. İstanbul’da MUUTTO RESTORAN’ın sahibi şef Umut Karakuş, ekibindeki personeline Tokat’ın domatesi, asma yaprağı, Zile pekmezi, yeşillikleri ile harika bir menü hazırlattı.

            Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu’nun şehir dışında olması nedeniyle Belediye Başkan Yardımcıları Mehmet Ersoy ve Selahattin Kelemci ilimize gelen ekibi karşıladı. Ekipte Hürriyet Gazetesinden Ebru Erke, Milliyet Gazetesinden Aylin Öney Tan, Habertürk’ten Aynur Tartan, İzmir Medya’dan Pakize Sükan, İnfluencer Berat Çokal, Gizem Zor, restoran sahibi Arda Zor, şef Mihta Demirtaş, oyuncu Akasya Asıltürkmen ile günün menüsünü hazırlatan şef Umut Karakuş ve personeli bulundu.

TOKAT’A HAYRANLIKLARINI DİLE GETİRDİLER

            Tokat-Turhal Karayolu üzerinde Endiz köyü sınırları içindeki tarlada Tokat’a kazandırılan Bereket Hasadı ve Tokat Tarım Kültür Bahçesi’ne girer girmez ortamı gezen, domates, biber tarlasını, mısır, barbunya tarlasını görenler hayranlıkları kelimelere döktüler. Tokat Belediye Başkan Yardımcıları Mehmet Ersoy ve Selahattin Kelemci, Başkan Eyüp Eroğlu’nun selamlarını iletmekle birlikte ortamı gezdirdiler. Dalından domates biber toplandı, günün anısına bolca fotoğraflar, videolar çektirildi ve sosyal mecra hesaplarından paylaşarak Tokat’ta bulundukları ortamı gündeme taşıdılar.

GÜNÜN MENÜSÜ

            İstanbul’da 5 yerde bulunan MUUTTO RESTORAN’ın sahibi şef Umut Karakuş, Tokat’taki tarımsal ürünleri kullanarak günün menüsünde Domates Kokusu adını verdiği soğuk aperatifte linda domates ve suyu, taze otlar, kapya birer kreması kullandı. Ilık Asma Yaprağı ve Madımaklı Mücver’de zile pekmezi, yoğurt köpüğü, reyhan ve nane kullandı. Keşkek’te mantar ve karamelize soğan, ağır ateşte pişmiş Karayaka kuzu kol kullandı. Haşhaşlı armutlu muhallebide siyah haşhaş, kuşburnu sosu, Zile pekmezi kullandı.

GELENEKSEL ÜRÜNE MODERN DOKUNUŞ

Şef Umut Karakuş, Tokat’taki yöresel ürünlerle hazırladığı modern menüsünden bahsederken “geleneksel ürüne modern dokunuş lazım.” dedi. Tokat’ta birbirinden güzel ev yemekleri olduğunu öğrendiğini belirten şef Karakuş, “ev yemekleri restorana gelmedikten sonra zenginliğinizi gösteremezsiniz.” diyerek bilhassa ikram ortamlarını ticari mecralara taşımanın öneminden bahsetti. Belediyelerin varlığının kültürel gelişimde öne çıktığına değinen Karakuş “lokal ürünlere sahip çıkmak lazım. Modern dokunuşlar gerek.” diyerek Tokat’taki ürünlerle ortaya çıkan menüyü İstanbul’daki restoranlarında servise açacaklarının bilgisini paylaştı.