Haber-Foto: Seda Batur

 

“2023 hepimize İYİ gelecek!” diyerek konuşmasına başlayan İyi Parti Tokat Milletvekili Aday Adayı Hüseyin Yarıcı “İmtiyaz sahiplerinden başlamak üzere, Tokat yerel basın yayın organları içerisinde çalışan muhabirinden, sayfa editörüne, yazarlarından, matbaasında çalışan tüm gazetecilerimizin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutlarım” dedi.

NEDEN SİYASET?

Yaklaşan 2023 yılı Milletvekili Genel Seçimlerinde İyi Parti’den “Tokat Milletvekili Aday Adayı” olduğunu açıklamaktan bahtiyarlık duyduğunu aktaran Yarıcı, neden siyasete girdiğini şu ifadeler ile açıkladı;

“Seçim dönemlerinde aday adaylıkları açıklanınca akla ilk gelen ya da merak edilen husus “ “Neden Siyaset?” sorusudur. Ben de “neden siyaset?” diyerek başlayayım.

Eğitim dönemim boyunca ekonomik zorluklar yaşasam da, ülkemin bana sağladığı olanaklar sayesinde okudum. Doğduğum, büyüdüğüm ve yaşadığım memleketimde meslek yaşamıma başladım.

Başka bir yerde değil, doğduğum günden bu yana Tokat’ta yaşıyorum. Bu memlekette kazandım, kazanmaya devam ediyorum. Ömrüm elverdiği sürece de Tokat’ta yaşayacağım. Tokat’ın derdini de verimini de iyi biliyorum. Ülkeme ve memleketime vefa borcumun olduğunu düşünüyorum. Her zaman ülkeme ve memleketime vefa borcumu ödeme arzusunda ve düşüncesinde oldum.

Ülkemin, memleketimin ve insanlarımızın dertleri, sorunları var. Hep de oldu… Bunları yakından bilen ve yaşayan insanlardan birisiyim.

Bu düşünce ve inançla, siyaset gibi toplumsal konularla akademik eğitiminden bu yana ilgilendim. Suya sabuna dokunmadan yaşayan birisi olmayı ret ettim. Gerektiğinde yapıcı eleştirel söylemlerde bulunmaktan çekinmedim. Ülkemin ve şehrimin dertlerine, sorunlarına duyarsız kalamazdım, kalmadım! Bu duygu ve düşünce ile daha önceleri de, şehrimi yerelde belediye meclis üyesi olarak temsil ettim. Yine şehrimi belediye başkanı olarak, TBMM’de milletvekili olarak temsil etmek üzere çıktığım adaylık ve aday adaylığı süreçleriyle de elini taşın altına koymuş birisiyim.

SİYASETİN VE MAKAMIN BÜYÜSÜNE DE KAPILMADIM

Siyaseti bir geçim kapısı ya da meslek dalı olarak görmedim, görmüyorum. 32 yıllık mesleğimde başarıyı en yüksek mertebede yaşayan, saygın bir Diş Hekimiyim. Çok şükür bir mesleğim ve kazancı Türkiye ortalamasına göre yüksek bir geçim kapım var.

Benim derdim; ülkem, memleketim ve memleketimin insanı. Derdim; ülkemin ve memleketimin liyakatsiz kadrolarla yönetiliyor olmasıdır. Derdim ve isyanım şehrimin ağırlaşan sorunlarının 20 yıldır giderilememesidir. Gittikçe ağırlaşan yoksulluk, yetersiz istihdam ve kentsel gelişimde yaşanan sorunların hala varlığını sürdürmesidir. Derdim ve isyanım milletimizin ocağını saran, aklını yoran, kalbini yaralayan dertlerine bir nebze derman olabilmektir. Türkiye’yi ve Tokat’ı içine düştüğü bu girdaptan çekip çıkartılabilmesinde bir nefer olabilmektir.

Hem ülkemizde hem de bu güzel şehirde sorunlar olduğundan söz ediyoruz. Doğrudur!  Çok sorunumuz var. Ancak “üstüne düşeni yapmayanların şikâyet etmeye de hakları yoktur.” Bu ülkede ve bu şehirde yaşıyorum. Ülkemin ve şehrimin sorunlarına hiçbir zaman duyarsız kalamazdım. Üniversite yıllarımdan itibaren siyasetin içinde yer almam da bu nedenledir.

Yıllardır edindiğim tecrübem, bilgim, birikimim, donanımım ve sahip olduğum vizyonumla üstüme düşeni yapmak istiyorum. Ülkeme ve memleketime yararlı olmak, öncelikle Tokat’ın sorunlarının çözümünde inisiyatif almak istiyorum. Sadece sorunlardan söz etmekle kalmayıp, Tokatlının siyaset dünyasında “sesi olmak”  istiyorum.

Çocukluğumdan meslek yaşamıma kadar her türlü ekonomik sıkıntıyı yaşarak mesleki başarıya ulaşmış birisiyim.  Beni yetiştiren ve meslek hayatımda başarılı olmamı sağlayan ülkeme, bu şehrin insanlarına ve gelecek nesillere bir borcum olduğunu düşünüyorum.”

TOKAT’IN SORUNLARI

Kendi perspektifinden Tokat’ın ve Tokatlının sorunlarını sıralayan Yarıcı;

Bakınız TÜİK, Aralık 2022’ de, 2021 itibariyle 81 ilin kişi başı gelirini ve milli hasıladaki payını açıkladı. Kişi başına gelir sıralamasında en düşük gelirli 10 ilin 9’ u Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesinden. En yoksul iller içinde batıdan tek il bulunuyor: Tokat!  TÜİK rakamlarına göre Tokat’ta kişi başına gelir Kars’ın, Bingöl’ün altında. Tokat’ın milli hâsıla içindeki payı 2004’ ten 2021’ e yüzde 0,48’ den 0, 34’e düşmüş. Yerel Yöneticiler şehrimize “3 milyarlık yatırım yaptık” diye açıklama yapıyor ama Tokat’ın ekonomisi gittikçe küçülüyor. Bu şehrin insanları bunu mu hak ediyor? Ekonomik refahını sağlayamadığınız bir toplumu Millet Bahçeleriyle, şehir parklarıyla, gondol sefalarıyla, fiziki sosyal alan yatırımlarıyla mutlu edemezsiniz.

Tokat’ın hala Karadeniz’e açılan bir kapısı yoktur. Çünkü Tokat’ı Karadeniz’e açacak kapılardan birisi; mevcut hattan farklı olarak yapılması gereken Tokat-Niksar-Ünye bölünmüş karayolu, diğeri de Tokat OSB-Turhal-Samsun demiryoludur. Bu iki kapı, açılmadığından Tokat rekabetçi pazarlara da açılamamaktadır ve gelişilememektedir. Bu yüzden de yakın coğrafyamızdaki illerle bizim aramızdaki gelişmişlik makası Tokat’ın aleyhine gittikçe açılmaktadır.

Bu anlamda Tokat özelinde siyasete soyunanlar hem Tokat’ın kalkınmasını ajandalarına almalıdır, hem de bunu sağlamak için inisiyatif almalıdırlar. Siyasal iktidar nezdinde görünülür ve çizgiyi aşmadan ısrarcı girişimlerde bulunmalıdırlar. Tokat’ın çok büyük ve acilen çözülmesi gereken sorunları vardır. Bunlar iktidar milletvekillerinin steril ortamlarda gezmeleriyle, hamasi konuşmalar yapmasıyla, plansız programsız davranılmasıyla çözülemez. 20 yıldır da çözülememiştir.

NASIL ÇÖZÜLECEK?

Tokat’ın en büyük, en önemli ve en can alıcı sorunu; “Planlama-Yönetişim ve sürdürülebilirlik” sorunudur. Bu öyle bir sorundur ki, Tokat’taki tüm sorunların ana nedenidir. Bu sorun çözülmedikçe, Tokat’ın diğer sorunlarının sürdürülebilir çözümü mümkün değildir.

İyi Parti olarak Tokat’ın bu sorunlarını çözmeye,  talibiz.

Bu bağlamda ben de, ülkemin ve şehrimin her alanda kalkınmasını, toplum refahı ve gelişimini ateşleyecek, insanımızın duygularına, beklentilerine yanıt verecek, dünü iyi okuyan, bugünü eylemleriyle, liyakatli kadrolarıyla şekillendirebilecek ve yarın için entelektüel manada düşünce ve proje üretebilecek bir ortamın neferi olmaya talibim. İYİ olun, İYİ’likle kalın.