Tokat Valiliği ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Tokat Kalesi’nin turizme kazandırılması amacıyla 2009 yılında restore çalışmaları başlatıldı. 2010 yılında sona eren çalışmaların ikinci bölümü 3.5 ay önce başlatıldı. Çalışmalar kapsamında, Selçuklu ve Osmanlı döneminde savunma amaçlı kullanılan kalenin burçları sağlamlaştırılarak, kale çevresinde kazı çalışmaları yapıldı. 3 arkeolog denetiminde yapılan çalışmalarda erzak küpleri, askeri barınak, kent merkezindeki Pervane Hamamına inen gizli geçit ve 2 zindan bulundu. Zindanlardan birinde, 1431-76 yılları arasında yaşayan Eflak Beyliği prensi Kont Dracula’nın esir tutulduğu tahmin ediliyor.

Zindanlar canlı gösterilecek

Eflak Beyliği prensi Kont Dracula`nın esir tutulduğu tahmin edilen zindanların kamuoyunda geniş yer almasının ardından, kaleyi ziyaretçi sayısında büyük bir artış yaşandı. Ayrıca yurt dışından bazı vatandaşlarında İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünü arayarak Kont Dracula`nın esir tutulduğu kale hakkında bilgi ve görüntüsünü istediği bildirildi. Bunun üzerine harekete geçen il müdürlüğü kalenin valilik ve farklı sitelerden 24 saat canlı izlenebilmesi için toplamda 8 kamera taktırdı. Burada farklı noktalara yerleştirilen kameraların bir süre sonra hizmet vereceği ve kalenin valilik sitesinden izlenebileceği bildirildi.

Tokat Kalesinin Osmanlı devletine ev sahibi yaptığını söyleyen İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdurrahman Akyüz, ``Kont Drakula`nın Osmanlı devletinde cezaevi olarak kullanılan bu kalede 7 yıl yattığı biliniyor. Biz buranın şu anda tadilatını ve temizlik kazısını yaptırdık. Bu haberler çıktıktan sonra kalemizi ziyaret edenler bir hayli fazlalaştı. Biz de bu anlamda güvenlik amaçlı kameralar kurduk. 24 saat özellikle Kont Dracula`nın kaldığı zindanlar izleme altında olacak. Bunun haricinde Tokat`ın bu güzelliklerini tüm dünya görsün diye HD kamera sistemi ile tüm dünyaya seyrettireceğiz`` dedi.