Medikalpark Özel Tokat Hastanesi Dahiliye Uzmanı Sezai Kaya ve Diyetisyen Candan Aktaş Tokat GOP Lisesi öğrencilerine diyabet tanısı tedavi şekilleri, endikasyonları çocuklarda görülen diyabet hastalıkları ve buna bağlı olarak dengeli beslenme ile ilgili öğrencilere seminer verdi.

Medicalpark Özel Tokat Hastanesi Dahiliye Uzmanı Uzm. Dr. Sezai Kaya, "Diyetisyen Candan Aktaş ile çağımızın ciddi hastalıkları arasında yer alan Diyabet konusunda Tokat G.O.P Lisesi öğrencilerine "obezite" ile ilgili bilgiler verdi. Dr. Kaya; Diyabet hastalığının başlama yaşını artıktaokul, lise (12 ile 18) yaş aralığında daha çok görülemeye başladı. Çocuklarda ki hareketsiz kalarak günümüzde en çok internet, cep telefonu, bilgisayar kullanımın tetiklediği etkenlerinde ilave olmasıyla Diyabet hastalığını yükseltti. Çocuklarda ki ciddi hareketsizliklerle başlayan şeker hastalığının ilerlemesi sonuncunda kaçınılmaz durumu ile obezite arttı. Bu ciddi olan durum sağlığı tehdit ettiğinden dolayı, Diyabet hastalığının oluşmaması için tedbirler almak gerekir" dedi.

Uzm. Dr. Kaya, "En çok rastlanılan Diyabet hastalığında 2 tip Diyabet olarak sınıflandırıldığına vurgu yaptı. 1. Diabet görüldüğü durumlara bakıldığında genetik faktörler, stres, yüksek tansiyon olarak gözlendiğini açıkladı. 2. Diabete bakıldığında yaştalaması ile en çok kadınlarda daha çok belirgin olan 30-40 yaş üstü obezite şişmanlık hastalığı olarak adlandırıldığı ve tedavinin sadece ilaçlarla olmasının artık mümkün olmadığı durumlara gelen insanların çoğaldığına açıklık getirdi. Dahiliye bölümünde hastalarının değerlendirerek tedavi etmesinin yeterli olmadığı destek tedavi olarak da Diyetisyen kontrolünde kilo verilmesi gerektiğini söyledi.

Medicalpark Özel Tokat Hastanesi Diyetisyen Candan Ataş'ta güncel ve ciddi olan konu "Diabet" şeker hastalığı yaşayan kişilerde beslenme konusunda bilgilerini G.O.P Lisesi öğrencileriyle paylaştı. Dietisyen Candan Aktaş; Diabet "şeker hastaları için "yasaklar" la değil , bilinçli ve ölçülü beslenme programlarıyla bu ciddi sorunu bertaraf etmek mümkün dedi. Dietisyen Candan Aktaş; dengeli bilinçli beslenme konusunda vücuda alınacak enerjiyi dengeli olarak tüketmenin tek yolu alınan kaloriyi hesaplayarak güncel yaşamda bunu inansın kendine empoze ederek yaşam biçimi haline getirmesi gerektiğini açıkladı."Diabet" şeker hastası ya da aşırı kilolu insanlara balkıdığında ilerleyen kilolara artık dur demek için yağ, tuz, makarna, ekmek,pirinç, hamur işi, tatlılar, fesfoodlar,enerji içecekleri,şeker ihtiva eden meyve suları, alkollü içecekler, kızartılmış ve kavrulmuş besinler, helva çeşitleri , meşrubatlar ve şekerli, kurabiye, pasta, tatlı ve hamur işleri,yağlı yiyecekler (krema, kaymak, mayonez )

sakatatlar( karaciğer, beyin, böbrek, dil, dalak, yürek, işkembe v.b )

sucuk, salam, sosis, pastırma ,kuru yemişleri, içeriği bilinmeyen hazır gıdalar, bulyon et, tavuk tabletleri,cipsler,reçel,pekmez,çikolata,bal ve benzeri gıdaları mümkün olduğunca az tüketmek gerektiğini açıkladı.

Dietisyen Candan Ataş; alacağımız tüketeceğimiz gıdaları ölçülü almak ve doğru belirlemek mutlaka bir uzman eşliğinde kişiye özel beslenme programının planlanma yapılması gerekmektedir dedi. Diabette beslenme tedavisi ile ilgili planlı takip altında temel alınarak yapılması gerekenleri G.O.P Lisesi öğrencilerine anlattı.

Dietisyen Candan Ataş; Diabetli kişinin bireysel özellikleri mesela (cinsiyeti, yaşı, kullandığı ilaçları ya da insülin tedavisi gibi ) durumları farklılık gösterir dedi. Bu nedenle diyabetli hastanın beslenme programı mutlaka bir diyetisyen tarafından oluşturulmalı ve hastaya diyetiyle ilgili kapsamlı bir eğitim verilmelidir.

İLK ÖNCE KAN ŞEKERİ DÜZELTİLMELİ!

Dietisyen Candan Ataş; Diabetli bireyin kan şekerinin dengeli olması sağlanmalı. Bunu da ancak tedavileri uygulayarak ve beslenme düzeniyle oluşturulabilir.

İyi bir kan şekeri kontrolü için; kişi diyetinde önerilen besinleri, önerilen miktarlarda ve önerilen zamanlarda tüketmelidir. Yemek saatlerini aksatmamalı; çünkü öğün düzeni, kan şekeri kontrolünde çok önemli rol oynamaktadır. Diyette bir diğer önemli hedef ise kişiyi hipoglisemilerden (yani kan şekerinin zararlı olabileceği değerlere düşürebilmekle mümkün olması sağlanır.) Özellikle de insülin tedavisi gören kişiler ilk sırada yer almaktadır. Diet programını planlarken atılan ilk adım enerji ayarlamasıdır. Yetişkinlerde kişiyi uygun kiloya getirecek, çocuklarda ise büyüme ve gelişmeyi sağlayacak kalori hesaplaması yapılır.

KARBONHİDRATLARDA TÜKETİM MİKTARI

Dietisyen Candan Ataş; karbonhidratların doğru zamanda, doğru kaynaklardan, doğru miktarlarda alınması ,alınan karbonhidratın yarıdan fazlası 'kompleks karbonhidratlar' (bulgur, kepekli ya da tam buğday ekmeği gibi ) gıdalardan sağlanmalıdır.Kişilerin kan şekerlerini dengelemek için, basit karbonhidrat yerine kompleks karbonhidratlar tercih edilmeli. Kompleks karbonhidratlar ise glisemik indeksi düşük besinlerde bulunur.

Glisemik İndeksi Düşük Besinler

Kepekli Un,kepekli Pirinç, her türlü kabuklu meyve, patates ,kuru baklagiller,kepekli makarna gibi gıdaları ölçülü tüketmek gerek.

Glisemik İndeksi Yüksek Besinler

Beyaz un,beyaz pirinç,reçel, bal, marmelatlar,içine şeker giren her türlü hamur işi,beyaz un ile yapılmış hamurlu gıdalardan elimizden geldiğince uzak durmalıyız yada olabildiğince az tüketmeliyiz.

GEREKLİ MİKTARDA TÜKETİLMESİ GEREKEN YAĞLAR

Dietisyen Candan Ataş; zeytin, zeytinyağı ve ceviz gibi yağ içeren gıdalarda miktar çok önemlidir; etli sebze yemeklerine fazla yağ konmamalı ölçülü miktar kullanıldığında zaman sorunlar kilolar zamanla yok olacaktır.

TUZ TÜKETİMİNE DİKKAT"GÜNDE 3 GRAM TUZ "

Kişi de normal gününe devam ediyorsa böbrek rahatsızlıkları ve hipertansiyon gibi tuz sınırlaması gibi rahatsızlıkları yoksa kişi günlük 3 gram tuz tüketebilir. Ortalama 1 gram için silme (tepeleme değil) 1 çay kaşığı düşünülebilir. Ancak tuz sınırlaması gereken durumlarda sofra tuzu tamamen kaldırılmalı.

GÜNDE 3 MEYVE

Dietisyen Candan Ataş; Diabette beslenme planında sebze ve meyveler olmalıdır. Meyve tüketiminde meyvenin porsiyon miktarı belirlenir.Her meyvenin içerik farklıdır; her meyve için porsiyon ölçüsü de değişir.Bu miktarlara dikkat ederek, diyabetli hastalar üzüm de muz da diğer meyveleri de yiyebilir. Sadece doğru miktar ölçüsü aşılmasın dedi.Diabet şeker hastaları meyve yedikten sonra ardından kesinlikle bir bardak süt, yoğurt,ayran içmelerini özellikle öneriyorum. Beyaz pirinç yerine kepekli pirinç, sade makarna yerine kepekli makarna, meyve suyu yerine meyvenin kendisi ve mümkünse kabuklu olanı,her öğünde sebze ve salata bulundurmak şartıyla yenmelidir .Kuru baklagilleri sıkça tüketmek gibi basit tercihlerle posa tüketimi arttırılabilirler dedi.

KİLO ALDIKÇA DİYABET RİSKİ ARTIYOR

Dietisyen Candan Ataş; diabetli obezite olan kişilerdetaya çıkabilen bir komplikasyondur ve diyabetlilerin yüzde 80'i obezdir. Yapılan çalışmalar sonucu obezite süresi uzadıkça, diyabete yakalanma riski de bir hayli çoğalmaktadır. Obezitede vücudun yağ miktarı ve bel çevresi genişliği dikkate alınmalıdır.Vücut kitle endeksi ölçülmelidir.Diyabetli bireyin kilo vermesi ile birlikte kan şekerleri normal düzeylerine inmesi ,insülin direnci sağlanarak ,kolesterolde iyi netice verdiği gözlenmiştir açıklamasında bulundu.