Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın %30 olarak açıkladığı Memur ve Emekli maaşlarını, günlerini genellikle Yeraltı Çarşısı üzerinden geçiren vatandaşlarımıza sorduk. Yapılan açıklamalarda, %30 zammı kimi emekliler memnuniyetle karşılarken kimi emekliler ise yapılan zamdan memnun olmadıklarını belirttiler.

“BİR AK PARTİLİ OLARAK BU ZAMLARI KABULLENEMİYORUZ”

Memurluktan emekli olduğunu belirten 70 yaşındaki Durmuş Poyraz, “Yeni yapılan zammı az buldum. Şuan 6 bin TL alıyorum ama yetmiyor. Bunun 1500 TL’sini banka kesiyor, geriye kalan 4500 TL ile geçinmeye çalışacağız. Hayat pahalı, elektrik, doğalgaz derken gelen faturalardan sonra yetmiyor ve her ayın 15’inden sonra parasız geziyorum. Benim beklentim asgari ücretin 500 TL üzerinde olmasıydı. %30 zam verdi ama yetmiyor. Ben evimde 7 kişi ile yaşıyorum, çalışan yok, emekli maaşı ile geçinmeye çalışıyoruz. Geçen gün çalışmak istedim, bir lokantaya gittim. İşverene, ‘Sen 200 TL veriyorsan, ben 100 TL’ye çalışırım.’ dedim. Bana, ’yok amca biz genç arıyoruz.’ dedi ve almadı. Bu yaşımda bile iş bulsam çalışmak istiyorum. Evimde iki öğrenci var, birde torunum var. bir kalem olmuş 150 TL. Bu maaş oranlarıyla nasıl geçinelim size soruyorum. Bir eve giderken eli dolu gitmek var, boş gitmek var. Bir Ak Partili olarak bu zamları kabullenemiyoruz.” dedi.

“YAPILAN ZAMMI İYİ BULDUM”

Niksar doğumlu 75 yaşında ki Salih Yeniverdi, “Yapılan %30 zammı iyi buldum, buna şükür. Yeni yapılan zammın ardından maaşım 7900 TL oldu. Allah bereket versin, geçiniyoruz. Şimdi bizler iyi veya kötü olsa da maaş alıyoruz. Ya maaşı olmayanlar ne yapıyor, bardağın birde bu tarafından bakmak lazım.” ifadelerine yer verdi.

“ENFLASYONU SABİTLEMEK LAZIM”

59 yaşında olduğunu söyleyen Salih Kılıç, “Hayat pahalılığında yapılan %30 zam yapılmış, bir anlam ifade etmiyor ki. Her şeyde %100 zam olduğu bir yerde, emekliye yapılan zammı az buldum. Önce Enflasyonu sabitlemek lazım, sabit tutmadığımız sürece yapılan zam anlamsız. Şuan ki yapılan zam, ihtiyaçları giderecek bir zam değil ve benim beklentilerimin altıda kaldı.  Enflasyonu sabitlemek tut, bana 5-6 versin az gelmez. Bu maaşlarla geçinmek mümkün değil, bir evin kirası olmuş 3 bin, 4 bin. Nasıl geçineceğiz, size soruyorum.” şeklinde konuştu.

“YAPILAN ZAMMI AZ BULDUK AMA BUNA DA ŞÜKÜR”

Son olarak 72 yaşında olan Hasan Doğdu ise, “Yapılan bu zammı seçim vaadi olarak görüyorum. Daha önce ki zamlarda bütçe yok denilerek az veriliyordu. Şuanda yapılan zammı az bulduk ama buna da şükür. Ben 4200 alıyordum ama yeni maaşım 6 bin TL üzerinde olacak. Yapılan %30 zam beklentilerimin altında ama Allah olmayana da versin.” diyerek sözlerini tamamladı.