Hollanda'nın uzun süredir görev yapan Başbakanı Mark Rutte'nin siyasi kariyeri ve özel hayatı, ülkenin siyasi ve toplumsal dinamikleri üzerinde önemli bir etkiye sahip. Peki, Hollanda başbakanı Mark Rutte kimdir, kaç yaşında? Hollanda kim yönetiyor? Mark Rutte evli mi? İşte detaylar...

 Mark Rutte kimdir?

Hollandalı siyasetçi Mark Rutte, 14 Ekim 2010'dan bu yana Hollanda Başbakanı olarak görev yapmaktadır. Rutte, Hollanda'nın en uzun süre görev yapan başbakanı unvanını elinde bulundurmaktadır.

Rutte, 2006 yılından bu yana Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD) lideridir. Siyasi kariyerine, 1988'den 1991'e kadar Liberal Gençlik Örgütü JOVD'nin bir üyesi olarak başlamıştır. Parti içinde çeşitli görevler üstlenmiş ve 2006 yılında VVD lideri olmuştur.

Eğitim Gücü Sen Bilecik'te okulları ziyaret etti Eğitim Gücü Sen Bilecik'te okulları ziyaret etti

Önceki hükümet dönemlerinde, Sosyal İşler ve İstihdam Müsteşarı ve Eğitim, Kültür ve Bilim Müsteşarı olarak görev almıştır. 2006 genel seçimlerinde VVD lideri olarak seçilmiş ve 2010'da Hollanda Başbakanı olmuştur.

Mark Rutte'nin Koalisyon Hükümetleri

Rutte'nin başbakanlığı döneminde, 2012 ve 2017 genel seçimlerinin ardından koalisyon hükümetleri kurulmuştur. 2012'de, VVD'nin aldığı sandalye sayısıyla koalisyon müzakereleri sonucunda İkinci Rutte Kabinesi kurulmuştur. Benzer şekilde, 2017 genel seçimlerinin ardından dört partili bir koalisyon hükümeti, Mark Rutte liderliğinde göreve başlamıştır.

Mark Rutte evli mi?

Mark Rutte, Lahey'de 14 Şubat 1967'de doğmuştur. Özel hayatında bekar olan Rutte, Hollanda'da Kalvinist Reform Protestan Kilisesi üyesidir. Ayrıca, haftada bir lisede iki saat ders vermektedir.

Rutte'nin gençlik yıllarında sanat dalında uzmanlaşmış bir spor salonu lisesine devam etmiş ve Leiden Üniversitesi'nde tarih okumuştur. Daha sonra iş dünyasına girerek Unilever ve Calvé gibi şirketlerde yöneticilik yapmıştır.

Mark Rutte, siyasi kariyerinde önemli başarılar elde etmiş ve Hollanda siyasetine damgasını vurmuş bir isimdir. Başbakanlık görevi boyunca çeşitli koalisyon hükümetleri kurmuş ve ülkenin yönetiminde önemli rol oynamıştır. Özel hayatında ise dini inançlarına bağlı ve eğitim alanında da aktif olarak yer almaktadır.