TESOB Başkanı Çankaya’dan “Tavuk Döner” Gündemine Net Tepki: “Tokat’ta Tek Bir Gıda Zehirlenmesi Vakası Yok”
TESOB Başkanı Çankaya’dan “Tavuk Döner” Gündemine Net Tepki: “Tokat’ta Tek Bir Gıda Zehirlenmesi Vakası Yok”
İçeriği Görüntüle

CHP Tokat Milletvekili ve eski öğretmen Kadim Durmaz, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen Milli Eğitim Bakanlığı 2026 yılı bütçesine ilişkin konuştu. Durmaz, bütçedeki %34'lük artışa rağmen eğitimdeki temel sorunlara çözüm üretilmediğini savundu. "Bu bütçede engelliler yok, okula aç giden çocuklar yok, hayat boyu öğrenme yok, güzel sanatlar ve spor okulları yok." ifadelerini kullanan Durmaz, öğrenci başına yapılan harcamanın OECD ortalamasının dörtte biri seviyesinde kaldığını dile getirdi.

Sistemdeki Belirsizlik ve Öğretmen Sorunları
Durmaz, sık değişen müfredatlar, oynanan sınav sistemleri ve liyakatin göz ardı edildiği kadrolaşmanın eğitim sistemini belirsizliğe sürüklediğini öne sürdü. Öğretmenlerin sorunlarına da değinen vekil, ücretli öğretmenlik, atanamayan öğretmenler ve güvencesiz çalışma koşullarının mesleği itibarsızlaştırdığını belirtti. "Öğretmeni geçim derdiyle baş başa bırakan bir sistem nitelikli eğitim üretemez." dedi.

Velilerin Yükü ve Eşitsizlik
Velilerin de ağır bir yük altında olduğunu ifade eden Durmaz, devletin vermesi gereken eğitimin özel dersler ve kurslarla telafi edilmeye çalışıldığını, kamu okulları arasındaki imkân farklarının büyüdüğünü söyledi. Okullarda ücretsiz bir öğün yemek taleplerinin reddedildiğini hatırlatan Durmaz, "3,5 milyon çocuğun açlıkla mücadele ettiğini, okullarda hâlâ ücretsiz yemek, temiz su ve hijyen gibi temel hizmetlerin bulunmadığını." vurguladı.

Ezbere Dayalı Sistem ve Umutsuz Gençlik
Eğitim sisteminin ezbere dayalı yapısının eleştirel düşünceyi dışladığını belirten Durmaz, "Diploması var ama işi yok, umudu var ama yarını belirsiz bir gençlik yaratıldı" değerlendirmesini yaptı.

Çağrı: "Eğitim Bilimsel Olmalı, Liyakat Esas Alınmalı"
Konuşmasının sonunda eğitimin ideolojik değil bilimsel olması gerektiğini vurgulayan Durmaz, Milli Eğitim Bakanlığı'nın liyakatli kadrolarla yönetilmesi çağrısında bulundu. "Eğitim çökerse devlet çöker, gençliğini kaybeden bir ülkenin geleceği olmaz." diyen Durmaz, Bakanlığı özeleştiriye, gerçek reformlara ve sorumluluk almaya davet etti.

Eski bir öğretmen olarak mücadeleye devam edeceklerini belirten Kadim Durmaz, "Bir öğretmen olarak notumu veriyorum: Milli Eğitim Bakanlığı sınıfta kalmıştır." ifadelerini kullanarak sözlerini tamamladı.
Vlcsnap 2025 12 15 15H16M55S831

Muhabir: Mustafa Işık