(Haber-Fotoğraf: Bekir Binbaş – Murat Çetin)

Tokat’ın 900 Adımda 900 Yıllık tarihin görülebildiği tarihi semti Sulusokak ve Halit Sokak yeni peyzaj çalışmaları ile beğeni kazanırken, gelen vatandaşların tuvalet ihtiyacını gidermede cami tuvaletleri öne çıkıyor. O yöredeki Takyeciler Camii için yeni tuvaletlerin yapımı devam ederken, Ulu Caminin tuvaletleri hali hazırda kullanılmakla birlikte isale hattında kaçaklar olduğundan cami temeli duvarını ıslatarak kötü kokuya sebebiyet veriyor. Ulu Camiyle birlikte bölgeye gelen vatandaşların alaturka tuvalet yanında alafranga tuvalet ihtiyacını da giderecek şekilde yeni bir tuvalet yapımına başlanmıştı. Ulu Camii yanındaki yeşil alanın bir kısmına başlanan tuvalet inşaatında kaba beton döküldükten sonra, cami silüetini kapatıyor diyerek inşaat çalışmaları durduruldu.

            Tokat’taki WC’lerin durumu da gündeme getirilmeye başlandı. Gazetemiz Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Fatih Kılıç ve eski Turizm Tanıtma Derneği Başkanlarından hemşehrimiz Halis Sağlam yazılarında tuvalet konusuna değindiler.

            Gazeteci Fatih Kılıç, Şehrin WC’leri başlığı ile sosyal mecra hesaplarından şunları paylaştı:

            “ŞEHRİN WC'LERİ!

* Tokat'ımız için tanıtım, turizm, kültürel etkileşim artsın, geleni gideni çokça olsun diye gayret gösterirken, gelenden gidenden işittiğimiz en başlıca hususlardan biri şehirdeki umuma açık tuvaletlerin durumu oluyor. Gerek alaturka gerekse alafranga tuvaletlerin sayısı ve var olanın temizliği sorgulanıyor.

* Tarihi Sulusokak Semtinde, Ulu Camiinin hemen yanı başında yeni bir WC yapımına başlanmıştı. Karşısında Sıkdişi Helası Müze olarak tarihi derinliği ve zenginliği gösterirken, modern bir WC halkın ve cami cemaatinin hizmetinde olsun isteniyordu. Nitekim Ulu Cami tuvaletleri isale hattı iyiden iyiye su kaçırır, cami temel duvarlarını ıslatır, camide kokuya sebebiyet verir olmuştu.

* Yeni inşaat, Ulu Caminin yanına yapılınca silueti bozuyor denilerek şimdilik durduruldu. Kot farkı yüksek görüldü. Devamı nasıl olacak merakla bekleniyor!

* Hattı zatında şehrin ana güzergahlarında bilhassa turistlerin gönül rahatlığı ile girip, defi hacetlerini yapacakları pırıl pırıl tuvaletlerimizin olması şehre değer katar.

* Şehrin idarecilerine, yöneticilerine bu değeri Tokat'a kazandırmak düşer.”

****

            Eski Turizm Tanıtma Derneği Başkanlarından hemşehrimiz Halis Sağlam yazdıkları da şöyle oldu:

“MEMİŞHANE, ABDESTHANE, HELA, WC, TUVALET İHTİYACI!!!

Temizlik imandandır demişler. Efesliler alafranga - klozet ihtiyaç yerini, atalarımız alaturka hela sistemini bulmuş sorunsuz kullanmışlar. İsteyenler, görmek isteyenler İZMİR/EFES ANTİK KENTİNE YA DA SULUSOKAK HALİT SOKAK SONU SIK DİŞİNİ MUSTAFENDİ HELALARINA GİDİP BAKABİLİR, GÖREBİLİRLER.

Ama ya bakar görmez, görür görmez gözlere ne diyelim? Eskiden son nesil biziz büyük küçük def-i hacet ihtiyacımız olduğunda kafamızı kaldırıp camii ya da minaresini arar, koşar adım aradığımız yeri bulurduk.

YA ŞİMDİ, GELELİM SAADETE! Kapalı Pazar yerinde Belediyemiz bay-bayan WC. yapmış, üstüne WC yazmış kapısına kilit takmış, kapıları kırık, olmuş sana yeni icad, yeni model KAPALI WC. Yani girmek çıkmak yasaklanmış.

Değerli ilgili ilgisiz yetkililerim;

Günümüzde yaşlılar çoğaldı. Prostat hastalığı çoğaldı. İdrar kaçıran, damlatanlar çoğaldı. Sıkışanlar, köşe bucak wc arayanlar çoğaldı. AYIP OLUYOR, AYIP. Bu işler kapatmakla, kilit vurmakla, yasaklamakla olmaz. Sahipsiz mala kuduz dadanır. Biz kıracağız sizler yapacaksınız, biz sökeceğiz sizler yapacaksınız. Ne zaman ki biz vatandaşlar o eğitimi, kültürü görene ve öğrenene kadar.

Bizden söylemesi, yani Halep orada ise BELEDİYE KAPALI PAZAR YERİ TUVALETLERİ - WC’LERİ ORADA!!!

SÖZÜN ÖZÜ: BİLMEK YETMEZ UYGULAMAK GEREK. İSTEMEK YETMEZ YAPMAK GEREK.”