(Haber-fotoğraf: Seda Batur – Fatih Kılıç)

 

Tokat Merkezdeki tarihi eserlerden GÖKMEDRESE (Eski Müze) için Tokat Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün yaptırmakta olduğu restorasyon çalışmaları devam etmekte iken, bilhassa bakırla kaplanan kubbenin ana caddeden görünümünü azaltacak bir çatı yapımı dikkat çekiyor.

Hemşehrilerimiz, görünümü kısıtlayacağını öngördükleri çatının daha düşük seviyede yapılmasını önerirken, Vakıfların ve restorasyon firmasının konuya duyarlı olmasını talep etmekler.

VATANDAŞ YORUMLARI

            Gazetemiz Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Fatih Kılıç, sosyal mecra hesaplarından söz konusu restorasyona dair fotoğrafları paylaşırken vatandaşlar da görüşlerini yorum olarak yazdılar. Gazeteci Kılıç’ın paylaşımına gelen yorumlara bakıldığında, vatandaşların yapılmakta olan çatıyı sorguladıkları, görüntüde hoş olmayan bir sonuç çıkaracağını savunuyorlar. Yorumlardan bir kısmı şöyle oldu:

* Eski müzede yapımı devam eden restorasyon çalışmaları memnuniyet vericidir ancak bahse konu çatı yüksekliğinin bakır kaplamalı gubbe ile uyumlu olmadığı yalın gözle görünmektedir. Eğer binanın orijinal çatısı böyle yüksek ise söylenecek söz yok lakin böyle uyumsuz bir çatıyı ecdat yapmamıştır.

Ben her balkonuma çıktığımda yirmi metre mesafeden bakıyorum. Evet Fatih bey, çatı yüksekliği yeniden değerlendirilmeli.(Ö.F.A.)

* Eski çatı daha alçaktı. Kesinlikle çatı arası gibi düşünülüyor galiba, ön tarafta yüksek tutulmuş! (S.Y.)

* Orijinalinde nasıl bilmiyorum ama oraya gömme çatı yapılırsa ana caddeden bakır kubbe görünür ve daha güzel olur sanırım. (Y.Ç.)

* Anıtlar Yüksek Kurulu’nun dikkatine sunmak gerekir diye düşünüyorum. (O.Y)

* Gökmedrese Tokat'taki ecdad yadigarı Selçuklu dönemi eserlerinden önem arz eden bir yapıdır. Geçmişte çok çeşitli amaçlarla kullanılmış ise de; yaklaşık 1 asırdır, son yüzyıldan bu yana TOKAT MÜZESİ olarak hizmet etmiştir. Her ziyaretimde bu binayı boş durumda iken dahi özellikleri bakımından bir MÜZE olarak görmüşümdür. Son restorasyon çalışmasına imkan verenlere teşekkür ediyoruz.

Ancak; fotoğrafta gözüktüğü gibi; bakır kaplı GUBBE bu yapıya ne kadar görsel güzellik katıyorsa, hemen yanı başındaki ahşap üçgen kalkan çatı görünümü bu binaya çok çirkin bir görsellik katmıştır...

İnşallah elde mevcut restorasyon proje ile uygulama çalışmaları mukayese ile göz önüne alınarak bu bariz çirkinlik aslına uygun hale getirilir diyorum. Bu tespitimiz yapılan restorasyona karşı tepki veya karşı gelmek gibi bir amaca matuf olmayıp, dikkatimizi celbettiği için bu tür tarihi cazibeleri yaşatan ve günümüze kadar taşıyabilen Tokat'ımızda çok iyi niyetlerle bu tür eksiklikleri görme ve giderme öneri ve düşüncemizdendir. Bu konuda; Tokat İstişare Heyetimiz Başkanımız Mehmet Emin Atmaca Bey ile gazeteci Fatih Bey kardeşim sizlere de çok çok teşekkürler... (H.K.)