NASA'nın Ingenuity Mars Helikopteri, Mars'ın yüzeyindeki keşiflerini tamamladıktan sonra son mesajını gönderdi. Helikopter, Ocak ayında yaşanan bir çarpışmanın ardından uçuş yeteneğini kaybetmiş olsa da, artık çevresini fotoğraflama ve sıcaklığı ölçme gibi görevler için sabit bir monitör olarak kullanılacak.

NASA personeli, helikopterle olan son bağlantısını gerçekleştirdi ve Ingenuity'nin Dünya'daki araştırmacılara ve mühendislere veri aktarımı son kez yapıldı. Helikopter, toplamda 72 uçuş gerçekleştirerek Mars'ı keşfetmek için ın bin Mars günü boyunca çalıştı.

Ingenuity'nin proje yöneticisi Teddy Tzanetos, "Ingenuity, uzayın zorluklarıyla mücadele etme konusunda ilham verdi ve bu küçük helikopter, beklentilerin ötesine geçerek kendisini üretenlerin hayal gücünü aştı" dedi.

Helikopter aslında sadece birkaç görev yapması ve bir ay kadar dayanması bekleniyordu, ancak beklenmedik bir şekilde daha fazla iş yapabildi. Mars gezgini Perseverance ile birlikte çalışarak, Mars'ın ince ve soğuk atmosferinde uçuş yeteneğini test etti.

Uzayda Sıradışı Keşif: Dünya Benzeri Gezegen Titan! Uzayda Sıradışı Keşif: Dünya Benzeri Gezegen Titan!

Ocak ayında yaşanan bir kaza sonucunda helikopterin durumu kritik hale gelmiş olsa da, bileşenlerinin çoğu hala çalışır durumda. Bu durum, Ingenuity'nin gelecekteki keşifler için çevredeki verileri toplamak üzere bir monitör olarak kullanılmaya devam edeceği anlamına geliyor.