ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), Mars yörüngesindeki uydular ve yüzeyde çalışan Perseverance keşif aracı tarafından toplanan verilerin Mars'ta antik bir gölün varlığını doğruladığını duyurdu.

NASA'nın internet sitesinde yayınlanan habere göre, Perseverance'ın bulguları, bilim insanlarının Mars'ın bazı bölgelerinin geçmişte su ile kaplı olduğuna ve mikrobiyal yaşamı barındırabileceğine dair teorilerini doğruluyor.

49 kilometre boyutundaki Jezero Krateri, Perseverance'ın iniş alanı olarak seçildi. Bu seçim, dünya genelinden bilim insanlarının önerileri ve 60'tan fazla aday bölgenin dikkatli bir şekilde incelenmesi sonucunda yapıldı.

Perseverance'ın proje bilimcisi Ken Farley, kraterin "potansiyel olarak yaşanabilir bir ortam" olduğunu belirtti ve "delta kayalarının antik yaşamın izlerini fosil olarak içerebileceğini" vurguladı.

Perseverance'ın verileri, kraterde 3,5 milyar yıldan fazla bir süre önce nehir kanallarının göl oluşturduğunu gösteriyor. Bu bulgular, suyun çevredeki kil minerallerini krater gölüne taşıdığına dair kanıtlar sunuyor ve bilim insanlarını, Jezero Krateri'nde antik mikrobiyal yaşam izlerini araştırmaya yönlendiriyor.

Bakan Kacır: “2030’da 100 bin teknoloji girişimciliği hedefimize ulaşacağız” Bakan Kacır: “2030’da 100 bin teknoloji girişimciliği hedefimize ulaşacağız”

Jezero Krateri, Mars'ın kuzeyindeki "Isidis Planitia" adı verilen düz bir ovanın batısında yer alıyor ve bilim insanları, kraterin nasıl oluştuğunu ve geliştiğini inceleyerek Mars'ta geçmiş yaşamın izlerini ortaya çıkarmayı umuyorlar.