Haber-Foto: Fatih Kılıç, Seda Batur

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) bünyesinde, 15 Haziran 2011 tarihinde kurulan Diş Hekimliği Fakültesi, 2013-2014 Eğitim-Öğretim yılında 43 öğrenci ile başladığı lisans eğitimine 2022-2023 Eğitim-Öğretim yılında 524 öğrenci ile devam ediyor. 2013 yılı itibari ile hasta kabulüne başlayan fakültede 2021 yılı Aralık ayından buyana 3. Basamak Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi statüsünde poliklinik hizmetleri veriliyor. 2022 yılı Kasım ayı sonu itibariyle fakülteye başvuran hasta sayısı 158 bin 566’ya ulaştı.

Diş Hekimliği Fakültesinde Klinik Bilimler Bölümüne bağlı 8 Anabilim Dalı bulunuyor. 22 öğretim üyesi, 41 Araştırma Görevlisi ve 2 Diş Tabibinden oluşan akademik kadrosunun yanı sıra fakültede 59 idari personel hizmet veriyor. Diş Hekimliğinde Uzmanlık (DUS) eğitimine 2013 yılında 8 uzmanlık öğrencisi ile başlayan fakültede bugün öğrenci sayısı 41’e ulaştı.

Diş Hekimliği Fakültesi’nin mevcut hizmet binası, Ali Şevki Erek Yerleşkesi içerisinde Tıp Fakültesi Binasına ek olarak kurulmuştu, 2017 yılında ilave alanların eklenmesi ile 7000 metrekare alana ulaşıldı. Fakültenin eğitim ve poliklinik fiziki yapısı, 8 Anabilim Dalı’na ait Klinikler, Preklinik öğrencilerinin kullanımı amaçlı 75 öğrenci kapasiteli 1 adet Preklinik Laboratuvarı ile 40 ve 45 öğrenci kapasiteli 2 adet Fantom Laboratuvarı, 1adet amfi, 4 adet derslikten oluşuyor. Fakültenin kurulduğundan bu güne kadar öğrenci sayısı, akademik personel sayısı ve fiziksel alan olarak üç kat büyüdüğü belirtiliyor. 102 ünitte 65 akademik personel ve stajyer öğrenciler tarafından günlük yaklaşık 600 hasta tedavi ediliyor.

SAĞLIKTA KALİTE STANDARTINDA YÜKSEK PUAN

Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ataç Çelik, Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Hatice Balcı Yüce ve Hastane Müdürü Durmuş Koç ile gerçekleştirdiğimiz röportajda SAĞLIKTA KALİTE STANDARDI değerlendirmesinde alınan yüksek puandan ve bunun sonucunda SAĞLIK TURİZMİ açısından şehre getireceği kazanımlardan bahsettik.

DEKAN YARDIMCISI DOÇ. DR. YÜCE:

“92 PUAN ALMIŞ DURUMDAYIZ”

Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Hatice Balcı Yüce özellikle 3. Basamak Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi statüsüne geçtikten sonra son 1 yıllık zaman diliminde yaşanan gelişmelere değindi. Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sağlıkta Kalite, Akreditasyon ve Çalışan Hakları Dairesi Başkanlığı’nca yapılan değerlendirme neticesi Sağlıkta Kalite Standartları (SKS) açısından 100 tam puan üzerinden 92 puanla oldukça iyi bir puan aldıklarını vurguladı. Söz konusu standartları hizmetine yansıtmış 3. Basamak Hastanesi olarak Sağlık Bakanlığının Sağlık Turizmi projesinde yurt dışından hastaların tedavi olabileceği merkezler arasında Tokat’ın da yer almasının yolunun açıldığını belirtti. Yurt dışında sağlığın son derece pahalı olduğu ortamda ağız ve diş sağlığında Türkiye’nin sunduğu hizmetle cazibe merkezi olarak görüldüğünü anlatan Doç. Dr. Yüce, “Dünya’daki ülkelerin yüzde 90’ında sağlık sistemi hasta için oldukça pahalıdır. Örneğin Amerika’da bir diş kaplama bin dolar civarındadır. Eğitim de pahalıdır ve diş hekimlerinin sayısı da yeterli değildir. Hal böyle olunca, Türkiye’ye gelip tedavi olan hastalar mevcuttur. Sağlık Bakanlığı, Sağlık Turizmi ile yurt dışından gelecek hastaların Türkiye’de hem sağlık hizmeti alması hem de turizm açısından vakit geçirmelerini sağlayacak projesini yürütmektedir. Bunun için SKS değerlendirmesinde en az 85 puan alınmasını şart koşmaktadır. Bugün Fakültemiz hastanesi bu değerlendirmelerden 92 puan almış durumdadır. Civardaki üniversite hastaneleri arasında aldığımız bu yüksek puanla öne çıkmış durumdayız.” dedi.

HASTANE MÜDÜRÜ KOÇ, “DENETİMLERİ CİDDİ BİR BAŞARI İLE TAMAMLADIK”

TOGÜ Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi Müdürü Durmuş Koç, fakültenin hastane dönüşümü ile ilgili sürecini anlatarak, “Fakültemiz on yıllık bir fakülte olmasına rağmen bu yıl ilk defa tam teşekküllü bir değerlendirmeden geçmiş oldu. Bunun nedeni de şu; Biz fakültemizin 3. Basamak Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi olarak ruhsatını ve tescilini geçen yıl aldık. Yani üniversite bünyesinde ağız ve diş sağlığı hastanesi olan nadir yerlerden bir tanesiyiz. Geçen seneden önce burası diş hekimliği fakültesiydi ve bakılan bütün hastalar eğitim kapsamında bakılıyordu. Bir yıldır burası resmi statüde bir hastane. Hastane olduğunuz zaman bakanlığın sizi denetleme kriterleri de değişiyor. Bu bir senede Sağlıkta Kalite Standartları (SKS) açısından kendimizi hazırladık ve denetimleri ciddi bir başarı ile tamamladık. Sağlık Turizmi ile ilgili akreditasyonları tamamlamamızın ardından Sağlık Bakanlığı bize yurt dışından gelen hastaları gönderecek. Şuanda da gelen hastalar var. Ama özel olarak geliyorlar. Bu süreç bittiğinde yabancı hastalar bize uluslararası organizasyonlar kapsamında gelecek” diye konuştu.

“SAĞLIK TURİZMİ ŞEHİR İÇİN DE FAYDALI OLACAK”

Sağlık Turizmi kavramının sadece sağlık hizmeti almakla sınırlı kalmadığını kaydeden Hastane Müdürü Koç, “Sağlık Bakanlığı sistemi şehrin sosyo-ekonomik faydasına olacak şekilde kurguluyor. Yurt dışından gelen hastalar bir süre Tokat’ta kalacaklar. Sosyal faaliyetleri olacak. Burada konaklayacak, burada alışveriş edecekler. Bu da şehre önemli bir girdi sağlayacak. Ben bir Tokatlı olarak şunu söylüyorum; kıyıda köşede kalmış bir Anadolu şehrinde, nitelikli sağlık hizmeti sunan kurumların olması, 3. basamak sağlık hizmetlerinin olması hastalar için, Tokat için son derece önemli ve çok değerli” şeklinde konuştu.

“RANDEVU İÇİN TALEP YOĞUNLUĞU FAZLA”

Talep yoğunluğu nedeni ile randevu bulunamaması hakkında da açıklama yapan Koç, “Biz TOGÜ Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi olarak 8 bölümün tamamında hizmet veriyoruz. Tokat’ın ilçelerinde, kamuda bir iki diş hekimi haricinde sağlık hizmeti veren yer yok. Tokat Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nde belli branşlarda tedavi yapılabiliyor. Bizim hastanemizde ise çocuk bölümü dahil bütün birimlerde sağlık hizmeti var. Durum böyle olunca 11 ilçe, il merkezi ve çevre illerle birlikte talep yoğunluğu artıyor. Bizler de şuan için elimizdeki 102 ünitle talepleri karşılamaya çalışıyoruz. Örneğin günlük alabildiğimiz hasta sayısı 300 ise 3 bin başvuru oluyor ve randevu bulmak zorlaşıyor. Sürdürülebilirliğin üstünde bir talep var. Dolayısıyla randevuların ileriki tarihlere ertelenmesinin nedeni bu” dedi.

DİŞ FAKÜLTESİ’NDEN SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİ

TOGÜ Diş Hekimliği Fakültesi akademisyenleri ve öğrencileri olarak sosyal sorumluluk projelerine önem verdiklerini kaydeden Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Hatice Balcı Yüce, “Haftanın belirli günlerinde öğrencilerimiz köy okullarına giderek diş taramalarını gerçekleştiriyor ve diş fırçalama ve ağız hijyeni konusunda bilgilendirmede bulunuyor. Her hafta ders kapsamında bireysel olarak ayarlamalarımızla okullarımıza gidiyoruz” ifadelerini kullandı.

ENGELLİ HASTALAR İÇİN ANESTEZİ ALTINDA DİŞ TEDAVİSİ BAŞLADI

Engelli hastaların diş ve ağız sağlığı hizmeti almada çok zorlandıklarını kaydeden Hastane Müdürü Durmuş Koç, “Engelli hastalarımız kendilerini kontrol edemedikleri ve uyum sağlayamadıkları için anestezi altında tedavi almaları gerekiyor. Biz hocalarımızla birlikte anestezi altında diş tedavilerine başladık. Çünkü bu hastalarımız başka bir yerde tedavi olamıyorlar ve Tokat’ta da böyle hastalarımız var. Tedavi alamadıkları için o diş ağrısı ile hayatlarını sürdürüyorlar. Bu tip şikayetleri olan birkaç engelli hastamızın tedavilerine hastanemizde başladık. Hedefimiz bir sosyal sorumluluk projesi kapsamında bu hastalarımıza daha geniş olanaklar sunmak” dedi.

KOÇ, “KENDİ YAĞIMIZLA KAVRULUYORUZ”

TOGÜ Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi Müdürü Durmuş Koç, yaptıkları tüm hizmetlerin kendi öz sermayelerinden sağlandığını vurgulayarak, “Sağlık Bakanlığının hastanesi ile sağlık tesisi, merkezi bütçeden finanse edilirken, üniversiteler olarak –biz biliyorsunuz özerk bir bütçe mantığımız var- biz tamamen kendi yağımızla kavruluyoruz. Burada yaptığımız bütün hizmetler kendi öz kaynaklarımızdan elde ettiğimiz hizmetler. Burayı bir işletme gibi düşünürsek, kendimiz çalışıyoruz, kendimiz kazanıyoruz kendi gelirlerimizle bu yatırımı devam ettirmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

GENÇLİK VE DİNAMİZM VURGUSU

Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ataç Çelik, Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Hatice Balcı Yüce ve Hastane Müdürü Durmuş Koç gazetemize yaptıkları açıklamaların ardından 8 branştaki hizmetleri de yerinde görmemizi sağladılar. Teknik bilgiler aktardılar. “genç, dinamik ekip ve kadro ile ağız ve diş sağlığında tıbbi sağlık hizmetleri sunuyoruz.” İfadeleriyle hizmet gayretlerini, heveslerini yansıttılar.

https://youtu.be/rOZmFuZ-F94