Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) Rektörü Prof. Dr. Fatih Yılmaz, basın mensupları ile iftar programında bir araya geldi. TOGÜ Sosyal Tesislerde gerçekleşen iftar programına Rektör Yılmaz ile birlikte Rektör yardımcıları, yaygın ve yerel medya temsilcileri katıldı. Tokat Hürsöz gazetesi İmtiyaz Sahibi İhsan Uluözlü, Sesimiz Gazetesi İmtiyaz Sahibi İlhan Uluözlü, Anadolu Basın Birliği Tokat Şubesi Başkanı Sezai Kaymak, gazeteciler Fatih Kılıç, Seda Batur, Şule Şahin, Mustafa Işık gazete ve İnternet Haber Sitemizi temsilen katılan isimler oldular.

Her 10 Tıp öğrencisinden biri şiddete maruz kalıyor Her 10 Tıp öğrencisinden biri şiddete maruz kalıyor

REKTÖR YILMAZ, YENİ KAZANIMLARDAN SÖZ ETTİ

            İftar yemeğinin yenmesinin ardından Rektör Prof. Dr. Fatih Yılmaz selamlama konuşmasında katılımlar için teşekkürlerini dile getirirken üniversitenin yeni kazanımlarına dair bilgiler aktardı.

PET CİHAZI HİZMETE GİRDİ

            Rektör Prof. Dr. Fatih Yılmaz’ın öne çıkan bilgilendirmesinde ilk sırayı Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Hastanesi’nde PET cihazının hizmete başlaması aldı. Sağlık alanında yapılan yeniliklerden bahseden Rektör Yılmaz, kanser tarama cihazının kazandırılmasıyla birlikte Nükleer Tıp Uzmanı’nın hastane kadrosuna katıldığını söyledi ve 19 Mart 2024 tarihi itibariyle hasta kabulüne başlandığının bilgisini verdi. Tokat’ta kanser tedavisine ihtiyaç duyan hastalar daha öncesinde pet cihazı Tokat’ta olmadığı için şehir dışındaki bir hastaneye gitmek zorunda kalıyorlardı. Şimdi Tokatlı hasta, Tokat’taki bir hastanede tedavisini alma imkanına kavuşmuş oldu.

PET CİHAZI NEDİR?

PET (Pozitron emisyon tomografisi), insan vücudundaki doku ve organların fonksiyonlarını incelemek ve değerlendirmek için kullanılan bir görüntüleme testidir. Pet-CT taramasında ise PET taraması, CT (Bilgisayarlı tomografi) taraması ile birleştirilerek vücudun 3 boyutlu görüntüleri elde edilir. Pet-CT taraması, vücuttaki anormal durumları tespit etmek için az miktarda radyoaktif madde, özel bir kamera ve bir bilgisayar kullanılarak yapılır. Pet-CT yardımıyla detaylı bir inceleme yapılarak hücresel düzeydeki değişiklikler tespit edilebilir. 

PET cihazı ne işe yarar?

PET (Pozitron emisyon tomografisi), insan vücudundaki doku ve organların fonksiyonlarını incelemek ve değerlendirmek için kullanılan bir görüntüleme testidir. Pet-CT taramasında ise PET taraması, CT (Bilgisayarlı tomografi) taraması ile birleştirilerek vücudun 3 boyutlu görüntüleri elde edilir.

PET/CT çok büyük bir oranda kanserin tanı ve evrelemesinde kullanılmaktadır. Bunun yanında nedeni bilinmeyen ateş gibi “tanı konulamayan hastalıkların” teşhisi, enfeksiyon odaklarının bulunması, kalp hastalarında canlı dokunun tespiti ile Alzheimer ve demansın ayrımında da etkinliğinden yararlanılmaktadır.

PET işlemi ne kadar sürer?

Tüm PET tarama işlemi yaklaşık iki saat sürer. Vücudun enjekte edilen radyoaktif izleyiciyi emmesi 60 dakika kadar sürebilir. Bu süre zarfında kişinin sessizce oturması ve hareketlerinizi sınırlaması gerekir. Gerçek PET taraması ise yaklaşık 30 dakika sürer.

PET çekimi nasıl oluyor?

Hasta, PET-CT cihazına alınır ve çekime başlanır. X-ray yardımı ile vücudun detaylı 3 boyutlu görüntüleri çekilir. Anormal yapılarda ya da kanserli hücrelerde toplanan şeker molekülleri, parlak görüntüleri sayesinde kolayca ayırt edilir. Tarama süresi, çekim yapılacak bölgeye göre 20-25 dakika sürer.