Rektör Yılmaz, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’in mevcut durumu hakkında bilgiler aktararak 31 yıllık süreçte TOGÜ’nün ulusal ve uluslararası arenada tanınırlığının yükseldiğini, fiziki alt yapısının tamamlandığını, eğitim öğretim ortamlarının ise ihtiyaçlara cevap verebilecek nitelikte olduğunu kaydetti. Yılmaz açıklamasının devamında son bir yıllık süreçteki gelişmeleri ve yenilikleri aktardı.

ULUSLARARASI DERECELER

Rektör Yılmaz TOGÜ’nün ulusal ve uluslararası derece kuruluşlarında önemli dereceler elde ettiğini ifade ederek Üniversitenin Greenmetric Sıralamasında Dünyada 231’inci Türkiye’de ise 11’icı sırada yer aldığını, Times Higher Education (THE), 2024 yılının dünya üniversiteler sıralamasında ise 1501+ bandında yer aldığını söyledi. TOGÜ, CWUR 2023 Dünya Üniversite sıralamasında en iyi % 6,2’lik dilime girdiğini kaydeden Yılmaz, üniversitenin öğretim üyelerinin, Stanford Üniversitesi tarafından açıklanan Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesinde yer alarak büyük bir başarı elde ettiğini belirterek, “Yine üniversitemiz, TÜBİTAK tarafından hazırlanan “Üniversitelerin Alan Bazlı Yetkinlik Analizi” 2023 yılı raporuna göre Tarım ve Hayvancılık alanındaki birçok programda yetkin üniversiteler arasına girdi. Ayrıca, YÖK tarafından ‘Enerji Depolama’ alanında Uzmanlaşan Üniversite seçildi” dedi.

YENİ AKADEMİK BİRİMLER

TOGÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Yılmaz, üniversiteye yeni akademik birimlerin kazandırılması için başvuruların yapıldığını belirtti. Bu kapsamda Veterinerlik Fakültesinin kuruluşu için YÖK’e başvuru yapıldığını ayrıca Havacılık Yüksekokulu ve Turizm Fakültesinin kuruluşu için de girişimlerde bulunulduğunu vurguladı. Rektör Yılmaz, Siber Güvenlikle ilgili de bir bölüm açma hedefinde olduklarını belirterek, güncel ihtiyaçlara hitap eden, ara eleman açığını giderecek bölüm açma çabalarının devam edeceğini de açıklamalarına ekledi.

EĞİTİM ÖĞRETİM FAALİYETLERİ

Rektör Yılmaz ilk olarak mevcut bulunan program kılavuzlarının güncellenmesinin sağlandığını belirterek öğrenciler için Ders Dışı ve Sosyal Öğrenme Transkripti Uygulamasının hayata geçirildiğini ifade etti. Yılmaz, yeni gelen öğrencilere yönelik olarak ilk kez oryantasyon programının düzenlendiğini belirterek TOGÜ Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürlüğü tarafından Dil Cafe’nin açıldığını ve İngilizce, Fransızca, Farsça, Rusça, Almanca, Arapça ve diğer dillerde her hafta Yabancı Dil Konuşma Etkinlikleri düzenlendiğini söyledi. Öğrencilerin alanları ile ilgili pratik bilgiler edinebilmesi için çeşitli teknik gezilerin gerçekleştirildiğini belirten Rektör Yılmaz, Değerler Eğitimi/ Şehir ve Kültür derslerinin ise seçmeli ders olacak şekilde düzenlendiğini kaydetti. Gıda Mühendisliği, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık ve Tarih programlarının ise akredite edildiğini kaydetti. Rektör Yılmaz, İso 9001 Kurumsal akreditasyon, Engelsiz Üniversite ve Kadın Dostu Üniversite çalışmalarının ise devam ettiğini belirtti.

İŞ BİRLİKLERİ VE AR-GE FAALİYETLERİ

Rektör Yılmaz, birçok protokolün imzalandığını da ifade ederek Uganda İslam Üniversitesi ile Ortak Lisansüstü Eğitim protokolü, TOGÜ ile Kazakistan Margulan Üniversitesi arasında yüksek lisans eğitim protokolü imzalandığını söyledi. Araştırma Geliştirme faaliyetlerine de hız verildiğini söyleyen Yılmaz, akademisyenlere yönelik olarak “Proje Yönetim Sistemi” yazılımının geliştirildiğini, Enerji Depolama Araştırmaları Koordinatörlüğünün kurulduğunu ve Ar-Ge Proje pazarı etkinliğinin gerçekleştirildiğini belirtti. Başlayan ve devam eden projelerle ilgili olarak da akademisyen ve öğrencilere destek verildiğini ekledi.

TOPLUMA KATKI FAALİYETLERİ

TOGÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Yılmaz, üniversitedeki uzmanlık alanlarının Tokat ve bölgesine katkı sağlaması için çeşitli faaliyetlerin başladığını kaydetti. Bu kapsamda kırsalda vatandaşlara yönelik sağlık taramaları, farkındalık etkinlikleri ve daha birçok faaliyetin gerçekleştirildiğini söyledi. Tokat ve bölgesine tarımsal alanda ise yüksek katkı sağlandığını, çiftçi danışma hattı, eğitim faaliyetleri ve fide dağıtımlarının gerçekleştirildiğini belirtti. Hastanede ise standart yatak ücretlerinin kaldırıldığını söyleyen Rektör Yılmaz engelli vatandaşlardan spor komplekslerinde ücret alınmadığını ifade etti.

DEVAM EDEN İNŞAAT VE YATIRIMLAR

TOGÜ’de yapılan inşaatlara da değinen Rektör Yılmaz, Rektörlük, Tıp Fakültesi Amfi Binası, TÖMER binası, Mehmet Emin Saraç Camii, Sulusaray Rehabilitasyon Merkezi binalarının hızla devam ettiğini söyledi. Hukuk Fakültesi, hastane acil servis ek bina, ekmek fırını, süt işleme tesisi, anaokulu inşaatına da yakında başlanacağını kaydetti.

Üniversitede öğrencilere kısmi zamanlı çalışma imkanı sağlandığını söyleyen Rektör Yılmaz öğrenci butiğinde öğrencilere yılda 2 kez kıyafet yardımı yapıldığını, yemek bursu sağlandığını ve öğrencilerin ada bir kez kendi menülerini belirleyebildiklerini belirtti. Ayrıca sosyal tesis ve yemekhanede masa ve sandalyelerin yenilendiğini söyledi. Öğrencilerin sosyal aktivite anlamında desteklenmesi için ise çokça sosyal etkinlik ve birçok kursun düzenlendiğini kaydetti.

Rektör Prof. Dr. Fatih Yılmaz daha birçok faaliyetin yapıldığını ve yapılmaya devam edeceğini kaydederek basın mensuplarına katılımlarından dolayı teşekkürlerini iletti.

Toplantı basın mensuplarının sorularının yanıtlanması ile son buldu.