Tokat Belediyesi mücavir alanları içinde ana arterlerde, cadde ve sokaklarda bulunan ağaçlarda derin budama yaptı. Bahara hazırlık, ağaçların tazelenmesi, bir anlamda kan verip gençleşmesi olarak yorumlanan çalışmada kaç ağaç budandığını öğrendik. Tokat Belediye Park ve Bahçeler Müdürlüğü, mücavir alanlar içinde yaptıkları budamanın detaylarını, ağaç sayıları ve türlerini haber servisimizin talebi doğrultusunda bildirdi. Peki Tokat’ta kaç ağaç budandı? Hangi cadde ve bulvarlarda kaç ağaç var? Ağaç türleri neler? İşte bu tüm soruların yanıtları haberimizde…

TOKAT’IN CADDE VE SOKAKLARINDAKİ AĞAÇLAR

            Tokat Gaziosmanpaşa Bulvarında, DSİ önünden Sivas caddesi Fatih Camii arasındaki ana arterde toplam 394 ağaç budandı. Her 8 metrede bir ağaç bulunuyor. Toplam 394 ağacın 200 tanesi çınar, 50 tanesi dışbudak, 30 tanesi süs kirazı, 20 tanesi süs eriği, 20 tanesi hatmi, 14 tanesi süs elması, 30 tanesi akçaağaç ve 20 tanesi akasya türü ağaçtan oluşuyor.

            Vali Zekai Gümüşdiş Bulvarında Devlet Hastanesi ile Medikal Park Hastanesi arasında toplamda 145 ağaç budandı. Bunların 35 tanesi çınar, 55 tanesi akasya, 15 tanesi katalpadan oluşuyor.

            Yeşilırmak Bosna Bulvarında Atatürk Köprüsü ile Sanayi arasında toplamda 51 ağaç budandı. Bunların 40 tanesi çınar, 5 tanesi süs eriği, 6 tanesi katalpadan oluşuyor.

            Yeşilırmak Çeçenistan Caddesinde Toptancılar Sitesi ile Ticaret Lisesi arasında toplamda 122 ağaç budandı. Bunlardan 18 tanesi dışbudak, 20 tanesi akçaağaç, 50 tanesi akasya, 34 tanesi katalpadan oluşuyor.

Başkan Zeyrek, MESO ve MEM-DER yönetimlerini ağırladı Başkan Zeyrek, MESO ve MEM-DER yönetimlerini ağırladı

            Yeni Mahalle Omcalık Caddesinde 78 ağaç budandı. Bunların 20 tanesi çınar, 40 tanesi dışbudak, 18 tanesi akçaağaçtan oluşuyor.

            Bahçelievler – Vali Recep Yazıcıoğlu Caddesinde Sandık Kuruyemiş ile Huzurevi arasında 110 ağaç budandı. Bunların 20 tanesi çınar, 20 tanesi süs eriği, 11 tanesi akçaağaç, 20 tanesi akasya, 21 tanesi katalpa, 18 tanesi erguvandan oluşuyor.

            Topçam Akşemseddin Caddesinde Yazıcıoğlu bölgesinin tamamında 200 ağaç budandı. 80 tanesi dışbudak,70 tanesi akçaağaç, 50 tanesi akasyadan oluşuyor.

            Esentepe Miralay Reşitbey Sokakta 40 ağaç budandı. Bunların 40’ı da akasya.

            Karşıyaka Fatih Caddesinde Taşköprü ile Hazreti Osman Camii arasında 135 ağaç budandı. 20 tanesi çınar, 17 tanesi dışbudak, 20 tanesi süs eriği, 60 tanesi akasya, 18 tanesi katalpadan oluşuyor.

            Orhangazi Caddesinde Taşköprü ile Altıyüzevler Kavşağı Merkez Cami Yanı arasında 126 ağaç budandı. 20 tanesi çınar, 13 tanesi akçaağaç, 14 tanesi katalpa, 40 tanesi çınar yapraklı akçaağaç, 39 tanesi oyadan oluşuyor.

            Yenimahalle Mustafa Satan Caddesinde Niksar Yolu Kavşağı ile Devlet Hastanesi arasında 69 ağaç budandı. 20 tanesi çınar, 10 tanesi dışbudak, 27 tanesi süs kirazı, 12 tanesi akasyadan oluşuyor.

            Behzat Bulvarı Gaziosmanpaşa Stadı ile Saat Kulesi arasında 100 ağaç budandı. 30 tanesi çınar, 30 tanesi dışbudak, 8 tanesi ıhlamur, 20 tanesi akçaağaç, 12 tanesi katalpadan oluşuyor.

            Soğukpınar Mahallesi İsmet Saraçoğlu Caddesinde Batmantaş Köy Ürünleri ile Dokuz Taşlar Caddesi arasında 41 ağaç budandı. 13 tanesi çınar, 4 tanesi ıhlamur, 8 tanesi akçaağaç, 8 tanesi akasya, 8 tanesi katalpadan oluşuyor.

            Şeyh-i Şirvani Caddesinde Yunuslu Kavşak ile Çay Mezarlığı arasında 99 ağaç budandı. 10 tanesi çınar, 5 tanesi akçaağaç, 84 tanesi akasyadan oluşuyor.

            Altıyüzevler Vali Ayhan Çevik Caddesinde Kaşıkçı Tarım Kredi ile Dimes arasında 113 ağaç budandı. 26 tanesi çınar, 15 tanesi akçaağaç, 20 tanesi akasya, 27 tanesi oya, 25 tanesi manolyadan oluşuyor.

            İbni Kemal Bulvarında Altıyüzevler Parkı ile Altıyüzevler Sağlık Merkezi arasında 182 ağaç budandı. 182’si de akasyadan oluşuyor.

            Altıyüzevler İmamlık Caddesinde Altıyüzevler Kavşağı ile A 101 arasında 92 ağaç budandı. 70 tanesi çınar, 10 tanesi akçaağaç, 7 tanesi katalpa, 5 tanesi oyadan oluşuyor.

            Esentepe Atatürk Caddesinde Atatürk Köprüsü ile Karşıyaka Karakol altı Bim arasında 55 ağaç budandı. 30 tanesi çınar, 10 tanesi süs eriği, 7 tanesi süs elması, 8 tanesi katalpa, 5 tanesi oyadan oluşuyor.

            Şehit Mustafa Güngör ve Şehit Şükrü Ulaşer Caddesinde 26 ağaç budandı. 26’sı da akçaağaç.

            Mahmutpaşa Fevzi Çakmak Paşa Caddesinde Şeyh-i Şirvani Caddesi ile Kemal Tuncer Parkı arasında 34 ağaç budandı. 34’ü de akasyadan oluşuyor.

            Perakende Molla Hüsrev Caddesinde Perakende Camii ile Uzun Park arasında 36 ağaç budandı. 36’sı da akasyadan oluşuyor.

            Derbent Mahallesi Yunus Emre Caddesinde 122 ağaç budandı. 122 tanesi de dışbudak ağacı.

            Gaziosmanpaşa Caddesi İş Kur önünde 62 ağaç budandı. 62’si de akasya ağacı.

            Bedestenlioğlu Mahallesi Mevlana Caddesinde 84 ağaç budandı. 60 tanesi dışbudak, 24 tanesi akasyadan oluşuyor.

TOKAT BELEDİYESİ TOPLAMDA KAÇ AĞAÇ BUDADI?

            Tokat Belediyesinin mücavir alan sınırları içindeki cadde ve sokaklarda bulunan ağaçlarda toplamda budadığı ağaç sayısı 2606 ağaç oldu.

AĞAÇ BUDAMANIN FAYDALARI

            Tokat Belediyesinin bahar mevsimine girilirken yaptığı derin budama, bir anlamda insanın kan verip gençleşmesi gibi, ağaçların da gençleşmesine vesile olan bir çalışma olarak görülüyor. Taç bölgesinden yapılan budama ağaçta güçlenmeye sebep olmakta. İnsanın kan vermesi gibi düşünülebilir. Ana arterlerde genel olarak çınar, akçaağaç, dışbudak gibi geniş yapraklı yaprağını döken ağaçlar mevcut. Aslında zamanında bu ağaç türünün caddeye dikilmemesi gerektiği vurgulanıyor. Çünkü ilerleyen zamanda irileşen bu tür ağaçlar hem kökü hem gövdesi itibariyle altyapı ve kaldırım üstü sorunlara sebebiyet veriyor. Çok genişlediği zaman kaldırımların darlığı sebebiyle yan binaların cephelerine ulaşıyor. Bu yüzden bu tür ağaçlar yerine kökü ve gövdesi daha az büyüyen oya, hatmi, ıhlamur, süs kirazı, süs elması gibi ağaçların dikilmesi daha bir faydalı görülüyor. Tokat Belediyesi fırsat oldukça alt yapı ve kaldırımlara, caddeye, civardaki konutların cephesine zarar vermekte olan ağaçları değiştiriyor.