Haber-Foto: Mustafa Işık

Tokat merkezli kurulan Afet Tespiti ve Arama Kurtarma Derneği (ATAK-DER) Genel Başkanı Ömer Özkan, deprem konusunda uyarılarına devam etti. Yaklaşık 3 aydır deprem ve doğal afetler konusunda vatandaşı önceden bilgilendiren Başkan Ömer Özkan, depremde herkesin sosyal medyalarından şov yaptığına dikkat çekti. Tokat’ın fay hattının üzerinde olduğunu hatırlatarak Tokat’ta 7,6 şiddetinde deprem olacağı açıklamasına katıldığını belirtti. Derneğin kurulduğu gününden itibaren 100-150 tane depremi nokta atışı yaparak yerinde tespit ettiğini ifade eden Özkan, sosyal medyadan 100.000 kişiye birebir hizmet verdiklerini ifade etti. ATAK-DER Genel Başkanı Ömer Özkan, ”Geçtiğimiz hafta Sivas’ta olan depremi saatler öncesinde bildirmiş, hatta Tokat’ın da bundan etkileneceğini belirtmiştim. Maalesef geceleyin baktığım zaman Tokat’ın sosyal medya adreslerinde birçok hemşerimizden şu mahallede sallandık, bu mahallede sallandık diye yorumlar gelmiş, ben de okudum. Biz, Afet Tespiti ve Arama Kurtarma Başkanlığı olarak yaklaşık 6 saat öncesinden bu sarsıntıyı kıymetli sosyal medya takipçilerimize bizler bildirmiştik. Bizim hedefimiz 6 Şubat gecesinde yaşanan 100 binlerce hatta bazı kaynaklara göre milyonun üzerinde olan vefat sayımızın bir sonraki sarsıntıda yaşanmaması. Bizim hedefimiz kimsenin burnu kanamaması. Çünkü biz sosyal medya adreslerimizde bizleri takip eden 100 binin üzerindeki kardeşimize, Afet Tespiti ve Arama Kurtarma Başkanlığı olduğu sürece sözümüz söz dedik, burnunuz kanamayacak ve tamamen bütün amacımızda bütün hedefimiz de bu” şeklinde konuştu. Tokat'ta Deprem Riski (1)

Özkan, yaptığı açıklamada, "Şu andaki hava radar görüntülerinde her an ülkemizin doğu bölgesinde, batıda ise Bursa, Balıkesir, Çanakkale İzmir arasında yine beşlik depremler görünüyor. Maalesef bizler de deprem kuşağındayız. Bugün Türkiye'mizin en ünlü profesörlere dâhi açıklama yapıyorlar. Tokat için ağlayan profesörlerimizde var ama Tokat'ta maalesef ki eski yapılaşmaktan vazgeçemediğimiz bir kafa yapımız var" dedi.Tokat'ta Deprem Riski (2)

Geçmiş tarihte Tokat'taki yıkıcı olan depremlerde 4.000 evin yıkıldığını ve yaklaşık olarak 12.000 kişinin vefat ettiğini hatırlatan Özkan, "Bugün baktığınız zaman Tokat'ımızda bir depremde en kötü ihtimalle 50-60 Bin kaybımız olacak. Çünkü Çay, Sulusokak, Yeşilırmak Mahallesi'ne de gitseniz bataklığın üzerine kurulmuş. Yani altından ırmak akan bir mahalle hareketli ve zemin sıvılaşmasının olduğu bir mahalle. Buradaki binalarımızın %95'e kadar yıkım olacaktır. Şu anda yerleşim yerlerimizin %65'i tamamen bataklık üzerinde" diye konuştu.

Tokat'ta Deprem Riski (3)

“YEDİSU FAY HATTI EĞER Kİ 7,5 8 ÜZERİNDE BİR PATLAMA YAŞARSA TOKAT’IMIZI HARİTADAN SİLER”
Tokat'ta kentsel dönüşümün bir an önce yapılması gerektiğini vurgulayan Başkan Ömer Özkan, "Bütün profesörlerin, bütün uzmanların, bütün araştırmacıların Tokat'ta yıkım geliyor diye bağırmasına maalesef ki bizim yöneticilerimizin kulakları kapalı. Yedisu Fay Hattı eğer ki 7,5 8 üzerinde bir patlama yaşarsa Tokat'ımızı haritadan siler. Üstüne basa basa basa anlatmaya çalıştığımız ama maalesef ki bütün ilgili bakanlıkların bütün ilgili yönetim kadrosunun kulaklarını tıkamış olduğu en büyük milli beka sorunu Tokattır. Öyle halka şirin görünüp de 2 gülücük saçmaya benzemiyor yönetim. Eğer ki başarılı bir yönetim olmak istiyorsanız, acilen tedbir alınması gerekiyor. Tokat'taki evler zar zor ayakta duruyor. Yarın öbür gün Allah muhafaza bir yıkım olduğu zaman, afet olduğu zaman diyeceğiz ki, Allah'tan geldi. Allah'tan falan gelmiyor kardeşim ölümleri biz kendimiz imzalıyoruz. Biz kendimiz görmezden geliyoruz. Biz kendimiz bunun altına imza atıyoruz. 5 yıl olmuş bağıralı Tokat'ta acil kentsel dönüşüm diye. Sesi kim duymuş? Türkiye'deki bütün depremleri bilen Genel Başkanın şehri ayakta zor duran binalardan oluşuyor. Koskoca Japon bilim insanı geldi ve açıklama yaptı dedi ki, Tokat'ta sıkıntı var. Naci Görür, Türkiye'nin en büyük profesörü televizyon kanallarında ağladı. Milyonlarca insanı kaybedeceğiz diyor. Biz ne yapıyoruz? Biz ne yapıyoruz, kaldırım yapıyoruz, çiçek dikiyoruz. Maraş'ta, Hatay'da, Adıyaman'da, Malatya'da, Urfa'da, Adana'da, Osmaniye'de 100 binlerce canımızı kaybettik. İlla bir şeylerin yolunda olması için Tokat'ta da mı kaybetmemiz lazım? Başkan Ömer Özkan olarak söylediğim tek bir cümle, kentsel dönüşüm, kentsel dönüşüm, kentsel dönüşüm" ifadelerini kullandı. 

Tokat'ta Deprem Riski (5)Tokat'ta Deprem Riski (4)

Tokat'ta Deprem Riski (6)