Tokat Milletvekili Mustafa Arslan, Swiss Tomsan A.Ş. Yetkilisi, İsviçre vatandaşlığı bulunan Tokat doğumlu yatırımcı hemşehrimiz Erdal Temel ile birlikte Şenyurt Belediye Başkanlığı makamında Başkan Cafer Ünal Arslan’ın da olduğu ortamda yatırıma dair bilgileri kamuoyuyla paylaştılar. Milletvekili Mustafa Arslan, 2021 yılından buyana yakınen takip ettiği yatırımın gerçekleşmesinde Milli Savunma Bakanlığı, Çevre Şehircilik ve İklim Deşikliği Bakanlığı nezdinde gerekli onayların alındığını, Şenyurt’ta 512 dönüm arazinin tahsis edileceğini duyurdu.

6 YIL ÖNCE BİR BAŞKA YATIRIMCI VAAT ETMİŞTİ

Bundan 6 yıl önce, 2017 yılı Haziran ayında o dönem Tokat Milletvekili olan Dr. Celil Göçer öncülüğünde Turhal ilçemize bağlı Şenyurt Beldesi’ne gidilmiş, Tokatlıları oldukça heyecanlandıran, istihdam oluşturacağı vurgulanan bir fabrika için girişimlere başlandığı belirtilmişti. “Son dönemin en güzel haberi: Tokat için 100 milyon dolarlık bir yatırım... TOMSAŞ (Tokat Mühimmat Sanayi A.Ş.) Tokat-Turhal Şenyurt beldesinde 361 dönüm arazi üzerine 100 milyon doları aşkın bir yatırım kararı aldı. Tokat Milletvekilimiz Prof. Dr. Celil Göçer, TOMSAŞ A.Ş.'nin yetkilileri ile bu sabah Şenyurt'ta Belediye Başkanlığında buluştu. Tahsis edilecek alan görüldü. Savunma Sanayi Müsteşarlığının destekleriyle başta Deniz Kuvvetlerinin kullandığı tapalı mühimmatları yerli sanayi olarak Tokat'ta kurulacak tesislerde üretilecek. 200 kişiye istihdam sağlayacak tesislerin 2018 yılında üretime geçmesi planlanıyor. Vekil Göçer'in katkılarına teşekkürler dile getirildi.” diye kamuoyuna duyurulmuştu. Sonrasında ise duraklama dönemi yaşanmıştı.

ŞİMDİ YATIRIMDA ASLAN PAYI MUSTAFA ARSLAN’IN

            Aradan geçen 6 yıl sonra bu kez Tokat Milletvekili Mustafa Arslan Şenyurt’a gitti ve mühimmat fabrikasının durumuna dair Tokatlıları ümitlendiren, mutluluk vesilesi olacak bilgileri kamuoyuna aktardı. Şenyurt Belediye Başkanı Cafer Ünal Arslan'ın makamındaki açıklamada söz konusu yatırımı gerçekleştirecek Swiss Tomsan (Tokat Mühimmat Sanayi) A.Ş. Yetkilisi Erdal Temel de hazır bulundular.

YATIRIMCI ERDAL TEMEL:

“1.200 KİŞİLİK İSTİHDAM OLACAK”

            Swiss Tomsan (Tokat Mühimmat Sanayi) A.Ş. Yetkilisi Erdal Temel projelerine dair açıklamada bulundu ve şunları söyledi:

“İnşallah projemiz ülkemize, Tokat’ımıza hayırlı olur. Ben Tokat’ın evladıyım, 1986 yılından buyana İsviçre’de yaşıyoruz. Şimdi inşallah Tokat’ımıza geri dönüşle yatırım yapmak istiyoruz. Burada milli savunmada mühimmat üretimi yatırımı olacak. Bu yatırımda da sayın Vekilim Mustafa Arslan ve sayın Başkanımızın destekleriyle Devletimizin bize verdiği bütün izinleri aldık, hem Milli Savunma Bakanlığı hem de Çevre Bakanlığımızdan. Bu sürece kadar da devletimizin yurtdışında yaşayan biz Türklere çok iyi destekleri oldu, şeffaf şekilde hizmetlerini gördük. Bize heyecan verdi. İnşallah buradaki mühimmat fabrikamızda ilk etapta 120-130 kişilik istihdamla başlayacağız. Nasip olursa 2027-28’de 1.200 kişilik istihdamımız olacak. Bu da bizim Tokat’ımıza, Turhal’ımıza çok iyi katkı sağlayacak. Burada üreteceğimiz ürünlerin de yüzde 90’ı ihracat olacak. Ülkemizde Nato kriterlerine uygun mermi, fişek, mühimmat malzemesi üretilmiş olacak. Yurt dışından getireceğimiz özel makineler olacak. Burada katkısı olan herkese çok teşekkür ediyorum. 1958 yılından buyana Avrupa’da yaşayan ailenin üçüncü nesiliyiz. Bizlerden cesaret alarak herkesin kendi memleketine dönüşle yatırım yapması gerektiğini düşünmekteyiz. Burada sayın Vekilimiz Mustafa Arslan, işin başından beri izinlerin alınmasında bizlere referans oldu, önümüzü açtı, bu da bize cesaret verdi. İnşallah portföyümüzü genişleteceğiz ve sizlerin desteğiyle başaracağız.

Tokat Zile’de doğup yetiştim. Demirci çıraklığı yaptım. Allah’a çok şükür, İsviçre’de eğitimimizi devam ettirdim, inşaat mühendisiyim. 3 tane evladım, bir torunum var. Şirketimiz Swiss Tomsan A.Ş.’yi Türkiye’de sıfırdan kurduk, bizim İstanbul merkezli inşaat, petrol ve gaz üzerine diğer şirketlerimiz de var. Eski Devle Bakanımız Yüksel Yalova bey, Şenyurt’taki projeyle ilgili bizi bilgilendirdi. Biz de vatanımız ve milletimiz için duygusalız ve bu projede de 2014-2015-2016 sürecinde belirli birkaç girişimler olmuş ama bu girişimlerle bizim uzaktan yakından bir bağımız yok. Bize bunu sevgili Profesör hocamız Yüksel Yalova bey anlattı, araştırmamızı istedi. Kayda değer olacaktır dedi ve biz de değerlendirmemizi yaparken sevgili Süreyya Özdemir abimiz de aile dostumuz olduğu için kendisinin de bilgisini alarak bu noktaya kadar geldik. Şirketimiz yeni bir şirket, 2021 yılının Eylül ayında kurduk. Savunma şirketi, mühimmat üretim şirketi. Bizim öz kaynağımız yurt dışında biriktirdiklerimiz. Biz bir ekibiz. Burada Erdal Temel ya da eşim Sevgi hanım Yönetim Kurulu Başkanı ama bizimle birlikte bize inanan birçok kardeşimiz var, ekip olarak geliyoruz buraya.

            İlk etapta yapacağımız yatırım 1+1 iki hangar, Yönetim Binası, birlikte çalışacağımız arkadaşların sosyal hizmetleri, konut ve spor alanları ile beraber ilk etapta 50 milyon avroluk yatırım olacak. Avrupa’dan iki tane bandın siparişini verdik daha lisansımızı almadan, biz Türkler biraz cesaretliyiz, toplam olarak 2028’de Allah’ın izniyle biz burada 450 milyon avro ile 500 milyon avroyu bulacak yatırım yapmış olacağız. Türkiye’mizde Allah’ın izniyle bizim ekip bunu başaracak. Nato kriterlerine uygun, listede olan fişekleri burada üreteceğiz. Bu çok önemli. Biz bir Avrupalı yatırımcı ve yabancı yatırımcı gözüyle bakıyoruz, Avrupa çok ciddi bir mühimmat krizi yaşıyor. Biz burada kendimizi gösterdikten sonra çok güzel şeylerin olacağına inanıyoruz. Yatırıma başladığımızda ilk etapta 2024 yılının Mart ayı gibi (1 yıl sonra) ilk üretim fişeği havaya sıkacak duruma geliriz inşallah. Bizim Türkiye Cumhuriyeti Devletimizin müsaade ettiği her yere ihracat yapacağız. Devletimizin müsaade etmediği bir yere mühimmatımızın boş kovanını bile satamayız. Yatırımcı olarak kendimizi şanslı hissediyoruz, yol ve havalimanı problemimiz yok. Elektrik, su problemimiz yok. Çevreye, çiftçimize, köylümüze sıkıntı yaşatacak bir proje değil. Nitelikli kadro için çalışmamız var, önümüzdeki ayın sonundan itibaren 16 kişilik makine mühendisimizi Avrupa’daki firmaya göndereceğiz ve orada eğitim alacaklar. Ayrıca Avrupa’dan 11-12 kişilik ekip gelecek, tecrübe kazanmış isimler, buradaki ekibin eğitimini tamamlayacaklar. Avrupa’da 36 gramlık bir parçanın satış maliyeti 136 dolar ama üretim maliyeti 8 dolar. Biz bunu burada üretirsek ülkemiz için muhteşem olur. Hem ihracat yapmak hem gençlerimizin iyi bir mühendis olmasını arzu ediyoruz. Tabi endüstri meslek liselerinden, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nden destek alacağız.”

TOKAT MİLLETVEKİLİ MUSTAFA ARSLAN:

“BU İŞİN BAŞINDAN BERİ TAKİPTEYİM”

Tokat Milletvekili Av. Mustafa Arslan, söz konusu yatırımın Tokat için çok önemli olduğunu vurgularken “Tokat için çok önemli bir yatırım. 2021 Eylül ayından beri Erdal beyin söylediği gibi bu işin takibindeyim. Çeşitli aşamalardan geçtik, Milli Savunma Bakanlığından izinler alındı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından arazi tahsisini yaptırdık. Şuanda kuruluşla ilgili, arazi tahsisi ile ilgili hiçbir problem kalmadı. İnşaat ruhsatıyla ilgili çalışmalar başladı. İnşallah kısa zamanda da temeli atıp, bismillah deyip işe başlayacağız. Yatırımcımızın arz ettiği gibi yatırımın tamamlanmasıyla 1.200 kişi aş, iş, ekmek sahibi olacak. Tokat için çok önemli bir yatırım, katma değerli, ihracata yönelik üretim olacak. Buna benzer yatırımları çoğaltmak istiyoruz ve bu bölgeyi Endüstri Bölgesi olarak ilan edeceğiz. Yan sanayinin gelişmesini de sağlayacaktır. Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor, Tokat’ımıza hayırlı olsun.” dedi.

“YENİDEN BİR BAŞARISIZLIK TOLERE EDİLEMEZ”

            Tokat Milletvekili Mustafa Arslan, söz konusu alana 2017 yılında yapılacağı ilan edilen yatırımı hatırlattı ve “Erdal beye ilk geldiğinde bu durumu izah ettik. Bu iş bitene kadar kimseye açıklamayalım dedik. Yeniden bir başarısızlık olursa biz bunu tolore edemeyiz dedik. Daha önce burayla ilgili bir açıklama oldu, kamuoyunda büyük bir beklenti oluştu. Beklentiyi de karşılayamadığımız için vatandaş bizi siyaseten eleştiriyor, bu işe destek olamadığımız için. Erdal beyle Meclis’te ilk konuşmamızda geçmişteki durumu anlattık. O da riayet etti. Bütün izinler alınıp her işi bitene kadar da Tokat kamuoyuna paylaşmadık. Geri dönüşü yok yatırımın, siparişler verildi. Teknik ekibin çalışmasıyla beraber işi başlatıp bitireceğiz. 2021 yılından beri takip ediyoruz.” diye izahatta bulundu.

Yatırımın tarım arazisi olmayan, Büyük Ova kapsamında yer almayan bir alanda olacağını vurgulayan Milletvekili Mustafa Arslan “Şenyurt’un yamaçlarında bir arazi. Hemen üzerinden otoban ve tren yolu hattının geçtiği bir alan. Burası tarım arazisi olarak kullanılmayan alan.” dedi.

ŞENYURT BELEDİYE BAŞKANI CAFER ÜNAL ARSLAN:

“ALT YAPI HAZIRLIKLARINI DEVAM ETTİRİYORUZ”

Şenyurt Belediye Başkanı Cafer Ünal Arslan yatırımdan ötürü Erdal Temel’e, Tokat Milletvekili Mustafa Arslan’a teşekkürlerini dile getirerek konuşmasına başladı. Milli Savunma Bakanlığı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından izinler alındıktan sonra Belediyeye müracaatın yapıldığı söyledi. 12 kurumdan görüş alınarak çalışmaları devam ettirdiklerini, 2 parselden oluşan toplamda 512 dönüm arazinin imar çalışmalarının başladığını belirtti. Yatırım bölgesinin yol, su ve alt yapı hazırlıklarının sonuçlandırılmak üzere olduğunu, doğalgaz hattının döşeneceğini izah etti. Daha şimdiden Şenyurt’un 236 kişilik nüfus artışı yaşadığını hatırlattı ve istihdamın yöreyi çok daha canlandıracağını vurguladı.

Günün programı, Şenyurt Belediyesi önünde fotoğraf çekimi ile tamamlandı.