Zile Belediyesi’ndeki sendikalı işçilerin ücretlerine dair Zile Ak Parti İlçe Başkanı Mustafa Taştan ile buna yanıt veren Zile Belediye Başkanı Şükrü Sargın’ın açıklamalarını takip eden Hizmet İş Sendikası Tokat İl Başkanı Resul Demir, Zile Belediyesi’nde sendikalı işçi ücretlerinin enflasyon altında ezilmiş kaldığını, işçilerin yüzde 40 kayıplarının olduğunu açıkladı.

            Hak İş’e bağlı sendikalardan Hizmet İş Sendikası’nın Tokat İl Başkanı Resul Demir’in Zile Belediyesi sendikalı işçilerinin ücretleri için Tokat Hürsöz gazetesine ve İnternet Haber sitemize ulaştırdığı açıklaması şöyle oldu:

            “Gazetenizde gündeme getirilen ve sendikamız üyesi Zile Belediyesi çalışanlarının maaşları ile ilgili haberler doğrultusunda sendikamız adına açıklama yapma durumunda kalınmıştır.

Zile Belediyemizde yaklaşık 300 çalışan işçi arkadaşımız bulunmaktadır. 73 çalışan Belediyemizin kadrolu işçisi diğer çalışan arkadaşlarımız belediye şirketinde istihdam edilmektedirler. Belediyede ve Belediye şirketinde çalışan tüm arkadaşlar sendikalı olarak çalışmaktadırlar. Hizmet-İş Sendikamız ile Zile Belediye Başkanlığı arasında 2021 Kasım ayında başlayan ve Belediyemiz kadrolu işçileri kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmeleri öncesinde tarafımca toplu iş sözleşmesi taslağı hazırlanıp Zile Belediye Başkanlığına gönderilmiştir.

Taslağımızda kısaca işçilerin yevmiyelerinde ve sosyal haklarında iyileştirme, ayrıca her 6 ayda gerçekleşecek olan enflasyon oranında zam talebimiz olmuştur. Birçok defa görüşmemiz olmasına rağmen Başkanımız sadece işçilerin yevmiyelerine % 30 zam, bunu da bir yıllık olarak verebileceğini söyledi. Bunun için toplamda yıllık verilen zam yaklaşık % 20 olmakta idi. Çünkü işçi maaşları yevmiye ve sosyal haklardan oluştuğundan dolayı sadece yevmiye ye verilen zam bu rakam olmakta idi. Gerek Zile Belediyesi işveren sendikası ile sendikamız genel merkezimizin defaten bir araya gelerek görüşmesi, gerekse temsilcilerimizin Başkan bey ile görüşmelerinden sonuç çıkmamıştır. Bu gelişen son durumu işçi arkadaşlarla toplantı yaparak anlattığımda işçi arkadaşlarım bu rakamları kabul etmemesi sebebiyle temsil ettiğimiz işçilerin kararı sendikamızın kararıdır ilkesi ile yüksek hakem kuruluna gitmek zorunda kalınmıştır.

Tabi bu görüşme ve sözleşme süreci 3 ay devam etmiştir. Şu anda hakem kurulunun yapmış olduğu sözleşmede enflasyon olmadığından dolayı işçi arkadaşlar enflasyona ezilmişlerdir. Bu süre içerisinde oluşan enflasyona göre işçi arkadaşların yaklaşık %40 kayıpları oluşmuştur. Tabi bunları Başkan Bey'e iletip birkaç defa ek protokol talebinde bulunulmuştur. Ayrıca 2022 Ekim ayında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının yayınlamış olduğu genelgeye istinaden çalışanların günlük en az 55 TL olan yemek ücreti halen uygulanmamıştır. Saygılarımla.”

ZİLE AK PARTİ İLÇE BAŞKANI MUSTAFA TAŞTAN'IN İLGİLİ AÇIKLAMASI:

https://www.hursozgazetesi.com/haber/zile-belediyesi-nin-isci-ucretleri-gundemde-50595.html

ZİLE BELEDİYE BAŞKANI ŞÜKRÜ SARGIN'IN İLGİLİ AÇIKLAMASI:

https://www.hursozgazetesi.com/haber/zile-belediye-baskani-sukru-sargin-sendikali-isci-ucretlerindeki-elestiriye-yanit-verdi-50598.html