ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), James Webb Uzay Teleskobu (JWST) ve diğer teleskoplar aracılığıyla SAO 206462, HL Tauri (HL Tau) ve MWC 758 adlı yıldız sistemlerindeki olası ön gezegenlere dair kanıtlar buldu.

Space.com'un raporuna göre, Michigan Üniversitesi, Arizona Üniversitesi ve Victoria Üniversitesi'nden bilim insanları liderliğindeki bir ekip, ön gezegen disklerinin ve bu disklerin etrafındaki yıldızlarla gaz zarfları arasındaki etkileşimleri inceledi. Bu çalışma, gezegen oluşum sürecinin anlaşılmasına ışık tutabilir.

Gök bilimci Gabriele Cugno, yaptığı açıklamada, disklerde boşluklar, halkalar ve bazılarının spiraller şeklinde büyük yapılar bulduklarını belirtti. Bu yapıların, gezegen oluşumu sürecinde etkili olduğunu düşündüklerini ifade etti. Ancak, bu yapıların içinde dev gezegenlerin varlığına dair kesin kanıtlar bulunmamaktadır.

Özellikle, SAO 206462 adlı yıldızın yörüngesinde bulunan bir ön gezegen diskine ilişkin yapılan gözlemlerde, bir gezegenin oluşmakta olduğuna dair belirtiler bulundu. Ancak, bu gezegenin doğrudan gözlemlenmesi zor olabilir çünkü oldukça sönük bir ışığa sahiptir.

HL Tau yıldızı da önemli bir bulgu sunuyor. HL Tau çevresindeki ön gezegen diskleri incelendiğinde, çok sayıda boşluk ve halka gözlemlendi, ancak doğrudan gezegen gözlemlenemedi.

MWC 758 yıldızı da benzer bir durumu sergiliyor. Ön gezegen diskinde devasa sarmal kollar tespit edilmesine rağmen, doğrudan bir gezegen gözlemlenemedi.

OMÜ’nün akreditasyon başarısı: 25 program akredite oldu OMÜ’nün akreditasyon başarısı: 25 program akredite oldu

Bilim insanları, bu bulguların Dünya'nın ve yaşamın nasıl oluştuğunu anlamak açısından önemli olduğunu vurguluyorlar.

Araştırma, "The Astronomical Journal"da üç ayrı makalede yayımlandı. Bu çalışma, gökbilim dünyasında önemli bir adım olarak değerlendiriliyor ve gezegen oluşumu sürecinin daha iyi anlaşılmasına katkı sağlıyor.