Tokat Hürsöz Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Fatih Kılıç ve gazeteci Seda Batur, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanlığına Mart ayı içerisinde atanan Dekan Prof. Dr. Hatice Balcı Yüce’yi makamında ziyaret ederek hayırlı olsun temennisinde bulundular. 

TOKAT HÜRSÖZ’DEN HAYIRLI OLSUN ZİYARETİ

Diş Hekimliği Fakültesi’nin 2013 yılında ilk hasta kabulüne başladığında kadrodaki öğretim üyeleri arasında bulunan Hatice Balcı Yüce, en son dekan yardımcılığı görevinin ardından 3 ay önce profesörlük unvanını alınca Rektör Prof. Dr. Fatih Yılmaz’ın tensipleriyle dekan olarak atandı. Prof. Dr. Hatice Balcı Yüce beraberinde Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Hüseyin Hatırlı ve Dr. Öğretim Üyesi Meryem Şahin ile Tokat Hürsöz ekibine hizmetlerinden ve eğitimlerinden söz etti. 

İpsala Muhtarlar Derneği Başkanlığına Çağlar Turgay seçildi İpsala Muhtarlar Derneği Başkanlığına Çağlar Turgay seçildi

DEKAN HATİCE BALCI YÜCE VE KADROSUNDAN DİNAMİZM VURGUSU

Tecrübe ve kıdemi ile dekanlık görevine atanan Prof. Dr. Hatice Balcı Yüce, “2013’ten itibaren 11. yılımı doldurdum, 12. yıla girdim. 30 ünit ile başladığımız hizmette şuan 101 ünitle hizmet veriyoruz. Öğrencilerimizle bir sınıfta 30 öğrenci ile başlarken şuan bir sınıfta 120 öğrencimiz var. Bir hayli büyüdük. Daha da büyüyeceğiz.” diyerek, gelecek hedefleri arasında hizmet ve eğitimde daha iyi yerlere varmanın heyecanında olduklarını vurguladı.

Tokat merkez, ilçe ve civar illerden, şehir dışından gelen hastalarla birçok hastaya hizmet verildiğini belirten Dekan Yüce, randevu ile çalışan 4 klinikte her cuma günü randevu alınabildiğini özellikle hatırlattı. “Her Cuma yeni randevu veriyoruz ve dolayısıyla hasta en fazla bir hafta beklemiş oluyor. Hasta hakları birimimiz randevu alamayan yahut görüşmek isteyen, mağduriyet yaşayan vatandaşlara çok güzel yardımcı oluyor. İyi bir ekibimiz var. 11 Mart’ta dekan atamam yapıldı. 12 Mart’ta devir teslimi yaptık, 4 haftayı bitireceğiz Ramazan’la birlikte. Kurumun gelişim sürecini de bilen biri olarak iyi başladık. Hareketli başladık. Dekan Yardımcımız Doç. Dr. Hüseyin Hatırlı ve Dr. Öğretim Üyesi Meryem Şahin’le birlikte genç bir kadroyuz. Dinamik bir ekiple çalışmak güzel oluyor. Çalışmak istiyoruz, hastalarımız gelsin, kapımız açık. Ramazan döneminde biraz az oluyor ama Ramazan’dan sonra canlılık artacaktır. Burada 101 ünit, 75 asistan, 24 doktor öğretim üyesi 100 kişilik akademik kadromuzla, 60 idari personelimizle kapasitemizin üzerinde hizmet vermeye çalışıyoruz. Öğrenci yetiştiriyoruz, her branşta uzman diş hekimi yetiştiriyoruz. İlk muayeneden tutun da tel tedavisine kadar her bölümde 7-8 araştırma görevlimiz var, bazılarında 10-12 tane var. Burayı bitirdikten sonra istere ADSM’lere, isterse akademisyen olarak devam edebilecekler. Anadolu ölçeğinde bir fakülte olsak da 8 branşta ortalama 3 öğretim üyesiyle bir hayli yoğun çalışıyoruz. Eğitimlerimiz aksamıyor, öğrenci ve uzmanlık eğitimlerimiz devam ediyor. Üzerimizde bir dinamizm var ve bunu hizmetlerimize yansıtmak istiyoruz.” dedi.

TOKAT VE TOKATLILAR İÇİN BÜYÜK BİR ŞANS

Tokat halkının Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesine ve bünyesindeki Diş Hekimliği Fakültesine sahip olmasının şansına değinen Dekan Prof. Dr. Hatice Balcı Yüce “Kendi hekimlerimiz olduğundan demiyorum, hiçbirinin koltuğuna oturmaktan ben çekinmem. Çünkü hepsinin geçmişlerini biliyorum, nasıl hasta tedavi ettiklerini, nasıl eğitim verdiklerini biliyorum. Burada eğitimi veren hocalarımız ve eğitim alan öğrencilerimiz de kalifiyeler. Bu kadronun Tokat’ta oluşu Tokatlılar için güzel bir fırsat. Tokat’ta hizmet veriyor olmak bizim için de bir avantaj. Fakültemizin bu tür güzellikleri ve avantajı var.” diyerek, şehir yaşamında 500 diş hekimliği öğrencisinin yaşattığı canlılığa değindi.

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞINDA FARKINDALIK ARTIYOR

Dekan Prof. Dr. Hatice Balcı Yüce, Tokat’ta geçmişten bugüne vatandaşın ağız ve diş sağlığı bilincinin de arttığını belirtirken, “Geçmişte ilk geldiğimizde ağız ve diş sağlığı konusunda vatandaşların genel durumu kötüydü. Tedaviye ulaşım zorluğu vardı. Hastalar nasıl diş fırçalayacağını, ağız bakımının nasıl olacağını, hangi sıklıkla doktor tedavisine gitmeleri gerektiğini çok bilmiyorlardı. Koltuğa her oturttuğumuz hastanın problemi fazlaydı. Çevre illere de gitmemişlerdi. Zamanla bizler bilgilendirmelerimizi yaptık, ağız diş sağlığının iyileştirilmesinde önemli bölümlerimizden biri diş eti hastalıkları bölümümüz oldu. Diş fırçalamanın püf noktalarını, daha sağlıklı bir ağza sahip olmak için yapılması gerekenleri bizler anlatıyoruz. Diş ipi, ara fırçası, gerekiyorsa ağız çalkalama suyu kullanın, bunu da yakınlarınıza söyleyin, çocuğunuz, abiniz, ablanız da böyle yapsın, etrafınızdaki insanlara da söyleyin diyerek hastaları yönlendirdik. Hastalar birbiriyle konuşarak tedavilere geldiler. Bir süre sonra hastalar da bilinçlenmeye başladı ve şimdi çok büyük sıkıntıları yok. Sağlık hizmetlerine ulaşan kesimin sayısı arttı. Toplum Ağız Diş Sağlığı dersiyle okullarda öğrencilerle ağız ve diş sağlığı kontrolleri, bilgilendirmeleri yapıyoruz. Kasım ayında Ağız ve Diş Sağlığı Haftasında farkındalık faaliyetleri yapıyoruz. Huzur evine gittik. Okullar da bize geliyor, eğitim ortamını görmek için, mesleki tanıtım için. Toplumla iletişimimiz var.” dedi.

HEDEF DAHA DA BÜYÜMEK

Tokat’ta büyüme hedeflerinden söz eden Dekan Yüce “Biz büyümek istiyoruz. Gönül ister ki Tokatlı hayırseverlerimizin de bağışı olsun, diyelim ki bir cihaz ihtiyacımız var, o alınabilir. Çünkü biz Tokat’ta iyi bir hizmet veriyoruz. Sağ olsunlar halkın desteğini de görüyoruz. Talep ve şikayetler bölümüne çok şükür güzel bildirimler geliyor, teşekkürler ediliyor. Planlarımızın içinde yeni fiziki alanlar ile büyümek de var. Kısa, orta ve uzun vade planlarımız var. Çünkü biz neye ihtiyacımızın olduğunu biliyoruz. Sürdürülebilirliği arzu ediyoruz. Bunların hepsi incelenecek. Kadromuzla birlikte nerede nasıl büyüyebiliriz, hizmetimizi nasıl artırabiliriz, bunun çalışmasını hep yapıyoruz. Bayramdan sonra önümüzdeki yılın planını yapacağız. 101 ünitle faaliyet veriyoruz ama bakılan hasta sayısını artırmak istiyoruz. Biz 3. Basamak sağlık kurumuyuz. Hasta bize doğrudan gelebiliyor. ADSM’lerden bize hasta yönlendirilebiliyor, uzman tıp tedavisi gerektiriyor diye. Özel hekimlerden yönlendirilen hastalarımız var çünkü uyutularak cerrahi müdahale gereken hastalar olabiliyor. Çevre illerde Çorum ve Amasya’da fakülte yok. Oradan gelen hastalarımız oluyor. Ordu’nun ilçelerinden gelenler oluyor. Yozgat’tan gelen, İstanbul’dan kalkıp gelen, bizi tercih eden hastalarımız var.”  dedi.

RANDEVU ALIMI

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinde yeni dönem için taze bir başlangıç yaptıklarını yenilerek açıklamalarını özetleyen Dekan Prof. Dr. Hatice Balcı Yüce “biz burada taze bir başlangıç yaptık. Biz istekliyiz, hastalarımız buyursun gelsin. Başvuran hastalarımıza her türlü hizmeti elimizden geldiğince, devletin yasal sınırları içinde veriyoruz. Daha çok hasta tedavisi için planlarımızı yaptık. Sayıyı artırmak istiyoruz. Halkımıza hatırlatmak istiyoruz. Her Cuma günü saat 14.00’te randevu sistemimiz açılıyor. 4 bölümümüz periondotoloji, restoratif diş tedavisi ve endodonti randevulu çalışıyor. Pedidontiloji, ağız ve çene cerrahisi, protetik diş tedavisi randevusuz, tel tedavisi randevusuz çalışıyor. Daha kaliteli tedaviler ve daha sağlıklı ağızlarla önümüzdeki süreci yaşayacağız. Randevu yoktur diye düşünülmesin.” diyerek sözlerini tamamladı.