Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu’nun katılımıyla Cami-i Kebir Mahallesi Mustafa Paşa Hamam Sokağı’nda kentsel dönüşüm kapsamında yıkım çalışmaları başladı. Tokat’ın tarihi dokusunu ortaya çıkarmayı, yeni ulaşım güzergâhları oluşturmayı ve riskli alanları yeniden düzenlemeyi hedefleyen projede önemli bir aşamaya geçildi.
Tokat’ta Kentsel Dönüşüm İçin İlk Adım Atıldı
Tokat’ta uzun süredir hazırlıkları sürdürülen kentsel dönüşüm çalışmalarında yeni bir aşamaya geçildi. Cami-i Kebir Mahallesi Mustafa Paşa Hamam Sokağı’nda bulunan ve kentsel dönüşüm riskli alanı içerisinde yer alan binaların yıkımına başlandı.
Yıkım öncesinde elektrik ve doğal gaz hatlarında gerekli güvenlik önlemleri alınırken, çalışmaları yürüten Acar Yıkım/İnşaat firmasının yetkilisi İnşaat Mühendisi Recep Karacaoğlu ve ekibi de sahadaki hazırlıklarını tamamladı.
Yıkım çalışmalarının başladığı alanda Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, Belediye Başkan Yardımcısı Hayri Korkmaz, Kentsel Dönüşüm Müdürü Rahman Öncüer ve Cami-i Kebir Mahallesi Muhtarı Mustafa Görkem de hazır bulundu.Başkan Yazıcıoğlu: “Tokat İçin Tarihi Bir Güne Tanıklık Ediyoruz”
Yıkım çalışmaları sırasında açıklamalarda bulunan Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, kentsel dönüşüm sürecinde önemli bir aşamaya geldiklerini belirtti. Daha önce bazı yapıların yıkıldığını hatırlatan Yazıcıoğlu, çalışmaların bundan sonraki süreçte hız kazanacağını ifade etti. İlk etapta yapımı sürdürülen 114 konutluk projede yüzde 60-70 seviyelerine yaklaşıldığını belirten Yazıcıoğlu, kura çekiminin en kısa sürede gerçekleştirilerek hak sahiplerinin yeni konutlarına kavuşmasını hedeflediklerini söyledi.
İkinci etap projesinin de tamamlandığını açıklayan Yazıcıoğlu, yaklaşık 148-150 konutluk yeni etabın ihale sürecine alınmasının planlandığını kaydetti. Böylece kentsel dönüşüm çalışmalarının yeni projelerle genişletilmesi amaçlanıyor.Tokat Kalesi Eteklerindeki 4 Mahallede Dönüşüm Başlayacak
Kentsel dönüşüm çalışmalarının yalnızca Cami-i Kebir Mahallesi ile sınırlı kalmayacağını belirten Başkan Yazıcıoğlu, Tokat Kalesi çevresinde bulunan dört mahalleye dikkat çekti. Erenler, Kabe-i Mescit, Cami-i Kebir ve Semerkant mahallelerinde yürütülecek çalışmalarla hem riskli yapıların ortadan kaldırılması hem de Tokat’ın tarihi dokusunun gün yüzüne çıkarılması hedefleniyor. Yazıcıoğlu, kamulaştırma süreçleri tamamlanan binaların yıkılmasıyla birlikte bölgede rekreasyon alanları, yeşil alanlar ve seyir terasları oluşturulacağını ifade etti.
Tokat’a 1,5 Kilometrelik Alternatif Ulaşım Güzergâhı
Projeyle birlikte şehir içi ulaşımın rahatlatılması da hedefleniyor. Başkan Yazıcıoğlu, Erenler bölgesinden üniversite hastanesi güzergâhı üzerinden çevre yoluna bağlanacak yaklaşık 1,5 kilometrelik alternatif bir yol planlandığını açıkladı. Yaklaşık 25 metre genişliğinde olması öngörülen güzergâhta bisiklet yolu ve yürüyüş yollarının da yer alması planlanıyor. Yeni ulaşım bağlantısının trafik yoğunluğunu azaltması ve şehir içindeki ulaşım seçeneklerini artırması amaçlanıyor.Turizm Otobüsleri İçin Yeni Güzergâh Planı
Tokat’ın turizm potansiyelini geliştirmeye yönelik çalışmalar hakkında da bilgi veren Yazıcıoğlu, turizm otobüsleri için alternatif bir güzergâh oluşturulacağını belirtti. Plan kapsamında Erenler bölgesinde bir durak ve turizm bilgilendirme ofisi kurulması hedefleniyor. Turistlerin buradan yürüyerek Sulu Sokak bölgesine ulaşması ve kentin önemli tarihi noktalarını ziyaret etmesi planlanıyor. Güzergâh kapsamında Taşhan, Gök Medrese, Mevlevihane, Sık Dişini Helası, Yağıbasan Medresesi ve şehir müzelerinin ziyaretçilere daha kolay ulaştırılması amaçlanıyor.
Bu planlamayla büyük turizm otobüslerinin şehir merkezinde park etmesinin önüne geçilmesi ve ziyaretçilerin tarihi bölgeleri yürüyerek keşfetmesi hedefleniyor.
Aslanlı Han İçin Kamulaştırma Süreci Başladı
Tokat’ın tarihi değerlerini korumaya yönelik çalışmaların devam ettiğini belirten Başkan Yazıcıoğlu, Aslanlı Han için kamulaştırma sürecinin başladığını açıkladı. Yazıcıoğlu, kamulaştırma işlemlerinin kısa sürede tamamlanmasının ardından Aslanlı Han’ın yeniden Tokat’a kazandırılmasının hedeflendiğini söyledi.
Tokat’taki tarihi değerler için de çalışmaların sürdüğünü belirten Yazıcıoğlu, bazı hak sahipleriyle uzlaşma sağlandığını, diğer taşınmazlara ilişkin değerleme ve değerlendirme süreçlerinin devam ettiğini ifade etti. Çalışmaların tamamlanmasıyla Tokat’ın tarihi kimliğinin daha güçlü şekilde ortaya çıkarılması amaçlanıyor.İkinci Kentsel Dönüşüm Güzergâhı Oğulbey’den Çay Mahallesi’ne Uzanacak
Başkan Yazıcıoğlu, şehirdeki dönüşüm çalışmalarının diğer bölgelerde de sürdüğünü belirterek Gaziosmanpaşa ve Besparmak çevresini kapsayan planlamalara ilişkin bilgi verdi. Oğulbey’den başlayarak Örtmeni Önü, Mehmetpaşa ve Soğukpınar üzerinden Çay Mahallesi’ne kadar uzanacak alternatif ulaşım güzergâhı üzerinde çalışıldığını açıklayan Yazıcıoğlu, projenin yaklaşık 2,5 kilometrelik bir hattı kapsadığını ifade etti.
Güzergâhın bazı bölümlerinde 20, bazı bölümlerinde ise 25 metre genişliğinde yollar planlandığını belirten Yazıcıoğlu, bu bölgelerde otopark, park alanları ve sosyal donatıların da projeye dahil edildiğini kaydetti. Özellikle ambulans ve itfaiye araçlarının ulaşmakta zorlandığı alanlarda ulaşımın kolaylaştırılması, vatandaşların yaşam koşullarının iyileştirilmesi hedefleniyor.
Hak Sahipleri ve Kiracılar İçin Yeni Projeler Hazırlanıyor
Kentsel dönüşüm sürecinde vatandaşların mağduriyet yaşamaması için çalışmalar yürüttüklerini belirten Yazıcıoğlu, hak sahipleriyle belediye arasında iletişimin sürdüğünü söyledi. Bazı mülk sahipleriyle anlaşmazlıklar yaşandığını ancak bunların sınırlı sayıda olduğunu ifade eden Yazıcıoğlu, vatandaşların sorularını yanıtlamak ve tereddütlerini gidermek amacıyla Yazıcıoğlu Hanı’nda kentsel dönüşüm ofisi kurulduğunu hatırlattı. Bölgede yaşayan hak sahiplerinin yanı sıra kiracıların durumuna da dikkat çeken Yazıcıoğlu, mağduriyetlerin giderilmesi amacıyla üçüncü bir sosyal konut projesi hazırladıklarını açıkladı. Projenin ayrıntılarının temel atma aşamasında duyurulması planlanıyor.
Yüksek Kahve Projesinde İhale Hazırlığı Tamamlandı
Başkan Yazıcıoğlu, kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında Yüksek Kahve’nin önündeki alan için de yeni bir proje hazırlandığını açıkladı. Projede yer altı otoparkının yanı sıra dükkânların ve butik bir yaşam alanının bulunması planlanıyor. Hazırlıkların tamamlandığını belirten Yazıcıoğlu, ihale sürecine kısa süre içerisinde çıkılmasının hedeflendiğini söyledi. Yazıcıoğlu, devam eden projelerin kendi görev süresi içerisinde önemli ölçüde ilerlemesini hedeflediklerini de sözlerine ekledi.
“Tokat’ın Tarihi Dokusu Gün Yüzüne Çıkacak”
Kentsel dönüşümün yalnızca binaların yıkılmasından ibaret olmadığını vurgulayan Başkan Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, çalışmaların Tokat’ın tarihi kimliği, ulaşım altyapısı, turizmi ve yaşam kalitesi açısından önemli sonuçlar doğuracağını belirtti. Deprem riski ve kale eteklerindeki kaya düşmesi tehlikesine de değinen Yazıcıoğlu, bölgede sağlıklı yapılaşma ve güvenli yaşam alanları oluşturulmasının önemine dikkat çekti. Kentsel dönüşüm sürecinin başlatılması için yaklaşık 2-2,5 yıllık hazırlık çalışması yürütüldüğünü belirten Yazıcıoğlu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı başta olmak üzere projede emeği geçenlere teşekkür etti.
Tokat’ta başlayan yıkım çalışmalarıyla birlikte kentin tarihi bölgelerinde yeni bir dönüşüm sürecinin kapısı aralanırken, gözler konut projelerinin tamamlanmasına, kamulaştırma çalışmalarına ve yeni ulaşım güzergâhlarının hayata geçirilmesine çevrildi.





