İstanbul Ticaret İl Müdürü İsmail Menteşe, Mısır Çarşısı'nda yapılan denetimlere katılarak, bayram öncesi İstanbul'un 18 ilçesinde 130 personelle denetimlerin gerçekleştirildiğini duyurdu. Menteşe, denetimlerin temel amacının fiyatların kontrolü ve etiketlerin incelenmesi olduğunu belirtti. Fahiş fiyat denetimlerinde öncelikli olarak ürünlerin satış ve alış fiyatlarının tespit edildiğini ve makul olmayan durumlarla karşılaşıldığında ilgili firmalardan belgeler istendiğini açıkladı.

Depremde yer değiştiren öğretmenlere geri dönüş hakkı Depremde yer değiştiren öğretmenlere geri dönüş hakkı

Fiyat etiketi açısından da denetimlerin yapıldığını vurgulayan Menteşe, etiketlerin varlığının yanı sıra özelliklerinin de yönetmeliklere uygun olup olmadığının incelendiğini dile getirdi. Özellikle indirimli ürünlerde, indirimden önceki fiyatın da etikette yer alması gerektiğini hatırlatarak vatandaşlardan bu konuda dikkatli olmalarını istedi.

Menteşe, ürün etiketlerinde fiyat değişim tarihlerinin incelendiğini ve her türlü aykırılığın mevzuata uygun olarak cezalandırıldığını belirtti. Bayramı bayram tadında geçirmek istediklerini ve fırsatçı işletmelere geçit vermeyeceklerini vurguladı. Ticaret il müdürlüklerinin, bakanlık ve valilik talimatları doğrultusunda denetimleri kesintisiz olarak sürdürdüğünü ifade etti.

Ankara'da da benzer denetimlerin yapıldığını aktaran haberde, Ramazan Bayramı dolayısıyla talebin yoğun olduğu ürünlerin yanı sıra temel gıda ve ihtiyaç ürünlerinin etiketlerinin incelendiği belirtildi. Denetimlerde, fahiş fiyat artışı, etiket fiyatı ile kasa fiyatı arasındaki fark ve eski fiyat bilgisinin olup olmadığı gibi konuların göz önünde bulundurulduğu ifade edildi.

Haberde, denetimlerin nasıl işlediği ve tespit edilen aykırılıkların cezai işlemleri de detaylı bir şekilde açıklandı. Etiketlerdeki aykırılıkların tespiti halinde idari para cezaları uygulandığı ve haksız fiyat artışı yapılan ürünlerin Haksız Fiyat Değerlendirme Kuruluna gönderilerek gerekli işlemlerin yapıldığı bilgisi verildi. Kurulun, stokçuluk yapan işletmelere ciddi cezalar verebileceği vurgulandı.