Türkiye'nin önde gelen iş insanlarından biri olan Mehmet Emin Karamehmet'in hayatı ve iş kariyeri, geniş kitlelerin ilgisini çekmeye devam ediyor. Peki, zamanında dünyanın en zengin 29. kişisi olan Mehmet Emin Karamehmet kimdir, kaç yaşında, nereli, evli mi, çocukları kim, serveti ne kadar, şuan nerede? İşte detaylar...

Mehmet Emin Karamehmet kimdir?

1 Nisan 1944 tarihinde Mersin'in Tarsus ilçesinde dünyaya gelen Karamehmet, eğitimine Tarsus Amerikan Koleji ve Robert Kolejinde başlamış, ardından İngiltere'nin Dover College'ında ekonomi eğitimi almıştır.

Başkan Yazıcıoğlu'na Baba Vali Yazıcıoğlu kitabı Başkan Yazıcıoğlu'na Baba Vali Yazıcıoğlu kitabı

Mehmet Emin Karamehmet mesleği ne?

Kariyerine Çukurova Holding'in sahibi olarak başlayan Mehmet Emin Karamehmet, Türkiye iş dünyasının önde gelen isimlerinden biri olarak tanınmaktadır. Holdingin yanı sıra eski bir medya patronu ve iş insanı olarak da bilinir. 2010 yılında Forbes dergisinin "dünyanın en zenginleri" listesinde 4 milyar dolarlık servetiyle Türkiye'nin en zengin iş insanı olarak yer almıştır.

Karamehmet'in iş dünyasındaki etkin rolü sadece finansal başarılarla sınırlı değildir. 1969-1970 yılları arasında Mersin İdmanyurdu'nun başkanlığını yapmış ve takımın birinci ligde dördüncü sırayı elde etmesinde önemli bir rol oynamıştır.

Turkcell'i Mehmet Emin Karamehmet mi kurdu?

İş hayatında önemli adımlar atan Karamehmet, 1994 yılında Murat Vargı ile birlikte Türkiye'nin önde gelen iletişim şirketlerinden Turkcell'i kurmuş ve bu alanda önemli bir başarı elde etmiştir. Aynı zamanda 1999 yılında Digiturk'ü hayata geçirmiş ve medya sektöründeki etkinliğini güçlendirmiştir.

Çukurova Holding'in yönetim kurulu başkanı olarak Mehmet Emin Karamehmet, otomotiv, endüstri, inşaat, iletişim ve bilgi teknolojileri, medya, taşımacılık ve hizmet, finansal hizmetler, enerji gibi çeşitli sektörlerde faaliyet göstermektedir. Ayrıca 2002 yılında Kuzey Irak'ta faaliyet gösteren petrol şirketi Genel Enerji'yi kurmuş ve daha sonra şirketin %50'si Nathaniel Philip Rothschild'in kurduğu Vallares yatırım şirketi tarafından satın alınmıştır.

Öte yandan, Karamehmet'in finans sektöründeki deneyimi de dikkat çekicidir. 2002 yılında Mehmet Emin Karamehmet'e ait Pamukbank'a Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından el konulmuş ve daha sonra Yapı Kredi Bankası'nın satış süreci başlatılmıştır.

Mehmet Emin Karamehmet eşi, çocukları, kardeşleri, annesi, babası kimdir?

Kişisel hayatına gelince, Mehmet Emin Karamehmet'in babası Mehmet Kemal Karamehmet, annesi ise Ülcas Karamehmet'tir. Şerife Karamehmet ile evli olan Mehmet Emin Karamehmet'in Gülsün Nazlı Karamehmet adında bir çocuğu vardır.  Karamehmet'in kardeşleri ise Samsa Karamehmet, Emine Nil Karamehmet, Neslihan Yılmaz ve Fatma Deniz Bürün'dür.

Mehmet Emin Karamehmet neden gündem oldu?

Bir zamanlar dünyanın en zengin 29. kişisi olan iş insanı Mehmet Emin Karamehmet, Turkcell’in eski CEO’su Murat Erkan’ın sosyal medya hesabından paylaştığı fotoğraflar yıllar sonra ilk kez görüntülendi. 80 yaşındaki Karamehmet gözlerden uzak yaşıyordu. Uzun yıllar sonra bir fotoğrafla varlığını hatırlatan Karamehmet hakkında yapılan olumlu olumsuz yorumlar sayesinde Mehmet Emin Karamehmet gündem oldu.