Eski Washington Büyükelçisi Namık Tan'ın kariyeri, Türk-Amerikan ilişkilerindeki önemli rolleri ve CHP lideri Özel'in görüşmesine eşlik edeceği haberleri, Tan'ın diplomatik deneyim ve uzmanlığının altını çiziyor. Peki, Namık Tan kimdir, kaç yaşında, nereli? Namık Tan mesleği ne, evli mi? İşte detaylar...

Namık Tan kimdir?

Türkiye'nin eski Washington Büyükelçisi Namık Tan, 1956 yılında aslen Hataylı olan bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Babası Mehmet Rami Tan'ın bürokrat olması ve Namık Kemal'e duyduğu hayranlık, oğluna Namık ismini kazandırdı. İlköğrenimine Hatay'da başlayan Tan, daha sonra ailesiyle birlikte Ankara'ya taşındı ve TED Ankara Koleji'nden mezun oldu. Galatasaray Lisesi'ne kabul edilmesine rağmen, ailesine olan bağlılığı nedeniyle Ankara'da kalmayı tercih etti. Ardından Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde eğitimine devam ederek, 1978 yılında lisans eğitimini tamamladı.

Ayhan Bilgen kimdir, nerelidir, kaç yaşında? Ayhan Bilgen mesleği ne? Ayhan Bilgen kimdir, nerelidir, kaç yaşında? Ayhan Bilgen mesleği ne?

Kariyerine Dışişleri Bakanlığı'nda adım atan Tan, uzun yıllar boyunca çeşitli önemli görevler üstlendi. 1982 yılında Dışişleri Bakanlığı'na katılan Tan, Ankara, Moskova ve Abu Dhabi gibi farklı görevlerde bulunduktan sonra 1991 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nin başkenti Washington'da Türkiye'nin büyükelçisi olarak atandı. Bu süreçte, müsteşar ve birinci müsteşar olarak da görev yapan Tan, Türk-Amerikan ilişkilerine önemli katkılarda bulundu.

Dışişleri Bakanlığı'ndaki kariyeri boyunca çeşitli kritik pozisyonlarda yer alan Tan, 2001 yılında Washington'dan döndüğünde Amerikalar Daire Başkanlığı'na getirildi. Ardından Enformasyon Daire Başkanlığı görevini üstlendi ve 2004-2007 yılları arasında Dışişleri Bakanlığı Sözcülüğü görevini başarıyla yürüttü.

2010-2014 yılları arasında Türkiye'nin Amerika Birleşik Devletleri büyükelçisi olarak görev yapan Namık Tan, Türk-Amerikan ilişkilerinin güçlenmesine ve derinleşmesine önemli katkılarda bulundu. Bugünlerde ise CHP lideri Özel'e eşlik ederek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşmesine refakat edecek. Tan'ın deneyimli ve uzman bir diplomat olarak bu tür önemli zirvelerde yer alması, Türkiye'nin dış politika alanındaki zengin birikimini ve yetkinliğini yansıtıyor.