Türkiye’de 1928 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün desteğiyle kurulan Türkiye Yardım Sevenler Derneği’nin yurt genelinde yaptığı hizmetler Türk Kadınının yardımseverliğini öne çıkarıyor. “Hayatlara destek, hayallere ortak” olun söylemini öne çıkaran Derneğin Tokat Şubesi var. Başkanlığını Feride Sevinç Yaveroğlu yürütüyor ve gerçekleştirilen etkinliklerle adından söz ettiriyor.

TOKAT HUZUREVİ ZİYARETİ

Türkiye Yardım Sevenler Derneği Tokat Şubesi Başkanı Feride Sevinç Yaveroğlu öncülüğünde Yönetim Kurulu Üyeleri Canan Karabekiroğlu, Feray Işıl Karabekiroğlu ve Emeti Erciyas Şentarlı 13 Mayıs Salı günü Tokat Huzurevi’ni ziyaret ettiler. Ziyarete ilişkin ulaştırılan fotoğraflar ve bilgi notunda “Huzurevi sakinlerimiz ile bir araya gelindi. Büyüklerimizle bir süre sohbet edip keyifli vakit geçirdikten sonra talep ve isteklerini dinleyerek, sağlık, huzur ve afiyet dilendi.” İfadelerine yer verildi.

Tokat Belediyesi'nin Güneşli Mahallesi’nde Yol ve Kaldırım Düzenlemeleri Tüm Hızıyla Sürüyor Tokat Belediyesi'nin Güneşli Mahallesi’nde Yol ve Kaldırım Düzenlemeleri Tüm Hızıyla Sürüyor

TÜRKİYE YARDIM SEVENLER DERNEĞİ TARİHÇESİ

Türkiye Yardım Sevenler Derneği’nin sosyal mecra hesabından derneğin tarihçesi şu şekilde aktarılıyor:

“Türk kadını, zorlu ama büyük bir zaferle sonuçlanan Kurtuluş Savaşımızın unutulmaz bir sembolü olmuştur. Bu büyük zaferi izleyen, Atatürk’ün önderliğinde çağdaşlaşmaya doğru dev adımların atıldığı Cumhuriyet’in kuruluş yıllarında Kırklareli Milletvekili Dr. Fuat Bey; İstiklâl Savaşı’ndan zaferle çıkan Türk Milleti’nin kadınlarını korumanın görev olduğuna; kadınlara yapılacak yardımların çocuklara da ulaşacağına ve bu amacın ancak bir kadın yardım cemiyeti kurarak gerçekleştirilebileceğine inanmaktadır.

Türk kadınlarının İstiklal zaferinin kazanılmasındaki emekleri başta olmak üzere, Türk tarihi boyunca sergiledikleri rolü bilen ve takdir eden Atatürk’ün desteğiyle Dr. Fuat Umay bu düşüncesini hayata geçirir ve 1928 yılında Ankara’da Türk kadınlarına bir çağrıda bulunur. Böylelikle Türkiye Yardım Sevenler Derneği, Dr. Fuat Umay; Mevhibe İNÖNÜ, Fitnat ÇAKMAK, Nevber SEVÜKTEKİN, Tezer TAŞKIRAN, Reşide BAYAR, Sevda AND, Süreyya AĞAOĞLU, Seza LOSTAR, Melahat ÖZBUDUN, Belkis ODMAN, Nimet UYBADIN’ın kurucu üye olarak katılımlarıyla, “Himaye-i Etfal Kadın Yardım Cemiyeti” adıyla, 19 Şubat 1928 yılında kurulur. Kurucu üyeler derneğin ilk amblemini; toplumsal meselelere bir anne şefkati ile yaklaşma ve kucaklama ilkesini temsil eden “yürek” olarak belirlemişler ve çalışmalarına başlamışlardır.

Yedi sayfa ve Elli iki maddeden oluşan “Himaye-i Etfal ve Kadın Yardım Cemiyeti Nizamnamesi” ile çalışmalarına başlayan derneğin ilk geliri üyelerin bağışladığı 426 liradır ve tutanaklarda belirtilmiştir.

Derneğin yalnızca kadınları değil, tüm toplumu kapsayan faaliyetlerini yakından takip eden Atatürk, o günlerde halk arasında “Yoksul Kadın Derneği” olarak anılan derneğin özverili çalışmalarda bulunan kadın üyelerine hitaben “Türk kadını yoksul olamaz. Türk kadını bizatihi bir varlıktır” diyerek, Türk Dil Inkılabı yıllarında derneğe “Yardım Sevenler Derneği” adını vermiştir. Atamızın el yazısı ile belgelediği bu sözleri Dernek ve Türk kadınlarının gururla taşıdığı en büyük armağanı olmuştur.

Derneğin kuruluşundan tam on yıl sonra, Himaye-i Etfal Kadın Yardım Cemiyeti adı ile kurulan Derneğin ismi Yardım Sevenler Derneği olarak değiştirilmiş, bugünkü ismine dönüşmüştür. Ve 22 Haziran 1941 gün ve 2/13763 sayılı Bakanlar kurulu kararı ile Kamu Yararına Çalışan Dernek olarak kabul görmüştür. 1951 yılında İç İşleri Bakanlığı izni ile19 şubatın içinde bulunduğu hafta “Yardım Sevenler Derneği Haftası” olarak kabul edilmiştir. Dernek 1975 yılında ise tüm ülkede faaliyet gösteriyor olmasının bir sonucu olarak, bakanlar kurulu kararıyla isminin başında “Türkiye” ibaresini kullanmaya hak kazanmıştır.”

Yardımsevenler Huzur Evi

Yardımsevenler Huzur Evi1

Muhabir: Arzu Kaymak