-Bir kaç gün önce şehrimiz merkezinde de hissedilen iki deprem sarsıntısı geçirdik.

-Hemşehrilerimiz çok tedirgin olmuşlar. Bazı binalarda daha çok hissedildiği de ifade edildi.

-Şehrimiz Erzincan-Koyulhisar, Reşadiye, Niksar, Erbaa, Taşova istikametinde bulunan kuzey Anadolu fay hattı üzerinde, birinci derece deprem kuşağındadır.

-1939 yılında meydana gelen depremde Reşadiye, Niksar ve Erbaa ilçelerimizde büyük ölçülerde can ve mal kayıplarının yaşandığı bilinmektedir.

-O depremde Tokat şehir merkezinde Hükümet Meydanı ile hükümet konağının güney doğusunda bulunan üç adet betonarme bina (o dönemdeki betonarme bina sayısı üçtür) tamamen yıkılmış yerle bir olmuştur.

-Şehrimizin ilk imar planı 1948 tarihli olup müellifi Prof. Kemal Azu planda, uzunburundan başlayarak sol sahil, sulama kanalını takiben, Namık Kemal İlkokulu, sanayi sitesi dahil, Yeşilırmağa kadar olan saha için " YAPI YASAĞI, AFET BÖLGESİ" notunu koymuştu. 1968 imar planı ile bu bölgenin tamamı yapılaşmaya açılmış, çok katlı binalar ve okullarla dolmuştur.

-Turhal Belediyesindeki görevim sırasındaganize sanayi bölgesinin depremcilik çalışmasını yapan rahmetli Prof. Dr. Baki Canikli hocamız raporunda ilginç notlar düşmüştür. Organize sanayi bölgesinin Ezine pazarı fayhattına 22 km mesafede olduğu yazılıydı. Sorduğumda Düzce depreminin İstanbul Avcıları yıktığını açıklamışlardır. Bu çalışma sırasında Turhal da bazı bölgelerde kat adetleri de düşürülmüştü.

-Şehrimizde betonarme binaların çoğu beton santralinden önce, elle karışım, mikserli karışımla sağlanan beton kalitesinin bilinmediği yöntemlerle yapıldığı gerçeği hatırlanırsa, şehrimizin depremle ilgili nasıl bir tehlike ile karşı karşıya olunduğu hatırlanır.

-Belediyelerimiz kişilerin rantını artırıcı uygulamalar yerine, Depremi, yeşil dokuyu koruyucu kararlar alınmalıdır. Ahlar, vahlar sonra fayda etmiyor.

Sevgi ve saygılarımla.

TEŞEKKÜR

Eşimin rahatsızlığının giderilmesinde büyük emekleri olan aile hekimimiz sayın Dr. Cemal Birinci ile bölüm hemşiresi Özlem Taş'a sonsuz teşekkürlerimi arz ediyorum.