Tokat İŞKUR Müdür Yardımcısı Yasin Yaman ve İş ve Meslek Danışmanı Hasan Karaçallı tarafından yönetilen toplantıda, işlemelerin kadın istihdamı ile elde edebileceği avantaj, hak edeceği destekler gibi birçok konuda, bilgilendirme yapıldı.

Programa; TSO Meclis Başkanı Emin Yılar, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erol Can, Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Dülek, TOBB Tokat Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Vesile Keşkek Güler, TOBB Tokat Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Fikret Ayvaz ile birlikte kurul üyeleri, oda üyeleri, vatandaşlar ve mezun durumdaki yüksekokul öğrencileri katıldı.

Kadın İstihdamı İçin Pozitif Ayrımcılık Projesi’nin (KİPAP) temel hedefleri katılımcılarla paylaşıldı. Tokat İŞKUR Müdür Yardımcısı Yasin Yaman ve İş ve Meslek Danışmanı Hasan Karaçallı tarafından yapılan sunumda, projenin istihdamın korunması ve artırılmasına katkı sağlamayı amaçladığı belirtildi. Açıklamada, imalat, bilgi ve iletişim ile insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri sektörlerinde faaliyet gösteren işyerlerinin büyümesine katkı sağlanabilmesi için, gençler başta olmak üzere nitelikli kadın işgücünün yetiştirilmesinin ve iş arayanların işgücü piyasasında talep edilen becerilere sahip olmasının temin edilmesinin hedeflendiği belirtildi. Ayrıca, çocuk sahibi kadınların işgücü piyasasına geçişlerinin kolaylaştırılması ve bakım sorumluluklarının yükünü paylaşarak istihdamlarının desteklenmesinin amaçlandığı kaydedildi.

TOGÜ, THE Impact Rankings 2025’te Beş Farklı Sürdürülebilirlik Alanında Sıralamaya Girdi TOGÜ, THE Impact Rankings 2025’te Beş Farklı Sürdürülebilirlik Alanında Sıralamaya Girdi

İŞVERENLERE DESTEK ŞARTLARI ANLATILDI

Yapılan sunumda son 6 aylık ortalama çalışan sayısı en az iki olan, imalat, bilgi ve iletişim ile insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri sektörlerinde faaliyet gösteren, 18 yaşından büyük ve 35 yaşından küçük kadın işsizi istihdam eden işyerlerinin projeden faydalanabileceği belirtildi. KİPAP kapsamında, işe alınan her kadın işsiz için ilk aydan başlamak üzere üç ay boyunca işverene ücret, prim ve vergi tutarlarının tamamının, 32.500 TL’ye kadar olmak üzere, Kurum tarafından karşılandığı ifade edildi. Ayrıca, ilgili ayın ilk günü itibarıyla 0-66 ay arasında çocuğu olan kadınlara 7.500 TL çocuk bakım desteği sağlandığı aktarıldı. Destekten yararlanabilmek için, ilgili ayda çalışan sayısının iki kişiden az olamayacağı ve program başlangıç ayından önceki aydaki çalışan sayısının yüzde onundan düşük olamayacağı vurgulandı. Çalışan sayısına ilişkin hesaplamanın, işyerinin SGK’ya bildirilen toplam prim gün sayısının otuza bölünmesiyle yapıldığı belirtildi. İşverenlerin, destekten yararlanan katılımcıları destek verilen sürenin iki katından az olmamak üzere istihdam edeceğinin taahhüt edilmesinin zorunlu olduğu bildirildi.

KİPAP DESTEĞİNDEN YARARLANABİLECEK SEKTÖRLER

Kadın İstihdamı İçin Pozitif Ayrımcılık Projesi’nden (KİPAP) yararlanabilecek sektörler açıklandı. İmalat sektörü, bilgi ve iletişim sektörü ile insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri sektörlerinde faaliyette bulunan işyerleri projeden faydalanabilecek. Sektörün belirlenmesinde işyerinin SGK sicil numarasında yer alan NACE kodunun ilk iki hanesinin esas alındığı belirtildi. Ayrıca işyerlerinin destekten yararlanmaya devam edebilmesi için destek süresince ilgili sektörde faaliyet göstermeye devam etmeleri zorunlu olacak.

SGK BORCU OLAN İŞYERLERİ KİPAP'TAN FAYDALANAMAYACAK

Projeden yararlanamayacak firmalara ilişkin detaylar paylaşıldı. Açıklamada kurs veya programlardan yararlanmama şeklinde yasaklılık uygulanan işyerleri, son bir yıl içinde kayıt dışı istihdam yaptığı tespit edilen işyerleri ve ödeme yapılacak tarih itibarıyla 6183 sayılı Kanunun 22/A maddesi kapsamında; Hazine ve Maliye Bakanlığına, SGK’ya ve Kuruma vadesi geçmiş borcu, idari para cezası ve gecikme cezası bulunan işyerleri KİPAP desteğinden yararlanamayacak.

DESTEK ALABİLECEK KATILIMCILARDA ARANAN ŞARTLAR

KİPAP projesinden destek alabilecek katılımcılarda aranan şartlar detaylı şekilde aktarıldı. Katılımcıların işe giriş tarihi itibarıyla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaları, kuruma kayıtlı kadın işsiz olmaları, 18 yaşından büyük ve 35 yaşından küçük olmaları gerekiyor. Ayrıca, kurs veya programlara katılmama yönünde herhangi bir yaptırıma tabi olmamaları ve işe giriş tarihinden önceki son bir ayda uzun vadeli sigorta kolları kapsamında sigortalı olmamış olmaları şartı bulunuyor. Katılımcının, işverenin eşi ya da ikinci dereceye kadar kan veya kayın hısmı olmaması, MEK veya İEP kapsamında bekleme süresine tabi olmaması ve işe giriş tarihinden önceki 12 aylık dönemde, ilgili işyerinin bağlı bulunduğu vergi numarası altında yer alan herhangi bir işyerinde istihdam edilmemiş olması da gereken diğer şartlar arasında yer alıyor.

BAŞVURU VE DEĞERLENDİRME SÜRECİ

İşyerlerinin talep edilen bilgi ve belgeleri eksiksiz olarak il müdürlüğüne ileterek başvuruda bulunmaları gerekiyor. İl müdürlüğü tarafından gerekli kontroller yapıldıktan sonra başvuru sonucu işverene bildiriliyor. Program kapsamında tahsis edilen kontenjandan daha fazla başvuru yapılması halinde ise öncelik sıralaması uygulanıyor. Bu kapsamda; başvuru tarihinden önceki 2 yıl içerisinde kurum tarafından yaptırım uygulanmamış olan, daha önce uzun vadeli sigorta primi yatırılmamış katılımcı adaylarını istihdam eden, program kapsamındaki katılımcıları engelli olan, başvuru tarihi itibarıyla destek verilen ilde işbaşı eğitim programlarından yararlanmamış olan, engelli çalıştırma yükümlülüğü kapsamında engelli açığı bulunmayan işyerlerine öncelik tanınıyor.

KİPAP BAŞVURULARINDA İBRAZ EDİLMESİ GEREKEN BELGELER

Başvuru sırasında belgelerden ilgili olanların il müdürlüğüne/hizmet merkezine ibraz edilmesi gerekiyor. Belgeler ise şöyle; işyerini temsil yetkisi bulunan kişi/kişiler tarafından imzalanmış başvuru taahhüt belgesi, işyeri türüne göre Ticaret Sicil Gazetesi’nin ya da başvuru tarihi itibarıyla geçerli oda kaydı belgelerinin aslı veya onaylı örneği, işyerini temsil yetkisi bulunan kişinin/kişilerin, imza sirküleri ya da imza beyannamesi ile işyerini temsile yetkili olduklarını gösterir belge, işyerinin vergi levhası.

KİPAP DESTEK SÜRECİ

Destek süresi ile ilgili yapılan açıklamada, “Katılımcının işe alındığı aydan başlamak üzere en fazla üç ay için destek sağlanır. Her bir katılımcı için bir ayda en az yirmi gün ve üzeri prim yatırılan aylar için destek verilir. Programın başladığı gün itibarıyla ilgili ayın kalan süresi yirmi günden az ise işveren için destek ödemesi takip eden aydan itibaren başlar.” Bilgileri paylaşıldı.

Destek kapsamındaki ödeme detayları ile ilgili yapılan sunumda , “Öncelikle işveren tarafından destek kapsamında istihdam edilen katılımcılara ücret ödemeleri gerçekleştirilir. İşverenden talep edilen belgelerin ibraz edilmesi ve kontrollerin sağlanmasının ardından ilgili ayın ödemesi gerçekleştirilir. Katılımcının ilgili ayda 20 günden az olmamak üzere kıst olarak çalıştırılması ve işveren tarafından kıst ödeme yapılması durumunda destek ödemesi de kıst olarak gerçekleştirilir. Destek ödemesi yapılacak katılımcı için herhangi bir sigorta primi, ücret veya vergi teşvik ve desteğinden yararlanılmış olması durumunda bu tutarlar katılımcı için ödenecek destek tutarından düşülür. “ ifadelerine yer verildi.

KADINLARA AYLIK 7.500 TL ÇOCUK BAKIM DESTEĞİ

Çocuk bakım desteği kapsamında, “İlgili ayın ilk günü itibarıyla 0-66 ay arasında çocuğu olan kadınlara sadece bir çocuk için 7500 TL çocuk bakım desteği sağlanmaktadır. Destek sürecinde çocuğun 66 aydan büyük olması halinde ilgili ayda destek verilmez. Katılımcı evlatlık edindiği ve/veya velayeti altında bulunan çocuk için şartları taşıması halinde çocuk bakım desteğinden yararlanır. Çocuk bakım desteği katılımcı adına 20 gün ve üzerinde prim yatırılan aylar için yapılır. Katılımcının programdan ayrılması halinde çocuk bakım desteğinden yararlanamaz. Çocuk bakım desteği doğrudan katılımcılara ödenir. Çocukların kreş/gündüz bakımevine gönderilmesi zorunluluğu bulunmamaktadır.” İfadeleriyle destekle ilgili detaylar kamuoyunun bilgisine sunuldu.

ZORUNLU İSTİHDAM SÜRECİ

Yapılan sunumda zorunlu istihdam süreci ile ilgili, “20 gün ve daha fazla süreyle destek verilen katılımcılar için işverenin istihdam yükümlülüğü doğar. Zorunlu istihdam sürecinde; Katılımcı sadece destek kapsamında işe başlatıldığı işyerinin bağlı bulunduğu vergi numarası altında yer alan işyerlerinde istihdam edilmek zorundadır. Katılımcının işten çıkarılması veya katılımcının ayrılması durumunda yerine ayrılma tarihinden itibaren en geç otuz gün içerisinde destekten yararlanma şartlarını taşıyan herhangi bir kişinin istihdam edilmesi gerekmektedir. İşverenin istihdam etme zorunluluğu değerlendirilirken kişiler için sebebine bakılmaksızın ilgili ay içerisinde yirmi gün ve üzeri prim yatırılan aylar esas alınacaktır. 20 gün ve üzerinde prim yatırılan aylar tam olarak kabul edilecektir. Program, destek süresi ve zorunlu istihdam süreciyle birlikte en çok 18 ay içerisinde tamamlanacaktır. İşverenin hak ediş ayındaki ortalama çalışan sayısında programın başlangıcından önceki aydaki çalışan sayısına göre yüzde 10’dan fazla azalma olması halinde işverene o ay için destek verilmeyecektir. Destek verilmeyen bu ay üç aylık yararlanma süresinden düşülecektir. İşten çıkarılan veya kendi isteği ile işten ayrılan katılımcı için 20 gün ve daha fazla süreyle sigorta primi ödenmesi durumunda işverene ödeme yapılır; İşveren tarafından işten çıkarılan veya kendi isteğiyle işten ayrılan kişi için destek ödemesi yapılmış ise işten çıkış tarihi itibarıyla zorunlu istihdam süreci başlar.” Bilgileri paylaşıldı.

Editör: Şule Şahin