Tokat Halk Sağlığı Müdürü Dr. Cihat Zülfüoğulları mantar zehirlenmeleri vatandaşın yanlış bilgilerle bilgilendirilmemesi ve söylenenlere inanmamaları konusunda açıklamalarda bulundu.

İlk bahar aylarında mantar yetişmesi nedeni ile hafta sonları vatandaşımız mantar toplamaya gidiyor. İlk bahar aylarında yoğun bir şekilde yetişen mantar zehirlenmelere neden oluyor. Mantarın zehirli olup olmadığını ben anlarım ben bilirim diyen herkes mantar toplamaya yaylalara akın ediyor. Mantar zehirlenmelerinin ölümcül sonuçlara kadar gitmesi vatandaşın mantarı tanımaması ve herkese güvenmesi sonucudur.

Tokat Halk Sağlığı Müdürü Dr. Cihat Zülfüoğulları mantar zehirlenmelerinin, özellikle yağışların bol olduğu aylarda daha sık görüldüğünü ifade eden Zülfüoğulları, “Ölümlerle sonuçlanabilen olayların yaşanmaması için, yıl içinde mantar zehirlenmeleriyle ilgili halk eğitimleri ve uyarılar yapılıyor. Ayrıca bu günlerde meydana gelebilecek olası vakalarla ilgili olarak il ve ilçe muhtarlıkları başta olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlara gerekli mesajlar iletildi. Doğada yetişen ve çeşidi bilinmeyen mantarlar kesinlikle toplanmamalıdır. Bilinçsizce toplanan mantarların arasına çoğu zaman bir birine çok benzeyen zehirli mantarların karışması nedeniyle ölümler meydana gelmektedir. Doğadan toplanan mantarlar yerine kültür mantarları tercih edilmelidir” dedi.

Vatandaşın dikkat etmesi gereken ve kesinlikle uygulamaması gereken hususlar hakkında da açıklama yapan Dr. Cihat Zülfüoğulları Mantarlarla ilgili yanlış bilgi ve inançlar hakkında kalıplaşmış olan hususların, Mantar koparılınca zehirli ise iç kısmının rengi hemen mavileşir. (Yanlış), Mantar gümüş bir kaşık veya para ile kaynatıldığında mantar zehirli ise gümüş kararır. (Yanlış), Çayırda yetişen mantar türleri tehlikesizdir. (Yanlış), Ağaçlar üzerinde yetişen mantarlar zehirsizdir. (Yanlış), Tuzlu ve sirkeli suda kaynatmak mantarın zehirliliğinitadan kaldırır. (Yanlış), Zehirli veya yenen mantarlar ayrı ayrı topraklarda yetişir. (Yanlış), Kurutulmuş mantar zehirli değildir. (Yanlış), Pişirmek mantarın zehirliliğinitadan kaldırır. (Yanlış), Mantarı yoğurt ile birlikte yemek zehirlenmeyi önler. (Yanlış) olduğunu belirterek vatandaşlarımızın bunlara inanmamaları konusunda uyarıda buldu.