Arkadaşımın inanılmaz derecede uslu üç çocuğu var. Onlara oyuncaklarını bırakmalarını, telaşlanmadan yatağa gitmelerini ve hatta kendi anlaşmazlıklarını çözmelerini söylediğinde yaparlar. Aslında 3 yaşındaki oğlunun, onu elinden çekip alan bir arkadaşından sakince kamyonu geri istediğine tanık oldum.

Bir keresinde arkadaşım -adına Ayşe diyelim-, Ayşe'ye çok ihtiyaç duyulan bilgeliği verebileceğini umarak sordum; Sırrın nedir? Onları cezayla tehdit etmek mi? Mola vermek mi? Onlara abur cubur ile rüşvet vermek mi? Ayşe 'hayır' manasında başını iki yana salladı. Öyle bir şey yok. Doğru yaptığım bir şey varsa o da en başından onlardan ne beklediğimi açıklığa kavuşturmuş olmamdır. Şimdi tek yapmam gereken onlara bir bakış atmak ve bunun ardından kendilerini disipline etmeyi biliyorlar" dedi.

Gerçek olamayacak kadar iyi gelebilir, ancak uzmanlar Ayşe`nin çocuklarınız için beklentiler belirleme konusunda doğru fikre sahip olduğu konusunda hemfikir. Raising Kids in the 21st Century (21. Yüzyılda yetişen çocuklar) kitabının yazarı Ph.D. Sharon K. Hall, Çocuklarınızın daha küçük olduğu zamanlardan itibaren beklentilerinizi netleştirdiğinizde, bu beklentileri içselleştirir ve kendilerinden de aynı şeyi beklemeye başlarlar diyor. Başka bir deyişle, çocuklar doğal olarak ebeveynlerini memnun etmeye meyilli olduklarından, ebeveynlerin katılımından bağımsız olarak onlara öğrettiğiniz şekilde davranmaya çalışacaklardır. Aslında uzmanlar, 18 aylıktan küçük çocukların empatik ve ebeveynlerinin beklentilerine duyarlı olduklarını söylüyor.

Daha da iyi haber: Küçük bir çocuğa öz disiplini öğretmek göründüğü kadar göz korkutucu değil. Raising a Self-Disciplined Child (Özdisiplinli çocuk yetiştirmek ) kitabının yazarlarından Ph.D. Robert Brooks, 2 yaşından itibaren temel şeylere odaklanırsanız, çocuğunuz daha hızlı öğrenecek, daha az direnecek ve nihayetinde daha iyi davranacaktır diy. Bu dört temel unsur, kendi davranışlarını kontrol altında tutabilen bir çocuk yetiştirmenize yardımcı olacaktır.

İstedikleri her şeyi yapabileceklerine ve istediklerini elde edebileceklerine inanan çocuklar, talepleri karşılanmadığında sızlanarak veya sinir krizi geçirerek hareket eden çocuklar olma eğilimindedir. Aile terapisti ve ScreamFree Parenting (Bağırmayan anne baba olmak) kitabının yazarı Hal Runkel, İyi tanımlanmış sınırların olduğunu anlayan çocuklar, kendi kendilerini yönetmeyi ve sınırlara saygı duymayı öğrenirler diyor.

Çocuklarınıza bir gecede kendilerini disipline etmeyi öğretemeyeceksiniz. Hiç şüphe yok ki, ne kadar engellemeye çalışsanız da, yaramazlık yaptıkları zamanlar olacaktır. Arkadaşım Ayşenin dediği gibi En nihayetinde onlar çocuk. Ancak bu mesajlara odaklanmaya devam ederseniz, er ya da geç öğreneceklerdir.