- Güzel şehrimiz, yeşiliyle şiirlere konu olan şehrimiz. Tokat'ımızın onbeş sene önceki durumu ile bugün getirildiği durumu siz değerli okuyucularımızla hemşehrilerimizle paylaşacağız.

- -Bu mukayesede unuttuklarımız, hatırlayamadıklarımız için peşinen özürde dileriz. Birazını da yaşlılığa verirsiniz.

- Şehrimizin nüfusu dokuz yüzbinlere dayanmışken bugün beşyüzbinler seviyesine düşmüştür.

- Tokat, göçte şampiyonda olmuş bazen de ikinciliği korumuştur.

- Milletvekili sayımız yedi iken beşe düşmüş yarında dört olması kaçınılmazdır.

- Devletimizin şehir merkezindeki tek fabrikası olan sigara fabrikamız yok pahasına satılmıştadan kaldırılmıştır. Binbeşyüze yakın çalışanı perişan edilmiş, fabrikanın Tokat'ımıza ekonomik katkıları son bulmuştur.

- Şehrimizin en büyük fabrikalarından sena- tekstilde binbeşyüz insanımız çalışırken keyfi sürtüşmeler sonucu kapanıp gitmiştir.

- Tokat esnafına büyük katkıları olan pepsi cola fabrikasıda kapanmıştır.

- Şehrimiz tarım şehridir. Türünçgiller dışında her türlü meyve ve sebzenin üretimi yapılır ve iç ve dış piyasaya pazarlanır.

- Buğday, baklagiller, saman, şimdilerde elmada dahil edildi, ithal yoluna gidilmiş, çiftçimiz adeta felç edilmiştir.

- Besicilik bitirilmiş, canlı hayvan ve et ithalleriyle çiftçimiz borç batağına sürüklenmiştir.

- Turhal mezbahasında, ikibinli yılların başına kadar her gün en az on beş kamyon et İstanbul piyasasına gönderilirken, bugün bu sayı neredeyse sıfırlanmıştır.

- Birçok köyümüzde yaşlılar dışında kimsede kalmamıştır.

- Tarımda çöküntü yaşanırken Turhal Şeker fabrikamızın da özelleştirme kapsamında olması Tokat'ımızı daha da perişan edecektir. Turhal şeker fabrikasına bağlı makine fabrikasında imal edilen makine aksamlarıyla Türk devletinde şeker fabrikaları kurulduğu gerçeği de görmezden gelinmiştir.

- Her sokağa açılan çeşitli marketler zincirleri, küçük esnafımızı, mahalle bakkallarımızı tadan kaldırmıştır.

- Çevre illere baktığımızda, devletin bütün imkanlarından yararlanılmışken Tokat bu konuda nasibini alamamıştır. Aynı siyasi ekibin içindeki şahsı kısır çekişmeler rekabet Tokat'ımıza yatırımları engellemiştir.

- Sigara fabrikasının yeri alınırken siyasiler, Tokat'lıyı yanıltmışlardır. Sekiz fabrika kurulacak dörtbin işçi çalıştırılacak açıklamaları da fiyasko ile sonuçlanmıştır.

- Tokat'lıya havaalanı adeta çok görülmüştür pist açısının düzelmesiyle uçakların rahatça iniş kalkış imkanları varken, bir yığın tarım arazisi kamulaştırma işlemine maruz kalmıştır. Sonuçta yoktur.

- Akdenizi, karadenize bağlayacak Tokat-Niksar-Ünye kollektör yolu bir türlü gerçekleştirilmemiş, komşumuz Sivas amacı elde etmiştir Karadenize bağlanmıştır.

- Şehrimizde kuzey çevre yoluna büyük ihtiyaç vardır.

- Şehir merkezinde trafik ulaşım çekilmez boyutlara ulaşmıştır.

- Şehrimizin alt yapı sorunları vardır. İçme suyu önceliklidir. Şebekenin 80'i asbestli borulardan oluşmaktadır. Çevreden içilebilir kireçsiz kaynak sularının elektrik masrafı almadan getirilip, Tokat'lı damacana sularından kurtarılmalıdır.

- Şehrimiz imar planı plan olmaktan çıkmış, isteklere ranta göre düzenlenir hale gelmiştir.

- Tokat'ımıza uygun şehircilik esaslarına uygun bir plan ihtiyacı kaçınılmazdır. Yeşil, beton olmuştur.

- Şehrimizin çevre illere olan yol bağlantıları süratle tamamlanmalıdır.

- Demiryolu hattı mutlaka şehir merkezine ulaşmalıdır.

- Siyaset kurumu; Tokat'ımızda başarısız kalmıştır. Tokat küçülmeye, fakirleşmeye hızla sürüklenmektedir. Esnafımız, çiftçimiz borç batığındadır. Bankalara çalışır haldedir.

- Sayın Cumhurbaşkanlarımız, Sayın Başbakanlarımız, Sayın Bakanlarımız teşrif ederler giderler. Değişen yine hiçbir şeyde olmaz. Rutin işlerde her zaman yapılagelmiştir.

- Şehrimize kendi dönemlerinde büyük hizmetler veren, her Tokat'lının saygıyla , minnetle hatırladığı, Sayın Metin Gürdere, Sayın Ali Şevki Erek dededen toruna anılacaklardır.

- İkibinli yılların başında da Sayın Şükrü Ayalan'ın hizmetleri de unutulmaz. Tokatlı vefalıdır. Milletvekilimiz Sayın Kadim Durmaz'ı ülkemiz ve şehrimizin sorunların TBMM kürsüsünde dile getirdiği için Tokat'ımızı temsil ettiği için sonsuz teşekkürler. Şehrimize üniversitemizi kazandıranlara, Askeriyeyi şehrimize getirenlere binlerce teşekkürler.

- Sonuçta Tokat nereye dendiğinde, yukarıda açıklanan gerçekler cevabını verecektir.

- Sevgi ve saygılarımla.