Birisine nasıl sağlıklı olunacağını sorduysanız, muhtemelen şu tavsiyeyi duymuşsunuzdur: Sağlıklı beslenin. Gerçekten de, bu ne anlama geliyor? Modaya uygun ketojenik diyetin birçok takipçisine sorarsanız bu tatlı patates ve kinoadan peynir ve hindistancevizi yağı lehine kaçınılması anlamına gelir. Başka bir kişi için bu, ne pahasına olursa olsun dondurma ve şekerleme gibi şekerli yiyeceklerden kaçınmak anlamına gelebilir. Ve bir başkası size tüm süt ürünlerinden ve glutenden kaçınmanızı söyleyebilir.

Sorun şu ki, gerçekten sağlıklı olanla ilgili bu ileri geri bir sürü kafa karışıklığına neden olabilir, ayrıca insanları sağlık adına sürdürülemez ve gereksiz yere kısıtlayıcı diyetler denemeye teşvik etmekten bahsetmiyorum bile. Sağlıklı beslenmek düşündüğünüzden çok daha basit olabilir.

"Önemli olan gıdaları mümkün olduğuncaijinal hallerine yakın yemek" diyuzmanlar. Yiyecekler işlendiğinde veya rafine edildiğinde, liflerinin, vitaminlerinin ve minerallerinin çoğundan sıyrılıyve çoğu zaman bunların yerine koruyucular ekleniyor.

Bitki temelli bir yeme düzeni ilerlemenin yoludur. Araştırmalar, daha fazla bitki bazlı bir diyet tüketen kişilerin tüm kronik hastalıklara yakalanma riskinin daha düşük olduğunu gösteriyor. Konuyla ilgili örnek: Journal of the American Heart Association`da Ağustos 2019`da yayınlanan bir araştırma, bitki temelli yeme alışkanlıklarına bağlı kalan kişilerin kalp hastalığı geliştirme riskinin yüzde 16 daha düşük olduğunu, muhtemelen bu diyetlerin daha fazla kalp sağlığı içerme eğiliminde olduğunu buldu. Sağlıklı lif ve potasyum gibi besinler, doymuş yağ ve kolesterol alımını sınırlar. Bitki bazlı beslenmenin tanımı değişebilir, ancak veganlığı (hayvansal ürün içermez ) ya da çiğ veganlığı (hayvansal ürünler yok ve sadece çiğ gıdalar), vejeteryanlığı (et yok) içerebilir.

Gıda düşman değildir. Ne yememeniz gerektiğine odaklanmak yerine, kalp-sağlıklı tekli doymamış yağ asitleri için fındık veya lifleri ve antioksidanları için ahududu gibi sağlığınızı iyileştirecek neleri tabağınıza ekleyebileceğinizi düşünün.

Neden Sağlıklı Yemek Seçimleri Yapmalıyız?

Yemekler iyi ve uzun bir yaşam için en önemli araçlardan biri. Amerika Birleşik Devletleri`nde önde gelen ölüm nedenleri, sağlıksız bir yaşam tarzına sahip olmaktan kaynaklanan kronik hastalıklarla ilgilidir. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre sigara, kötü beslenme, egzersiz eksikliği ve aşırı alkol kullanımı, kalp hastalığı, kanser ve diyabeti içeren kronik hastalıkların başlıca nedenleridir.

Sağlıklı bir diyete öncelik verdiğimizde bir artış görebilen sadece fiziksel sağlığımız değildir. Araştırmalar, yiyecek seçimlerinin zihinsel sağlığı da etkilediğini gösteriyor. Temmuz 2016`da Clinical Nutrition Research`te yayınlanan derleme, çalışma yazarları, vitamin ve mineraller açısından zengin bir diyetin, anksiyete, depresyon ve dikkat eksikliği/hiperaktivite bozukluğu (DEHB) dahil olmak üzere zihinsel sağlık bozuklukları için daha düşük bir risk ile ilişkili olduğu bildirmektedir.

Aşırı kilolu olmak veya obeziteye sahip olmak, CDC`ye göre bu sağlık koşullarının artan riski ile ilişkilidir, bu nedenle yüksek vücut kitle indeksiniz varsa kilo vermek önemli olabilir. Neyse ki, porsiyon boyutlarına dikkat ettiğiniz yüksek kaliteli bir diyetin ardından sağlıklı bir kiloya ulaşmanız mümkün. Bulmacanın başka bir parçası: dikkatli yemek. Doyduğunuzda yemeyi bırakın ve çok hızlı ya da duygusal nedenlerle yemeyin.

Özetle, sağlıklı bir yaşam tarzının getirisi çok büyük. Zamanla, yemek konusunda sağlıklı kararlar verdiğinizde, kardiyovasküler hastalık, bazı kanserler, tip 2 diyabet, obezite ve hatta anksiyete ve depresyon için daha düşük risk altındasınız. Temiz beslendiğinizde daha fazla enerjiniz olacak, daha iyi hissedeceksiniz ve hatta günlük olarak daha iyi bir ruh halinde olabilirsiniz.